= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Πέρσες Shelter
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Πέρσες Shelter

 
   Ο λόγος του Αισχύλου συναντάει το λόγο του Ίψεν, του Μπύχνερ, του Σνίτσλερ, μέσα σε ένα τρομακτικό σύμπαν ολοκληρωτικής καταστροφής, σε μια κοινωνία που θυμίζει "οικεία κακά". Οι Αισχύλιοι Πέρσες, η απόλυτη διαχρονική τραγωδία του ηττημένου, δανείζουν τη φωνή τους σε έναν σύγχρονο πόλεμο.

«Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι ένα έργο για το πώς ο άνθρωπος προσπαθεί να αγγίξει τον Ήλιο κι εν τέλει καίγεται, είναι η τραγωδία του ηττημένου»
 
perses1955

   Μέσα σε ένα πυρηνικό καταφύγιο η κυβέρνηση μιας χώρας διοικεί ένα πόλεμο που μέρα με τη μέρα χάνεται. Η απειλή για ολοκληρωτική συντέλεια του κόσμου είναι πια εμφανής. Η προπαγάνδα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κάθε μεριάς είναι το μόνο όπλο που ακόμα δίνει μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης. Ο στρατός έχει εξοντωθεί και οι πληροφορίες από το μέτωπο εντείνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις και τα συναισθήματα των εγκλωβισμένων αρχηγών. Τρόμος και αγωνία, λογική και παραισθήσεις, αμφιβολίες και εθνικισμός, αιχμάλωτοι πολέμου και προδότες, μεταφυσικά γεγονότα και αθεϊσμός συγκρούονται μέσα σε έναν εγκλεισμό, όπου ο χώρος και ο χρόνος διαστρεβλώνονται λίγο πριν την πυρηνική καταστροφή και το τέλος της ανθρωπότητας.

«Η παράσταση δεν είναι ένα σύγχρονο ανέβασμα των Περσών. Δεν βλέπεις ένα σύγχρονο ανέβασμα των Περσών. Βλέπεις κάποιους ηθοποιούς να κάνουν κάποιες δράσεις σε μία υπόθεση σύγχρονη λέγοντας το κείμενο των Περσών. Και αυτό κάνει το κείμενο διαχρονικό και είναι και μια ιδιαίτερη πρόταση γιατί το κάνει πρωτότυπο»
 
perses1956

   Το Πέρσες SHELTER είναι ένα σύγχρονο έργο, που δανείζεται το λόγο του Αισχύλου για να μιλήσει για την έπαρση της εξουσίας, το σύγχρονο πόλεμο με τον πυρηνικό κίνδυνο να κρέμεται σαν μια αόρατη απειλή πάνω από το κεφάλι μας, τις διαπλοκές των κυβερνώντων, τα διλήμματά τους, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο θεατή σχεδόν με ιατρική ακρίβεια τις συνέπειες που έχει ο εγκλεισμός σε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να διοικήσουν έναν πόλεμο ήδη χαμένο, παγιδευμένοι σε ένα πυρηνικό καταφύγιο.

   Μια παράσταση βασισμένη σε έναν εφιάλτη που μεταφέρεται στη σκηνή. Ένα πρωτότυπο παιχνίδι υποκριτικής, όπου ο Χορός των Περσών μετατρέπεται σε σύγχρονους ρόλους, που ισορροπούν ερμηνευτικά μεταξύ του κλασσικού κειμένου και ενός δεύτερου κειμένου που υπονοείται, χωρίς να ακούγεται και βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν. Μια μετάφραση που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του έργου από ποιητική σε ψυχιατρικά ρεαλιστική. Μουσική που υποδηλώνει μια νέα κουλτούρα, προβολές σε οθόνες, εναλλακτικοί φωτισμοί σε μια ιδιαίτερη τεχνική σκηνοθεσίας που σίγουρα δίνει μια καινούρια πνοή στο θέατρο. Η δράση υπάρχει παντού με αποτέλεσμα να σε κάνει να κοιτάς όλους τους ηθοποιούς κάθε στιγμή. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη παράσταση με συμβολισμούς και εξαιρετικές ερμηνείες που σε καθηλώνουν. Το κάτι καινούριο φέρνει αυτή η παράσταση, με φρέσκους ηθοποιούς και εμβληματική σκηνοθεσία που σε συνδυασμό με τη μουσική και την κίνηση, σε κάνει να έχεις ένα αίσθημα φόβου και ταραχής. Η πρωτοτυπία φαίνεται και στα πιο απλά τεχνάσματα. Μην το χάσετε.
 
Στέλλα Κοκκινέλη
 
perses1957
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη - Μιχάλης Καλαμπόκης
Μουσική: Γιάννης Μαδούρος
Βίντεο - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπιζούτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τριαντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Fn’F team
Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
 
perses1958
 
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Βασιλιάς (Άτοσσα): Μιχάλης Καλαμπόκης
Σύμβουλος: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Αιχμάλωτος: Θωμάς Πανδής
Αγγελιοφόρος: Κωνσταντίνος Φάμης
Στρατηγός: Γιάννης Τσουρουνάκης
Στρατιώτης: Λυκούργος Μπάδρας
Ιέρεια: Λυδία Σγουράκη
Φάντασμα (Φάντασμα Δαρείου): Μιχάλης Καλαμπόκης
Γιος (Ξέρξης): Γιάννης Τριαντάκης
 
perses1959
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00
 
Τιμές εισιτήριων:
Γενική είσοδος:12 ευρώ
Φοιτητικό και ανέργων: 10 ευρώ
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη»
Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300
 
Joomla Social by OrdaSoft!