= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Πουλιά στον αέρα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Πουλιά στον αέρα

 
 
Μέρος πρώτον: Τάδε Έφη
 
   Μια ξεκαρδιστική κωμωδία παίζεται φέτος στο θέατρο Αλίκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.Στο Παρίσι της δεκαετίας του '60 η Λουσιέν παρενοχλείται από έναν άγνωστο στο δρόμο. Μια μέρα, μετά από μια εβδομάδα εκδηλώσεων ανεκπλήρωτου έρωτα, ο άγνωστος εμφανίζεται στην πόρτα της, όπου μαθαίνει ότι η Λουσιέν είναι παντρεμένη και δεν είναι διατεθειμένη να απατήσει το σύζυγό της. Ο επίδοξος εραστής Ποντανιάκ και ο σύζυγος Βαλτέν όμως είναι παλιοί φίλοι και έτσι η απρόσμενη εμφάνισή του είναι πλέον δικαιολογημένη.
 
   Στο παιχνίδι των απιστιών μπλέκονται και άλλοι πολλοί, παντρεμένοι και ελεύθεροι, ο καθένας με ιδιοτελείς σκοπούς. Η Λουσιέν, αμετακίνητη στις θέσεις της, δηλώνει ότι θα απατήσει το Βαλτέν μόνο αν τον πιάσει να την απατά κι αυτός. “Κέρατο αντί κεράτου” αναφωνεί πολλές φορές, σίγουρη ότι ο άντρας της είναι αμέμπτου ηθικής. Ο Βαλτέν όμως δεν είναι όσο αθώος όσο φαίνεται, έχοντας απατήσει τη γυναίκα του με μια Ρωσίδα, σύζυγο ενός άλλου φίλου. Όταν αυτή εμφανίζεται ξαφνικά σπίτι του και τον προσκαλεί στην γκαρσονιέρα που έχει νοικιάσει για τους δυο τους για όσο καιρό θα είναι στο Παρίσι, ο Βαλτέν ζητά συμβουλές από το φίλο του και γνωστό γυναικά Ποντανιάκ.

   Βρίσκοντας την ευκαιρία αυτός, εκμεταλλεύεται την απελπισία του Βαλτέν και το συμβουλεύει να βρεθεί με τη Ρωσίδα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αντί για τη γκαρσονιέρα. Έχοντας στο νου το “κέρατο αντί κεράτου” της Λουσιέν, της προδίδει τα σχέδια του άντρα της και της προτείνει να τη βοηθήσει να τον πιάσει στα πράσα και να είναι αυτός στον οποίο θα στραφεί για την εκδίκησή της. Στο ξενοδοχείο βρίσκονται επίσης ένας συνταγματάρχης με την κουφή γυναίκα του, ο γκρουμ και άλλος ένας επίδοξος εραστής της Λουσιέν που “πνίγει” τον πόνο της απόρριψης με μια παλιά γνωστή του, η οποία όμως βρίσκεται στο ξενοδοχείο γιατί έχει ραντεβού με τον άντρα της Ρωσίδας ερωμένης του Βαλτέν.

   Οι απιστίες διαδέχονται η μια την άλλη και στο τέλος καταλήγουν όλοι χωρισμένοι στο σπίτι ενός ακόμα φίλου και αμετανόητου εργένη, όπου η γυναίκα που τον μεγάλωσε και τον προσέχει συνοψίζει το νόημα της ζωής και των σχέσεων για όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ελευθερία στις σχέσεις είναι το ιδανικό και ο γάμος και η αφοσίωση βάρη και δεσμά που κρατάν τον άνδρα πίσω.

   Είδαμε μια ξεκαρδιστική παράσταση βασισμένη στο θεατρικό του Ζωρζ Φεϋντώ. Γελάσαμε απίστευτα με τη Βίκυ Σταυροπούλου και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Συγκινηθήκαμε με τη Χριστίνα Τσάφου. Απολαύσαμε μια παράσταση γεμάτη ατάκες, φλερτ, έρωτα και παρεξηγήσεις. Ψάξαμε το νόημα του έρωτα, του γάμου και της απιστίας. Βρήκε ο καθένας μας αυτό που ζητούσε; Τις καταπληκτικές ερμηνείες συμπλήρωσαν και αποθέωσαν οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού.

Έφη Τσιμπούκη
 
poulia636
 
Μέρος δεύτερον: Σοφία ορθή
 
   Σε μία σχέση όλα επιτρέπονται, εκτός από την απιστία. Ή μήπως κι αυτή επιτρέπεται… υπό κάποιες συνθήκες; «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και κέρατον αντί κεράτου» λέει η Λουσιέν στο «Πουλιά στον αέρα». Μία γαλλική κωμωδία, γραμμένη στα τέλη του 19ου αιώνα, που έρχεται στο σήμερα για να περάσει πολλά μηνύματα στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, όσον αφορά τις σχέσεις. Δώδεκα χαρακτήρες, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται ο ένας με τον άλλο, δημιουργώντας μία ευχάριστη διάθεση και πολύ γέλιο στο κοινό.
 
