= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το περίσσιο παιδί
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το περίσσιο παιδί

 
   Το παραμύθι μας δεν είναι παιδικό. Αφορά όμως τα παιδιά. Είναι μία αλληγορία που καθρεφτίζει την πραγματικότητα. Ίσως όχι τη δική μας άμεσα, αλλά την πραγματικότητα που ισχύει στον κόσμο. Κάπου μακριά από εμάς, όχι δίπλα μας, αλλά μας αφορά.
 
perissio1945 
   Στην πόλη Ζ όλα τα πράγματα ήταν στημένα να λειτουργούν με ακρίβεια. Οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι πλούσιοι, οι φτωχοί. Όλα ρυθμισμένα ώστε η ευημερία του κόσμου να είναι ιδανική. Συστήματα διάφορα εκτελούσαν τις ενέργειες που πρέπει για να μην ξεφεύγει τίποτα. Να μην περισσεύει κάτι. Έτσι λοιπόν λειτουργούσε και ένα από τα πολλά προγράμματα Διεκπεραίωσης, ο αποτεφρωτήρας. Η δουλειά του συγκεκριμένη. Να φορτώνεται με τα περιττά πράγματα, να τα καίει και να μην αφήνει πίσω του τίποτα. Ούτε στάχτες, ούτε καπνούς. Ρυθμισμένο να μην ξεφεύγει ποτέ και για κανένα λόγο. Ο έλεγχος από ανώτερα συστήματα, συνεχόμενος και αυστηρός. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Δεν γίνεται να περισσέψει τίποτα.

   Μια μέρα όμως, μέσα στα σκουπίδια, θα εντοπίσει κάτι που δεν είχε ξαναβρεί. Ένα πλαστικό μωρό. Αυτό το μωρό θα αλλάξει το πρόγραμμα. Δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί την έννοια του πλαστικού και θα μείνει στην έννοια του μωρού. Ενός μωρού που πρέπει να σώσει. Πρέπει να το βοηθήσει να ζήσει. Να το γλυτώσει από την αποτέφρωση. Το προγραμματάκι μας θα κάνει ό,τι μπορεί να το κρύψει από τα ανώτερα συστήματα και θα φτιάξει μία δική του σπηλιά. Θα το φροντίσει, θα το νοιάζεται, θα κάνει σκέψεις για το μέλλον του. Πώς όμως θα ξεγελάσει τα ανώτερα συστήματα; Πώς θα το δηλώσει μέσα στον υπόλοιπο κόσμο; Θα βρει ένα όνομα, θα βρει επίθετο, θα του βρει έναν πατέρα. Τα ανώτερα συστήματα όμως θα το αντιληφθούν. Θα σημάνει συναγερμός. Δεν γίνεται να υπάρχει πλεόνασμα που δεν έχει υπολογιστεί. Το προγραμματάκι μας όμως και πάλι θα βρει τη λύση. Ποια είναι αυτή;
 
perissio1946

   Πριν προλάβουν να το ανακαλύψουν, θα νοιώσει, θα αισθανθεί και θα γίνει την τελευταία στιγμή ανθρώπινο. Θα δακρύσει και μαζί του θα δακρύσει και το πλαστικό μωρό. Τα δάκρυά τους θα ενωθούν πριν χαθούν οριστικά.

   Το παραμύθι του Θανάση Τριαρίδη θα μεταφερθεί αριστοτεχνικά από την ομάδα Ich Bebe στη σκηνή του Faust. Οι Αντιγόνη Σταυροπούλου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και Γιάννης Βερβενιώτης έχουν δέσει τρομερά και αποδίδουν πολύ όμορφα την ιστορία των περίσσιων παιδιών. Διάλογοι δυνατοί, γρήγοροι και με ύφος που σου μεταφέρει το συναίσθημα που το κείμενο θέλει να δώσει. Ακόμα και οι στιγμές της σιωπής συνοδεύονται από το ανάλογο ύφος τους, το οποίο σε κάνει να νοιώθεις αυτό που πρέπει.

   Το σκηνικό εξαιρετικά απλό, αλλά αυτό που η παράσταση χρειάζεται. Τα φώτα ακολουθούν τις εντάσεις και η μουσική θαυμάσια. Σε όλα αυτά και η αφήγηση του Γιώργου Κιμούλη, με την όμορφη φωνή, σου δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την παράσταση. Νόημα δυνατό, για μια κατάσταση που υπάρχει, συμβαίνει και τελικά πρέπει να μας αφορά. Τίποτα δεν θα πρέπει να περισσεύει και πόσο μάλλον τα παιδιά.

Απολαύστε το και σκεφτείτε…
Πάρης Μακρίδης
 
perissio1947
 
Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πηγή Δημητρακοπούλου

Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου

Κουστούμια: Μαρία Κοντοδήμα

Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Διαμαντής

Επιμέλεια ήχου: Βασίλης Φαλάρας

Ερμηνεία: Αντιγόνη Σταυροπούλου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου και Γιάννης Βερβενιώτης (ομάδα IchBebe)

Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη

Αφίσα: Νικόδημος Τριαρίδης

Βίντεο-Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα.

Παραγωγή: LeadInArts/Αντώνης Πέρης


Faust Κέντρο Αθήνας
από 14/11 έως 02/01Καλαμιώτου 11
Τηλ: 210 3234095 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Website: www.faust.gr
Εισιτήρια: 10 € (γενική είσοδος) / 8 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65)

Πληροφορίες: 210 3234095
Προπώληση: Viva.gr
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις