Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης

 
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Θανάσης Βέγγος... τώρα και Σπύρος Πούλης!
 
poly453
 
   Ένας ρόλος "γάντι" για το συμπαθή ηθοποιό, που πλαισιωμένος από ίσως τις καλύτερες επιλογές για συμπρωταγωνιστές, μας ταξίδεψε πίσω, σε εποχές πιο... ανθρώπινες. Και αυτό ακριβώς είναι που διάνθιζε όλη την πορεία του Θανάση/Σπύρου.

   Ένας σχεδόν αγράμματος χωρικός, που αποφασίζει, όπως τόσοι άλλοι, να κατέβει στην πρωτεύουσα για "ένα καλύτερο μέλλον". Στην πορεία ανακαλύπτει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο ήλπιζε, όμως δεν το βάζει κάτω! Αισιόδοξος, σε βαθμό αφέλειας, όσο και πεισματάρης, ο "βλάχος" Θανάσης, γίνεται ένα διαχρονικό σύμβολο, του Έλληνα των τελευταίων εξήντα και βάλε χρόνων...

   Σύμμαχός του στον άνισο αυτό αγώνα η Ρένα, μια φίρμα τού λαϊκού τραγουδιού, που με τις "γνωριμίες" της το βοηθά να βρει δουλειά ή μάλλον... δουλειές. Ο Θανάσης προσπαθεί, όμως το "επαρχιώτικό" του ταπεραμέντο, όπως και οι τραγελαφικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκει συνεχώς, είναι ένας "εκρηκτικός" συνδυασμός!
 
poly454
   Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν πτοεί τον πεισματάρη και πολυμήχανο "Νέο Οδυσσέα"-Θανάση, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις και - ίσως κάποτε - την καρδιά της Ρένας, ερμηνευμένης εκπληκτικά από την πολυτάλαντη Βαλέρια Κουρούπη.

   Ξεκινά ως σερβιτόρος, μία δύσκολη, αλλά "βατή" δουλειά για οποιονδήποτε, όχι όμως για το μαθημένο σε άλλους ρυθμούς Θανάση. Ποιον να πρωτολυπηθείς… την άμοιρη μακαρονάδα που περιφέρεται συνεχώς, τον ταλαίπωρο σερβιτόρο που δεν προλαβαίνει να ικανοποιήσει τις ενίοτε ιδιόρρυθμες απαιτήσεις των πελατών ή τους κοιλιακούς μας, που είχαν αρχίσει να πονάνε πια, από τα γέλια;

   Ευτυχώς (;) όμως για το Θανάση, η Ρένα έχει τη λύση! Ένας "κανονισμένος" πυγμαχικός αγών... Τίποτα το δύσκολο ή επικίνδυνο (χα!), ούτε γάντια, ούτε χτυπήματα, μία απλή διαιτησία. Απλή αν έχεις για πρωτοπυγμάχο έναν καλό πυγμάχο. Αντ’ αυτού, ο ερωτευμένος ήρωας έχει ένα συμπατριώτη του, τον τρομερό και φοβερό Τρύφωνα, κατηγορίας «φτερού - κώνωπα". Θανάσης Βισκαδουράκης… τα λόγια είναι περιττά, το γέλιο μέχρι δακρύων απλά, εγγυημένο.
Αντίπαλός του ο αγαπημένος όλων "οδοστρωτήρας" Γιάννης Μποσταντζόγλου. Το όνομα του χαρακτήρα δεν έχει σημασία, με το που ακούς το Γιάννη να φωνάζει "Έχεις χάσει το μισό αγώνα". Θεριό ανήμερο λοιπόν ο αντίπαλος του Τρύφωνα, ισοπεδώνει όχι μία, αλλά τρείς φορές το φαντασιόπληκτο "πρωταθλητή τού χωριού", παρόλες τις φιλότιμες, αλλά διόλου τίμιες, προσπάθειες του διαιτητή να το βοηθήσει.
 
poly455
   Τα σημάδια στο πρόσωπο και το σώμα του Θανάση ολοένα και αυξάνονται, με κάθε δουλειά που αναλαμβάνει. Χρειάζεται ένα φαρμακείο ή μάλλον... να δουλέψει σε φαρμακείο!

