Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το πορτραίτο μιας Μαντόνα

 
   Δεν υπάρχουν καμαρίνια, ε; Δεν πειράζει, θα φτιάξουμε εμείς. Όσοι εισέρχεστε στο χώρο του θέατρου, πολύ καλά κάνετε, εμείς όμως πρέπει να περάσουμε ακόμα μία φορά τα λόγια μας πριν βγούμε στη σκηνή. Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα… Όχι, πάρτε τις θέσεις σας, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Σε λίγο ξεκινάμε… «Άντε, παιδιά, καλή επιτυχία»!
 
portaito1922

   Απέναντί μας οι τέσσερις ηθοποιοί. Βέρα Κρούσκα, Κερασία Σαμαρά, Ζαχαρίας Ρόχας και Γιώργος Αντωνόπουλος. Απέναντί μας οι χαρακτήρες των μονόπρακτων του Tennessee Williams. Πάνω από εβδομήντα είχε γράψει ο μεγάλος συγγραφέας και κάποια από αυτά μεταφέρονται εδώ. Κεντρικό θέμα ο άνθρωπος και η λήθη, ο άνθρωπος και η λησμονιά… Καλά είναι όταν είσαι στα ντουζένια σου… μετά όμως; Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας έχουν να κάνουν με ανθρώπους που κάποτε μπορεί να ήταν κάτι, τώρα όμως τους έχει απομείνει ένα δωμάτιο αμφίβολης ποιότητας, ένα μπουκάλι αναξιοπρεπές κρασί ή αλκοόλ εν γένει και φωτογραφίες που έχουν καεί. Μαζί με τα αρνητικά…

   Η Κερασία Σαμαρά έχει κάνει τη μετάφραση και σκηνοθετεί. Οι καινοτόμες ιδέες μας ενθουσιάζουν και μας βρίσκουν έτοιμους να προσυπογράψουμε και να συμμετάσχουμε στη γιορτή της. Μια και στο χώρο δεν υπάρχουν καμαρίνια, στήθηκαν καμαρίνια και αποτέλεσαν κομμάτι του σκηνικού! Οι ηθοποιοί τελειώνουν το ένα μονόπρακτο, πάνε στο άλλο και στο ενδιάμεσο αλλάζουν ρούχα, επιμελούνται ξανά το μακιγιάζ τους, βοηθούν ο ένας τον άλλο με τις αλλαγές και εμφανίζονται και πάλι ετοιμοπόλεμοι, σε θέση ισχύος απέναντι στο επόμενο μονόπρακτο.
 
portaito1924

   Η Βέρα Κρούσκα είναι μια τεράστια ηθοποιός. Και σιγά που περιμένατε εμένα να το γράψω για να το φρεσκάρετε. Διαφεντεύει τη σκηνή με χαρακτηριστικό τρόπο, με το δικό της τρόπο και είναι άψογη είτε σαν σαλεμένη θε(ι)α είτε σαν κυρία της υψηλής κοινωνίας είτε σαν χαμίνι που αρκείται στα ψέματά της… Αποδίδει αψεγάδιαστη και εμφανισιακά είναι σχεδόν βιονική. Τόσο όμορφη όσο πρέπει να είναι μια γυναίκα-σύμβολο… και περισσότερο… Η Κερασία Σαμαρά, ένα πλάσμα τόσο μοναδικό στη σκηνή, υποδύεται με έξοχο τρόπο όλους τους χαρακτήρες που έχει αναλάβει απόψε. Γλυκιά, απίστευτα ερωτική, με τσαγανό, με φωνή που καταλαμβάνει τις αισθήσεις, έρχεται να μας δείξει ότι όλα τα έχει υπό έλεγχο και όλα τα έχει καλώς καμωμένα.

   Ο Ζαχαρίας Ρόχας είναι ένας πολυμορφικός και πολυσυλλεκτικός καλλιτέχνης και εδώ δείχνει το τάλαντό του, με τη χαρακτηριστική του άνεση και τη φωνή του, που με το γρέζι και τη βραχνάδα της, προσθέτει πολύ στην απόδοση και γενική ερμηνεία. Είναι θαυμάσιος σε όλους τους ρόλους του, είναι τίμιος σε ό,τι κάνει και μας κέρδισε όλους και αυτή τη φορά. Ο Γιώργος Αντωνόπουλος είναι τόσο καλός σε αυτό που κάνει, που στο πρώτο μονόπρακτο, που υποδύεται έναν άξεστο υπάλληλο ξενοδοχείου (το «παιδί» του ασανσέρ), ήθελα να τον κοπανήσω! Απόλυτα πειστικός και γνήσιος και εκείνος. Αυτό όμως που μας ξετρέλανε ήταν όταν οι ηθοποιοί «ξαναπήγαιναν» κάποιες από τις σκηνές. Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε, ότι η Κερασία μιλά με το Ζαχαρία και ξαφνικά του λέει «Ζαχαρία; Το ξαναπάμε»; Απίστευτο γέλιο! Υπέροχο ξέσπασμα και αυτόματη αποφόρτιση από τη βαριά σκηνή που βρίσκεται σε εξέλιξη μπροστά μας. Θα έλεγα ότι αυτή η ιδέα είναι τουλάχιστον εξαιρετική και μπράβο για τη σύλληψη και την εφαρμογή! Είναι μια επίσης εξαιρετική ιδέα να κατηφορίσετε προς το θέατρο Αλκμήνη, για να δείτε αυτή την παράσταση. Μάλλον θα πετύχετε κι εμάς εκεί. Θα έχουμε πάει λίγο πριν από σας. Έχουμε και τη συνέντευξη, ξέρετε…

Κώστας Κούλης
 
portaito1925
 
Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση –Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρέας Στάικος
Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αντωνόπουλος
Κινηματογραφική σύνθεση: Νίκος Βουτενιώτης
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Επεξεργασία ψηφιακού υλικού: Πέτρος Αργυρός
Παραγωγή: ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr
Επικονωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παίζουν: Βέρα Κρούσκα, Κερασία Σαμαρά, Ζαχαρίας Ρόχας, Γιώργος Αντωνόπουλος
 
Το πορτρέτο μιας Μαντόνα, Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15, από 26 Ιανουαρίου έως 21 Απριλίου 2019.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, μειωμένο (για σπουδαστές, ανέργους ΑΜΕΑ, άνω των 65) 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
 
portaito1923
 
Joomla Social by OrdaSoft!