Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Ελένη ή ο Κανένας'

 
   Τη ζωή της Σπετσιώτισσας Ελένης Μπούκουρα αφηγείται, ερμηνεύοντας την, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στην παράσταση “Ελένη ή ο Κανένας” που παρουσιάζεται στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Το έργο είναι η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη.

elkan   Η Ελένη Μπούκουρα ήταν κόρη του καπετάν Γιάννη Μπούκουρα ή Μπούκουρη, και από μικρή είχε πάθος με τη ζωγραφική. Αυτό δεν αντιμετωπίστηκε με καλή διάθεση από την κοινωνία της εποχής και ειδικά από τους δασκάλους της, από τους οποίους τιμωρούνταν με αφορμή τη ζωγραφική. Μόνος υποστηρικτής της ήταν ο πατέρας της, ο οποίος προσέλαβε τον Ραφαέλο Τσέκκολι για να της διδάξει την τέχνη κατ' οίκον. Αυτός ήταν που της έδωσε και μία συστατική επιστολή για να πάει, 18 ετών, στην Ιταλία για να σπουδάσει ζωγραφική. Όμως, επειδή εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν γινόντουσαν δεκτές εύκολα σε σχολές, πόσο μάλλον στη μοναστηριακή σχολή που ήθελε να γίνει δεκτή η Ελένη, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και έζησε για αρκετά χρόνια σαν ο “Κανένας”. Με την ταυτότητα αυτή γνώρισε τον Ιταλό ζωγράφο και επαναστάτη Φραντσέσκο Σαβέριο Αλταμούρα τον οποίο και ερωτεύτηκε. Μετά την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας άρχισε η ερωτική τους ιστορία, της οποίας καρποί ήταν τα τρία, εκτός γάμου, παιδιά τους, Ιωάννης, Σοφία και Αλέξανδρος. Ασπάζεται τον καθολικισμό για να παντρευτεί τον πατέρα των παιδιών της, ο οποίος όμως μετά από χρόνια γάμου την εγκαταλείπει. Η ιστορία της συνεχίζει με χαρές και λύπες, ολοκλήρωση και απώλεια, με την επιστροφή της στην πατρίδα της όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής της, την οποία θα αφήσει, σχεδόν άγνωστη, το 1900.

   Με ένα πολύ ωραίο κείμενο, με όμορφη και αρκετά ποιητική γλώσσα, μας αφηγείται η Ελένη την τραγική της ιστορία. Σε μία άδεια σκηνή, με πέντε μεγάλα κιβώτια τα οποία χρησιμοποιούσε σαν τραπεζάκια ή σαν καθίσματα, ξετυλίγει τη ζωή της, ζώντας ξανά στιγμές του παρελθόντος. Μιλάει με τα αγαπημένα της, και μη, πρόσωπα που τη σημάδεψαν και έπαιξαν, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της και τα αποτελέσματα αυτών. Μία μικρή “λίμνη” στη μέση της σκηνής γίνεται η θάλασσα που τόσο αγάπησε. Ένα φόρεμα παίζει το ρόλο της κόρης της και δύο προβολείς δύο σημαντικά, για τη ζωγράφο, πρόσωπα στα οποία μιλάει άμεσα και τους λέει τα παράπονα της και ότι δεν πρόλαβε να τους πει όσο ήταν κοντά της. Με τέτοια απλά μικρά ευρήματα γίνεται άνευ σημασίας η απουσία σκηνικών, συμπληρώνοντας την αφήγηση της ηθοποιού.

elkan2   Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου έδειχνε να είναι ταυτισμένη με τη ζωγράφο και να ζει τη ζωή της. Πολύ όμορφοι χρωματισμοί φωνής, με τις απαραίτητες εντάσεις και κάποια σπασίματα, στις έντονες και τραγικές στιγμές του έργου. Με έξυπνη χρήση των προβολέων οριοθετείται ο χώρος και εμπλουτίζεται περαιτέρω η παράσταση, σπάζοντας τη μονοτονία της σχεδόν άδειας σκηνής. Και με το συμπλήρωμα των σκηνών με ταιριαστή μουσική, το αποτέλεσμα είναι μία άρτια παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο είναι πλούσιο σε συναισθηματικές εξάρσεις και εντάσεις, χωρίς φυσικά να λείπουν οι στιγμές ηρεμίας.

   Μία πολύ ωραία παράσταση, διάρκειας αρκετά μεγάλης για να μην αφήσει ελλείψεις αλλά και αρκετά μικρής ώστε να μην γίνει κουραστική. Καταφέρνει να κρατήσει την προσοχή του θεατή μιας και οι γρήγορες εναλλαγές των ιστοριών και των κομματιών της ζωής της και δεν τον αφήνουν να απορροφηθεί από κάτι άλλο, κάτι που αν παρελπίδα συμβεί, μπορεί να δημιουργήσει κενά και να χαθεί η επαφή με την αφήγηση.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
 
   Την Ελένη ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Τη θεατρική μεταφορά υπογράφουν η Αθανασία Γκανά και ο Θέμης Μουμουλίδης, το σκηνικό και τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκόρου, τη μουσική επιμέλεια η Γεωργία Αλεβιζάκη.
 
Πληροφορίες
Παραστάσεις 13-17 και 20-24 Φεβρουαρίου 2013
Διάρκεια: 65 λεπτά
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη- Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.15 και 21.15
Εισιτήρια: γενική είσοδος 14 ευρώ (Παρασκευές και Σάββατο), 10 ευρώ (Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο απογευματινή, Κυριακή), φοιτητικό- ανέργων 10 ευρώ
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς- Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9 (παλιό Δημαρχείο, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη), Τηλέφωνο 2310 458 591

Θεατρικές Παραστάσεις