   Έτσι, ο ήρωάς μας, από το σκληρό καναβάτσο του ρινγκ καταλήγει στον αναπαυτικό καναπέ ενός διανυκτερεύοντος φαρμακείου... Τι πιο εύκολο από μία νυχτερινή βάρδια, με ελάχιστη πελατεία κι έναν ξεγυρισμένο υπνάκο! Όμως μιλάμε για το Θανάση... Ζήτημα αν προλαβαίνει να ξαπλώσει έστω πέντε λεπτά όλη τη νύχτα, καθώς παρελαύνει από το φαρμακείο η μισή Αθήνα! Φυσικά ο πολυμήχανος Θανασάκης θα βρει τρόπο να γιάννει κάθε ασθενή, με τα διάφορα μαντζούνια - ιδιοκατασκευές του, ασχέτως αν μερικές φορές, ελάχιστα διαφέρουν από δηλητήρια.

   Κι έτσι, περιέργως, ο ήρωάς μας συνεχίζει το ταξίδι του προς νέους ορίζοντες, αυτήν τη φορά ως... ιδιοκτήτης φωτογραφείου! Η μακρόχρονη εμπειρία του στην Τέχνη της φωτογραφίας φαίνεται από τις πρώτες ατάκες. Άλλες φορές φωτογραφίζει δύο και βγαίνει ένας, άλλες έναν και βγαίνει μισός, κτλ. Οι δε πελάτες του… ένας κι ένας! Πρώτος ο Βασίλης Γιακουμάρος, ένας ηθοποιός/χαμελαίων, με μοναδικό εκφραστικό εύρος, απλά στέκεται και το γέλιο ρέει αβίαστο! Βοηθός του στη νέα του περιπέτεια η, όμορφη Μαριλένα Ράδου. Όμως ο Θανάσης μας έχει μάτια μόνο για την αγαπημένη του Ρένα! Μέχρι που μπαίνει στο φωτογραφείο του η, αιθέρια, Κωνσταντίνα Κλαψινού, «δια σέξι φωτογράφισιν... Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στη φαντασία σας...
 
poly456
   Α, βρε Θανάση, τι σου τυχαίνει κάθε φορά; Τι; Βρήκες τρόπο να νοικοκυρευτείς επιτέλους; Αστυνομικός είπες; Άντε, να δούμε αυτή τη φορά!

   Λένε πως "η στολή κάνει τον άνθρωπο" ή μήπως το ανάποδο; Μπα, εδώ δεν έχει σημασία, μιλάμε για το Θανάση... Περιπολίες, συστάσεις σε επίδοξους "κανταδόρους" (βλ. Βισκαδουράκης ως νέος Τζων Τίκης και Κωνσταντίνος Τσονόπουλος ως... μουσικός, αλλά, απ΄ ό,τι φαίνεται, έμπειρος ηθοποιός!) και η βραδιά κυλά ήσυχα. Αμ δε!

   Πρώτη "σοβαρή" κλήση από την Αλίνα Κοτσοβούλου, που από (απολαυστικότατη!) βαρήκοη πελάτισσα και μητέρα σε οικογενειακή φωτογράφιση, έχει μεταμορφωθεί σε πλούσια Αθηναία "εν κινδύνω"! Ο ήρωάς μας προστρέχει για βοήθεια, μια και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει κλέφτης εντός τής πολυτελούς οικίας... Είναι ένας, είναι περισσότεροι;

   Το "όργανον της Τάξης" προσπαθεί, εις μάτην, να βγάλει άκρη, εν μέσω υστερικών στριγγλιών, ύποπτων θορύβων, περισσότερων στριγγλιών, οπλισμένος με το θάρρος που τον διακρίνει κι' ένα... γιαταγάνι (φυσικά)! Ωσάν αιλουροειδές ορμά εις τον κίνδυνον και.. "ξετρυπώνει"... ένα άλλο αιλουροειδές ή μήπως... έναν "ποντικό τής νύχτας";
 
poly542  Έχοντας "παρασημοφορηθεί" με μία κλωτσιά από το Σώμα, ο Θανάσης είναι αποφασισμένος να κερδίσει την καρδιά τής Ρένας έστω και απένταρος! Όμως θα πρέπει να "περάσει πάνω" από το εμπόδιο που λέγεται Ηρακλής Σπαζομούρης, βλ. Μποσταντζόγλου (άψογος στο ρόλο)... Θα καταφέρει να κατακτήσει την εκλεκτή τής καρδιάς του;
 
Αλλά ας μην τα λέμε κι' όλα (κοντέψαμε πάντως).
 
