Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η περαστική

 
Η σοφία είναι η ματαιοδοξία των γέρων…

   Ο άνδρας είναι εξαιρετικά καλλιεργημένος. Συγγραφέας, πολύ γνωστός μάλιστα, ο οποίος τύγχανε του θαυμασμού πολλών και της ζήλειας μάλλον περισσοτέρων. Η γυναίκα πάλι… ηθοποιός, με επιτυχία και… Και κάπου εκεί χώρισαν. Είκοσι χρόνια πριν. Και στη συνέχεια σταμάτησαν με τις υπέροχες δραστηριότητές τους. Αφέθηκαν και άφησαν… Και πριν λίγα δευτερόλεπτα χτύπησε το τηλέφωνο. Και ήταν εκείνη! Ανεβαίνει στο διαμέρισμά του να τον «ξαναδεί». Είκοσι χρόνια μετά…
 
perastiki2041
   Συγκινητικό το έργο του μεγάλου Γάλλου θεατράνθρωπου Ζαν Πωλ Ντενιζόν, σε μετάφραση της Ελένης Παπαχριστοπούλου, η οποία μάλιστα υποδύεται και τη γυναίκα του «ζευγαριού». Είναι γλυκύτατη, είναι τρυφερή, είναι σίγουρο πως δεν ήταν ακριβώς έτσι είκοσι χρόνια πριν, από κει και πέρα όμως έρχεται ο χρόνος, οι «λοιπές συνιστώσες» και κάποιο μυστικό που θεωρούμε ότι είναι καλό να παραμείνει μυστικό, μέχρι να δείτε την παράσταση. Η ουσία είναι πως η κυρία Παπαχριστοπούλου έχει δέσει με απίστευτα όμορφο τρόπο με το χαρακτήρα που ερμηνεύει και πείθει όλους μας πως είναι όντως η Μανταλένα του έργου. Αστειεύεται, λυπάται, κλαίει, γελά και έρχεται για δύο ώρες σχεδόν απέναντι από το Γιάννη Σταματίου. Τον «πρώην σύζυγο».

   Η φωνή του κυρίου Σταματίου είναι μαγευτική. Πρόκειται για μία χροιά εξαιρετική, με γρέζι, με βάθος και βάρος, η οποία συνοδεύεται από αψεγάδιαστη εκφορά των λέξεων. Ο σύζυγος βγάζει γέλιο, εντελώς αβίαστα, βγάζει χιούμορ, πολλές φορές πικρό και είναι σχεδόν ξυπόλητος καθόλη τη διάρκεια του έργου. Ναι, νομίζω πως αυτό το τελευταίο μπορούμε να το αποκαλύψουμε, δεν είναι κάτι τραγικό, όσον αφορά τη δομή και τη ροή. Ο τρόπος που έχει κουμπώσει στο ρόλο του είναι αξιοζήλευτος και είναι σίγουρο πως θα σας κάνει την πλέον καλή εντύπωση ο τρόπος που ατακάρει. Είναι συνεχής η δυναμική επί σκηνής, είναι δυναμικό το μοτίβο.
 
perastiki2042
   Πήγα να δω την παράσταση χωρίς να έχω διαβάσει τίποτα από πριν. Χωρίς να έχω ρίξει την παραμικρή ματιά στο δελτίο Τύπου. Ό,τι καλύτερο δηλαδή. Αντίκρυσα ένα «ζεύγος», το οποίο στην ουσία δεν είχε τίποτα να χωρίσει. Οι δύο πρωταγωνιστές ερωτεύθηκαν, έζησαν καλά και κάποια στιγμή επήλθε… όχι, όχι, δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για κορεσμό. Είπαμε, ο χρόνος κάνει τα δικά του στις σχέσεις. Αυτό που επιδιώκουμε να μην καταλαβαίνουμε σαν άνθρωποι, είναι ότι ο χρόνος δεν είναι κατ’ ανάγκη εναντίον μας. Το αντίθετο μάλλον. Είναι ο παρατηρητής, τον οποίο οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας. Μαζί με την «πυξίδα» του ενός βήματος πίσω. Το ζήσαμε και στην παράσταση αυτό. Είναι πολύ βασικό αυτό το βηματάκι. Και αυτό μας διδάσκει με λυρισμό το έργο. Αυτό μας διδάσκουν οι δύο ηθοποιοί.

   Το Εκστάν είναι ένα θέατρο πολύ ζεστό. Χάρηκα την παράσταση πραγματικά. Μου έβγαλε την καλύτερη δυνατή διάθεση όλο αυτό και θα είναι καλό να προστρέξετε και σεις. Θα δείτε ένα θαυμάσιο κομμάτι της ζωής επί σκηνής. Τόσο θαυμάσιο όσο και η ίδια η ζωή…

Κώστας Κούλης
 
perastiki2043
 
Σκηνοθεσία: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν
Μετάφραση: Ελένη Παπαχριστοπούλου
Μουσική : Γιάννης Κ. Ιωάννου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
 
Με σειρά εμφάνισης στη σκηνή
Άντρας Γιάννης Σταματίου
Γυναίκα: Ελένη Παπαχριστοπούλου
 
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 20.30 (Από 14 Δεκεμβρίου έως 20 Απριλίου 2020)
Είδος : Δραματική κομεντί
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια:12€, 8€ (γκρουπ, φοιτητές, άνεργοι)
Σημείο προπώλησης : Tickets services – Public
Κρατήσεις: Τηλ ταμείου: 213 0210 339 & 6977359312
Χωρητικότητα: 48 θέσεις
 
Θέατρο Εκστάν: Πατησίων & Καυταντζόγλου 5
www.ekstaninfo.wixsite.com/ekstan
https://www.facebook.com/ekstan/
ΤΗΛ: 213 0210 339 & 6977359312
 
Joomla Social by OrdaSoft!