   Ένας δωδεκαμελής θίασος, με πολύ ενέργεια πάνω στη σκηνή, με συνεχή κίνηση, χωρίς να δημιουργείται ούτε στιγμή παύσης, δίνει τα πάντα για να διασκεδάσει το κοινό του, και αυτό φάνηκε στο χειροκρότημα. Την εναλλαγή των σκηνικών, κάτι που συνήθως γίνεται στο διάλλειμα, ο σκηνοθέτης επέλεξε να την εντάξει στην παράσταση, με χορογραφίες που χάριζαν μία ευχάριστη νότα, ξεχωριστή από την υπόθεση αλλά εξίσου διασκεδαστική. Οι ηθοποιοί, όλοι πολύ καλοί στους ρόλους τους, πάτησαν πάνω σε ένα κείμενο που δεν άφηνε τους πρωταγωνιστές να μονοπωλήσουν την παράσταση. Ένας πολύ δεμένος θίασος, πολύ δουλεμένος, που ακόμα και οι πιο μικροί ρόλοι σου έμεναν στο μυαλό. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η Κωνσταντίνα Χριστοφορίδου στο ρόλο της Αμαρντίν, με τα σκέρτσα της και την αφέλειά της και η Θεοδώρα Τζήμου στο ρόλο της αυταρχικής Σβετλάνα, που έκαναν τη διαφορά από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, παρουσιάζοντας στη σκηνή κάτι πέρα από το «φυσιολογικό».

   Ο Ζωρζ Φεϋντώ γράφει το «Πουλιά στον αέρα» το 1896, θίγοντας τις σχέσεις των ανθρώπων και πως κάτι που έχουμε για δεδομένο, όπως η πίστη ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, αλλάζει και επειδή δεν τήρησε τη «συμφωνία» ο ένας, δεν την τηρεί ούτε ο άλλος. Το ίδιο ισχύει και το 2018, δύο αιώνες περίπου μετά τη συγγραφή του έργου. Για να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό πρέπει να το κάνει και ο άλλος κι έτσι καταλήγουμε σε σχέσεις του «φαίνεσθαι» και όχι του «είναι», σε μία ζωή που αλλιώς είναι και αλλιώς την εμφανίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Νίκος Μαστοράκης παίρνει το έργο του Φεϋντώ και με πολύ μικρές αλλαγές, σχεδόν ανύπαρκτες, το κάνει ένα έργο σύγχρονο και επίκαιρο. Το «Πουλιά στον αέρα» είναι μία παράσταση που θα πας να δεις για να χαλαρώσεις μετά από μία κουραστική μέρα, για να γελάσεις και να διασκεδάσεις. Αν όμως σκεφτείς λίγο παραπάνω αυτό που είδες και μπορέσεις να σκεφτείς τον εαυτό σου μέσα από αυτό το κείμενο, θα καταλάβεις πόσο «δικό σου» είναι τελικά, γιατί όλοι μας περιμένουμε κάτι από κάποιον άλλο για να ενεργήσουμε. Μήπως όμως πρέπει να αφήσουμε αυτή τη νοοτροπία πίσω μας, στο 1896, εκεί που ανήκει;
 
Σοφία Κοτσαλάρα
poulia635
Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία : Νίκος Μαστοράκης
Χορογραφίες : Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικά : Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια : Κατερίνα Παπανικολάου
Αρχική μετάφραση : Μαριαλένα Κωτσάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών : Στέλλα Κάλτσου
Μουσική Επιμέλεια : Νίκος Μαστοράκης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Δανάη Καλαχώρα, Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός Σκηνογράφου : Ελίνα Δράκου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Μαριάννα Ζαχαριάδου
Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννης Παπαζήσης, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Δημήτρης Λιόλιος, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Ρούσσος.

Θέατρο Αλίκη: Αμερικής 4, Σύνταγμα
Πρεμιέρα: Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018
Διάρκεια: 100 λεπτά

Εισιτήρια:
Καθημερινες:
Vip 25€, Ζώνη Α 20€, Ζώνη Β 18€, Μειωμένο (Φοιτητικό-Ανέργων) 16€
Σάββατο Απόγευμα:
Vip 30€, Ζώνες Α, Β 18€
Σάββατο βράδυ:
Vip 30€, Ζωνή Α 22€, Ζώνη Β 20€
Κυριακή:
Vip 30€, Ζωνή Α 22€, Ζώνη Β 20€, Μειωμένο (Φοιτητικό-Ανέργων) 16€

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
• Τετάρτη, Κυριακή : 20:00
• Πέμπτη, Παρασκευή : 21:00
• Σάββατο: 18:00 και 21:00
Joomla Social by OrdaSoft!