= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Περηφάνια και προκατάληψη
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Περηφάνια και προκατάληψη

 
   Αγγλία, τέλη δεκάτου ογδόου αιώνα. Η γυναίκα παραμένει ντεκόρ, η γυναίκα βρίσκεται πολλά βήματα πίσω από τον άνδρα. «Πρέπει» να γνωρίσει έναν πλούσιο νεαρό (με τα χρόνια να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πάντα υπέρ του «ισχυρού φύλου»), «πρέπει» να παντρευτεί και να αποκατασταθεί. Η Jane Austen γράφει για δύο δεσποινίδες που θέλουν να ονειρευτούν τον καλό γάμο και την ευτυχία που έπεται, γράφει όμως και για τα κακά της ανθρώπινης φύσης, που επιθυμεί να ισοπεδώνει την ευτυχία, επειδή «ταξικά» υφίσταται κάποιο ζήτημα. Οι ταμπέλες που κάνουν ζημιά στην ψυχή, οι χαρακτηρισμοί που διαλύουν ζωές. Στο βιβλίο της Austen δεν υπάρχει άσχημο τέλος, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, πλην όμως αυτό έχει να κάνει με τη συγγραφέα και μόνο. Στην πραγματικότητα έχουν καταστραφεί ένα κατεβατό ζωές, λόγω «ταξικής ασυμβατότητας».
 
perifania20167 
   Η Ιόλη Ανδρεάδη υπογράφει τη μετάφραση, τη σκηνοθεσία και την κίνηση. Μαζί με τον Άρη Ασπρούλη έχουν επιμεληθεί τη διασκευή. Κρατώντας πέντε από τους χαρακτήρες του βιβλίου και έχοντας συλλάβει ένα εξαιρετικό τρικ για την κυρία του κυρίου, εν προκεμένω την κυρία Μπένετ, έχουν φροντίσει να δώσουν στο κοινό μία πολύ ζωντανή παράσταση, η οποία μάλιστα ευτυχεί να εκτυλίσσεται σε ένα εκπληκτικό σκηνικό, μια μεγαλοφυή ιδέα και εφαρμογή της κυρίας Δήμητρας Λιάκουρα. Σε αυτό το καταπράσινο θεατρικό περιβάλλον λοιπόν, οι πέντε ηθοποιοί μας οδηγούν σε ένα έργο που ψυχαγωγεί και συγκινεί με το δικό του, κατάδικό του τρόπο.

   Η Ευγενία Δημητροπούλου, η Ελίζαμπεθ του έργου, είναι υποδειγματική στο ρόλο της και εξαιρετικά καλοβαλμένη στο μοτίβο που ορίζει η σκηνοθεσία και η κίνηση. Όμορφη, γλυκιά και με όπλο τα νιάτα της, τη μελέτη της και το τάλαντό της, η ηθοποιός ερμηνεύει την τρυφερή αυτή ύπαρξη, που γίνεται λέαινα για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που αγαπά και δη την αδελφή της. Το πρόσωπό της είναι γεμάτο φως και οι λέξεις φεύγουν από το στόμα της με θαυμάσιο τρόπο. Την έτερη αδελφή της υποδύεται η Ελεάνα Καυκαλά, η οποία στέκεται εξίσου εντυπωσιακά στη σκηνή. Πέρα από την εκνευριστική ομορφιά της και την ανυπέρβλητη γλυκύτητά της, καταφέρνει και κουμπώνει τιμιότατα στο ρόλο της, ερμηνεύοντας μια δεσποινίδα γεμάτη καλοσύνη και τη σχετική αφέλεια που τη συντροφεύει. Είναι απόλυτα πειστική και το δέσιμο με το χαρακτήρα που αποδίδει εκλαμβάνεται μοναδικά καθόλη τη διάρκεια της παράστασης.
 
perifania20173
   Ο Δημήτρης Μοθωναίος είναι ένας σπουδαίος Ντάρσυ επί σκηνής. Δίνει στο χαρακτήρα του την τροφή που του πρέπει, δρώντας ως υπέρμετρα αλαζόνας και υπερόπτης. Μοιάζουν οι δυο λέξεις μεταξύ τους, έχουν όμως και την τάση να είναι παραπληρωματικές, εστιάζοντας σε μια μεγάλη διανοητική περιοχή. Είναι τόσο καλός στο ρόλο του, που παίζει με τα νεύρα μας και προκαλεί μόνιμα ερωτήματα για το πότε θα τιμωρηθεί για όλη αυτή την έπαρσή του. Στο ρόλο του Μπίνγκλεϋ συναντάμε τον Αγησίλαο Μικελάτο. Το αρσενικό ισοδύναμο της Τζέιν είναι ένας γλυκύς και πολύ ρομαντικός νέος, ο οποίος όμως παρασύρεται από το Ντάρσυ και δεν προτιμά να ακούσει τη βούληση της καρδιάς του. Είναι απόλυτα πειστικός και είναι πραγματικά σοφή η επιλογή του για το συγκεκριμένο ρόλο, αφού κατάφερε και τον έκανε δικό του και τούτο πέρασε πολύ άνετα στο κοινό.

   Ο Κώστας Φαλελάκης υποδύεται τον πατέρα των κοριτσιών. Έλαμψε επί σκηνής αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός. Έβγαλε πολύ γέλιο και μάλιστα αβίαστα, έβγαλε πολλή συγκίνηση, ήταν θεαματικός στον τρόπο που μπαινόβγαινε στη σκηνή και είμαι βέβαιος ότι το διασκεδάζει πολύ εκεί πάνω. Όσο για το πώς «απευθύνεται» στη σύζυγό του… Ε, αυτό είναι απλά ένας επιπλέον λόγος να το θαυμάσεις περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε στα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη, τα οποία μας ξετρέλαναν! Πολλά θαυμαστικά και στην πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Χριστοφίδη. Πρόκειται γενικά και ειδικά για μία παράσταση που περνάει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα με αφορμή ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και είναι πολύ σοβαρό να τη δείτε και μάλιστα σύντομα.

Κώστας Κούλης
 
perifania20404
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές
 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Ευγενία Δημητροπούλου
Δημήτρης Μοθωναίος
Αγησίλαος Μικελάτος
Ελεάνα Καυκαλά
Και ο Κώστας Φαλελάκης
 
perifania20501
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Θέατρο Αλκυονίς
Ιουλιανού 42, Τηλ.: 2169003309.

Παραστάσεις από 14/2
Κάθε Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00

Διάρκεια παράστασης : 90’(χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 20€ - 15€
 
perifania20530
Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)
 
Διεύθυνση Επικοινωνίας-Προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις