Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση παράστασης: Γυναίκες

 
   Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βαφείο παρουσιάζεται το υπέροχο βιβλίο της Γαλάτειας Καζαντζάκη – Γυναίκες. Πέντε αδερφές που συνομιλούν μέσα από επιστολές. Βγάζουν τα εσώψυχά τους, τσακώνονται, μοιράζονται στιγμές αλλά και καταστάσεις η μια με την άλλη. Την εποχή που διαδραματίζεται το έργο, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν οι επιστολές. Η ζωή είχε πιο αυθεντικούς ρυθμούς. Ήταν άλλοτε σκληρή και άλλοτε παραδεισένια και ανάλογη με την οικονομική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Οι πέντε αδερφές μέσα από τις επιστολές μιλούν για τις ζωές τους, για τους φόβους, τα όνειρα αλλά και τις ιδέες τους. Αναζητούν τον έρωτα, την ελπίδα, τη στοργή αλλά και ένα καλύτερο κόσμο. Συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς και παρόλη την απόσταση που τους χωρίζει, η αμεσότητα των επιστολών τους μηδενίζει αυτή τους την απόσταση.
 
gynaikes74
   Μπροστά σε ένα μεγάλο ξύλινο βαρύ τραπέζι βρίσκονται οι αδερφές και η παράσταση ξεκινά με τους γλυκούς ήχους ακορντεόν. Η μια ψήνει καφέ και απαριθμεί τους λόγους που την έφτασαν στο χωρισμό, η άλλη διαβάζει εφημερίδα, πιο πέρα η μικρή αδερφή γράφει γράμμα μέσα από το νοσοκομείο Σωτηρία που βρίσκεται με φυματίωση. Η αδερφή που βρίσκεται στην Αυστραλία μιλά για την όμορφη ζωή που έχει εκεί, καθώς η οικονομική κατάσταση του συζύγου της το επιτρέπει. Είναι επικριτική για τη ζωή των υπολοίπων και δυσανασχετεί στην οικονομική στήριξη που της «επιβάλλουν» για να σωθεί η μικρή αδερφή.

   Αυτές οι γυναίκες είμαστε εμείς. Είναι γυναίκες που βιώνουν την καθημερινότητα, την κατάντια της κοινωνίας και του κράτους. Που αγαπούν, που σκέφτονται, που ονειρεύονται, που αγανακτούν, που επικρίνουν. Είμαστε εμείς, παρόλο που από το 1930 έχουν περάσει ογδόντα βάλε χρόνια, παρόλο που η τεχνολογία άλλαξε, παρόλο που βγήκαμε στην αγορά εργασίας, παρόλο που είμαστε μπροστά σε όλα, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει αφού ακόμα και τώρα τα ίδια πράγματα μας απασχολούν. Ακόμα ζητάμε να βρούμε την αγάπη, ίσως και από λάθος δρόμους, ακόμα πιστεύουμε και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, ακόμα φοβόμαστε, ακόμα πληγωνόμαστε, ακόμα βαλτώνουμε, ακόμα υπάρχουμε…
 
gynaikes45

   Μέσα από το πρίσμα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας ξεδιπλώνεται ο ψυχισμός όλων. Έντονα συναισθήματα, σκέψεις αλλά και χαρακτήρες εκείνης της εποχής που ζουν στο τώρα και θα ζουν και στο μέλλον. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαχρονικότητα αυτού του έργου. Άλλωστε μπορεί η γυναίκα στις τόσες δεκαετίες να έχει ανέβει, αν θέλετε, τα σκαλιά της κοινωνίας, παραμένει όμως εκείνο το φοβισμένο κοριτσάκι της παιδικής ηλικίας.
Είναι υπέροχη η μεταφορά του στο θεατρικό σανίδι υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Πέρη Μιχαηλίδη. Χωρίς εξεζητημένα σκηνικά και ρούχα, δίνει έμφαση μόνο (και έτσι ακριβώς έπρεπε να γίνει) στον ψυχισμό και τα λεγόμενα των πρωταγωνιστριών.

   Πολλά μπράβο αξίζουν και στις γυναίκες – πρωταγωνίστριες όλες της παράστασης. Μας μετέφεραν μια εποχή, μας μετέφεραν όλα τα νοήματα του βιβλίου της Γαλάτειας με σεβασμό, χωρίς φανφάρες περιττές, χωρίς αλλοιώσεις. 

   Οι «Γυναίκες» είναι μια παράσταση που αξίζει την προσοχή μας αλλά και τον πλήρη σεβασμό μας. Νοιώθω πολύ τυχερή που την είδα και φυσικά την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
 
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Παίζουν (αλφαβητικά): Νάντια Δαλκυριάδου, Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη
Συμμετέχει η μουσικός Έλσα Στουρνάρα (σύνθεση, ακορντεόν, φωνή)
Μουσική επιμέλεια: Έλσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Βίντεο: Ελπινίκη Βουτσά
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Ζιώγαλα για την πολύτιμη βοήθειά του.
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
gynaikes75a 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00
 
 
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 10,00 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 5,00 ευρώ
Για πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων
Τηλ.: 6986885131
Προπώληση εισιτηρίων
Viva.gr
Video trailer παράστασης
 
 
Facebook page παράστασης
https://www.facebook.com/groups/175673023184596/
Έγραψαν για την παράσταση:
« Οι «Γυναίκες» είναι η πρώτη θεατρική δουλειά της ομάδας «Αντάμα» που με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη δημιουργούν αντάμα μια έξοχη παράσταση…»
Χαρά Κιούση, newsbeast.gr
 
« Γυναίκες της Γαλάτειας Καζαντζάκη: Πέντε αγιογραφίες στο ίδιο τέμπλο… Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της συγγραφέως, να καταδείξει πως ο όρος Γυναίκα δεν έχει μία και αυτούσια έννοια και σημασία… Ο Πέρης Μιχαηλίδης, κινήθηκε με επιτυχία σε αυτήν την πρόθεση της συγγραφέως...»
Κώστας Ζήσης, all4fun.gr
 
«Επιστολές αδελφών που μαγνητίζουν στο Θέατρο Βαφείο… Ο σκηνοθέτης εστίασε περισσότερο στο να κατανοηθούν οι σπουδαίοι χαρακτήρες του έργου με υποκριτικές τεχνικές, χωρίς φλυαρίες. Η παράσταση στο σύνολό της δημιουργεί ένα έντονο κλίμα νοσταλγίας…»
Ευγενία Σάλτα, artic.gr
 
«Ο Θίασος Αντάμα, οι πέντε γυναίκες επί σκηνής, καταθέτουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης σεβάστηκε απόλυτα το έργο και την εποχή του, πετυχαίνοντας με την ακριβή μεταφορά του, την αίσθηση και τον αέρα αυτής της εποχής…»
Βικτώρια Πέππα, quintatheater.blogspot.com
 
«Οι υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών είναι ανεπιτήδευτες και αυτό τους χαρίζει πόντους. Ο κύριος Μιχαηλίδης οραματίστηκε τις ηρωίδες ιδιαιτέρως αξιοπρεπείς μέσα στο πάθος τους, τα λάθη τους και τις ενοχές τους…»
Ελένη Αναγνωστοπούλου, tritokoudouni.gr
 
«Είναι μία παράσταση που βλέπουμε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, η οποία ήρθε και έδεσε σε μία χρονιά που θα λέγαμε ξεκάθαρα πως είναι χρονιά των γυναικών. Ζεστά πρόσωπα, χωρίς υπερβολές και μελοδράματα, διηγούνται τη ζωή τους μέσα από γράμματα που στέλνουν η μία στην άλλη...»
Έφη Αργυρού, Noizy.gr
 