   Όσοι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την παράσταση φύγαμε με ένα πλατύ χαμόγελο. Η σύγκριση βέβαια με την ταινία τού Αλέκου Σακελλάριου ήταν αναπόφευκτη. Ο Θανάσης του Σπύρου Πούλη είναι ένας "διαφορετικός" ήρωας, όχι στις περιπέτειές του, αλλά στον ερμηνευτικό τρόπο, με τον οποίον "προχωρούσε" στο "ταξίδι" του. Η εκρηκτική περσόνα του Βέγγου, σε αντιπαράθεση με την "ήρεμη δύναμη" τού Πούλη, όπου το βλέμμα αναλαμβάνει το ρόλο τής φωνής... Μία διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση, ένας "νέος" Θανάσης, μία νότα φρεσκάδας σε έναν κλασσικό πια ρόλο. Μπράβο!

   Έκπληξη ήταν η μελωδικότατη φωνή τής Βαλέριας Κουρούπη, η οποία συνόδευε τον ήρωά μας στις περιπέτειές του, με τα τραγούδια να γεμίζουν την άκρως επιτυχημένη παράσταση!
 
   Φυσικά πρέπει να γίνει ειδική μνεία στη σταθερή υποκριτική αξία με το όνομα Τάκης Βλαστός. Ο βετεράνος ηθοποιός με την άνεσή του επί σκηνής θύμιζε ηθοποιούς άλλων εποχών, εκεί γύρω στο '63…
 
   Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βασίλη Θωμόπουλο, για την εκπληκτική του δουλειά στη σκηνοθεσία, έχοντας καταφέρει να κάνει μία κλασσική κωμωδία να έχει την αίσθηση μιούζικαλ-υπερπαραγωγής!

   Σκέτη απόλαυση!
 
poly547
 
 
ME TOYΣ
ΣΠYPO ΠOYΛH, ΓIANNH MΠOΣTANTZOΓΛOY
ΘANAΣH BIΣKAΔOYPAKH, TAKH BΛAΣTO, BAΣIΛH ΓIAKOYMAPO
ΚΑΙ TΙΣ
BAΛEPIA KOYPOYΠH, AΛINA KOTΣOBOYΛOY
KAI KΩNΣTANTINA KΛAΨINOY.
Συμμετέχουν
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΡΑΔΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: BAΣIΛHΣ ΘΩMOΠOYΛOΣ
Σκηνικά: ANTΩNHΣ XAΛKIAΣ
Kοστούμια: NIKOΛ ΠANAΓIΩTOY
Φωτισμοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΤΙΝΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ
Eνορχήστρωση: NIKOΣ ΞYΔHΣ
Φωτογραφίες: ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (STUDIO ΑΜΥΝΤΑ 13)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή 19:30μμ
Πέμπτη Παρασκευή - Σάββατο 21:15μμ
Σάββατο λαϊκή απογευματινή 18:15
 
Τιμές εισιτηρίων
Διακεκριμένη Ζώνη (οι 2 πρώτες σειρές) 20€
Γενική είσοδος 16€
ΑΜΕΑ – Ανέργων - φοιτητικό – παιδικό : 12€
Λαϊκή απογευματινή Σαββάτου: Γενική είσοδος 14€
 
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΟΛΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΔΡΟΥΤΣΑ
 
Προπώληση και στο ταμείο του Θεάτρου ΑΘΗΝά
 
Παραγωγή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΟΣΟΥΛΗΣ
 
Joomla Social by OrdaSoft!