«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή και προσεγμένη δουλειά εν συνόλω. Οι μονόλογοι εναλλάσσονται με τους διαλόγους και οι ηθοποιοί μάς χαρίζουν συγκινητικές ερμηνείες ενώ μας δείχνουν και την ικανότητά τους στο τραγούδι…»
Βαγγέλης Μαστορόπουλος, θεατρο.gr
 
«Είδα πέντε νέες ηθοποιούς γεμάτες κέφι, ταλέντο και προσήλωση στην τέχνη τους. Όλο αυτό το ωραίο αποτέλεσμα είναι σε σκηνοθεσία του κυρίου Πέρη Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος αυτής της κυριολεκτικά υπέροχης παράστασης..»
Εύη Ρούτουλα, koukidaki.blogspot.gr
 
«Ένα έργο δοσμένο με τις υπέροχες ερμηνείες πέντε ηθοποιών... Το μουσικό ντύσιμο του έργου και το τραγούδι από ψυχές πονεμένες σαν μοιρολόι, μου αποδεικνύουν την ευρηματικότητα και το μεγάλο ταλέντο του σκηνοθέτη Πέρη Μιχαηλίδη…»
Χριστίνα Καζανιάτορα, ewoman.gr
 
«Οι ερμηνείες όλων των κοριτσιών ήταν άξιες χειροκροτημάτων. Σεβάστηκαν απόλυτα τους χαρακτήρες της νουβέλας. Ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης σεβάστηκε απόλυτα το έργο και την εποχή του, πετυχαίνοντας με την ακριβή μεταφορά του, την αίσθηση και τον αέρα αυτής της εποχής…»
Έπη Τρίμη, pagenews.gr
 
«Με λόγο καυστικό, ρομαντικό, αποφασιστικό, αγωνιστικό και πανανθρώπινο, η καθεμιά, από τις γυναίκες, μας ξεναγεί στην πορεία της, βάζοντας και τους ίδιους τους θεατές, εμάς, σε μια διαδικασία ταύτισης, άρνησης, επιβράβευσης, εσωτερικής αρμονίας και μελαγχολικής διάθεσης με την συνοδεία του ακορντεόν να ντύνει απόλυτα θερμά και νοσταλγικά την παράσταση...»
Δανάη Σωπασή, maxmag.gr
 
« Λογοτεχνικά έργα, σκηνοθετημένα με τόσο άρτιο τρόπο και με τις καλύτερες ηθοποιούς να ερμηνεύουν πέντε χαρακτήρες με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο, αξίζει κανείς να τα δει για να εκτιμήσει το τί πάει να πει ποιοτικό θέατρο…»
Αγγελική Μπάτσου, kallitexnes.gr
 
«Μια πολύ καλοδουλεμένη παράσταση, συγκινητική, γλυκιά και δυνατή σε ένα φιλόξενο και ζεστό θέατρο που σε φέρνει σε τόση αμεσότητα με τους ηθοποιούς, που νιώθεις ότι είσαι κι εσύ πραγματικό μέρος της… Μην την χάσετε!»
Μαρία Φλώρου, theatrinos.gr
 
«Μια εκπληκτική παράσταση με ένα δυνατό κείμενο που όλοι θεατές μπορούν να ταυτιστούν μ’ αυτό. Η σκηνοθεσία εξαιρετική καθώς ο κ. Πέρης Μιχαηλίδης «ζωγραφίζει» στην σκηνή, καθηλώνοντάς σε…»
Κλειώ Δημοσθένους, beasty-press.com
 
«Το πρώτο που παρατηρεί κανείς παρακολουθώντας την παράσταση είναι το πόσο καλά δένονται σκηνοθετικά οι ιστορίες μεταξύ τους και με πόση δύναμη εκφράζονται ερμηνευτικά οι ρόλοι επί σκηνής…. Πέντε δυνατές «φωνές» με έναν εξαιρετικό μαέστρο, προσκαλούν τον θεατή να σκεφτεί… Να την παρακολουθήσετε, αξίζει…»
Γιώργος Κολέτσος, gokitoki.wordpress.com
 
Joomla Social by OrdaSoft!