Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το όνομα του ρόδου

 
   Το μπιζάρισμα καλά κρατεί. Δεκαοκτώ άνθρωποι επί σκηνής. Παρουσίαση όλων και στη συνέχεια κατά δυάδες ή μόνοι τους και μετά πάλι όλοι μαζί. Μετρώ και ξαναμετρώ. Δεκαοκτώ ηθοποιοί! Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να χαρακτηρίσει μία παραγωγή μεγάλη. Και μάλιστα για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή.
 
rodo2045
 
   Τα σκηνικά φωτογραφίζουν ένα μοναστήρι του δέκατου τέταρτου αιώνα. Οι πανέξυπνοι φωτισμοί αλλάζουν τους χώρους, ανάλογα με την περίσταση. Από τη βιβλιοθήκη στο οστεοφυλάκιο κι από κει στο «δωμάτιο». Όχι, δεν θα πούμε περισσότερα, αν και οι πιο πολλοί και το βιβλίο θα έχετε διαβάσει και την ταινία θα έχετε δει. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ηθοποιοί. Ο Μίλτος Δημουλής υπογράφει με το δικό του τρόπο την ερμηνεία του σαν Γουλιέλμος του Μπάσκερβιλ. Ο χαρισματικός μοναχός, που σκέφτεται έτη φωτός μπροστά από την εποχή του. Ο Δημουλής είναι γλυκύς, διαθέτει χαρισματικό τρόπο κίνησης και εκφοράς λόγου και φροντίζει να διανθίζει κάποιες ατάκες με χιούμορ. Το βαρύ έργο και εξωφρενικά ευρηματικό κείμενο βρίσκει διόδους μέσω των ηθοποιών που χρησιμοποιούν και τα δύο επίπεδα της σκηνής, όπως και τις σκάλες μέσα από τις θέσεις των θεατών.
 
   Ο Νίκος Πανόπουλος, στο ρόλο του ιεροεξεταστή Μπερνάντο Γκούι, είναι πραγματική αποκάλυψη! Δεν είναι μόνο το ότι ήθελα να τον καρυδώσω όση ώρα απέδιδε καταπληκτικά τον απόλυτο κακό, κάτι που έδειξε το υψηλότατο επίπεδο ερμηνείας, ήταν και το γεγονός ότι έμεινε κουμπωμένος στο ρόλο του ακόμα και κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού μετά το πέρας της παράστασης. Το βλέμμα του, η κακία που έβγαινε μέσα από κάθε λέξη του. Πραγματικά εξαίρετος! Ο Κωνσταντίνος Συράκης υποδύεται τον ηγούμενο του μοναστηριού. Στιβαρή παρουσία, θαυμάσια χροιά και μπαρόκ ύφος. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μου άρεσε πολύ το μοτίβο που επέλεξε, έδειξε ότι είχε μελετήσει εξονυχιστικά το ρόλο του.
 
rodo2046
 
   Συγκινητικός ο Μανώλης Δεστούνης στο ρόλο του. Ένας άνθρωπος με πολλά χιλιόμετρα στο χώρο της τέχνης, ένας ηθοποιός που έχει τιμήσει με πάμπολλους τρόπους το λειτούργημά του, στέκεται για ακόμα μία φορά ψηλά και αποσπά το χειροκρότημά μας με πλήρη ειλικρίνεια. Πραγματικά το χάρηκα πολύ που τον είδα στην παράσταση. Θα πρέπει εδώ να τονίσω πως όλοι οι ηθοποιοί ήταν άψογοι στους ρόλους τους, ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν ατάκες ήταν «εκεί» και μας έκαναν να εντρυφήσουμε στη μυστικιστική ατμόσφαιρα του έργου. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως εγχείρημα και μία παράσταση, η οποία θα μας απασχολήσει πολύ ευχάριστα τους επόμενους μήνες.
 
   Κάποια στιγμή ο Γουλιέλμος αναρωτιέται για την ανθρώπινη φύση και τη σχέση με το Θεό. Στην ουσία σημαδεύει πάνω στα εγκλήματα που έχουν γίνει στο όνομα του Θεού και μέσω της παράστασης σε αυτά που έπονται. Γιατί, δυστυχώς, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος να κάνει ό,τι κακό εξαιτίας της δίψας του για δύναμη. Και να μην σταματά πουθενά. Αντίθετα, χάραξε διάφορες γραμμές και «βάφτισε» κατά βούληση, προκειμένου να δικαιολογήσει την έφεσή του προς το κακό και την εξατομίκευση της διάθεσης δύναμης. Το έργο πραγματεύεται ένα φοβερό κείμενο και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστέψτε με, στο τέλος δεν θα σας μείνουν μόνο οι εκπληκτικές και εκρηκτικές ερμηνείες. Θα αναζητήσετε τα βαθύτερα αίτια. Ανεξάρτητα από δομές, ροπές, τάσεις και ίσως κι ένα χειρόγραφο του ίσως μεγαλύτερου στοχαστή όλων των εποχών.
 
Κώστας Κούλης
 
rodo2047
 
Ταυτότητα παράστασης
Το Όνομα του Ρόδου
Συγγραφέας: Umberto Eco
Θεατρική διασκευή: Stefano Massini
Σκηνοθεσία: Michael  Seibel
Σκηνικά-κουστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Γιώργος  Καγιαλίκος
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Motion Graphics: Βαγγέλης Καλαιτζίδης
Μετάφραση: Ντίνα Μπόγρη
Φωτογραφία: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ara Bogosian
Προβολή-Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή:  OLYMPIA CULTURE, Σαρανταπήχου 5 & Αγ. Ισιδώρων 35, Λυκαβηττός
 
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μίλτος Δημουλής, Αντώνιος Αντωνιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιάννης Πολιτάκης, Κωνσταντίνος Συράκης, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Στέλιος Γεράνης, Αντώνης Αντωνάκος, Ara Bogosian, Παναγιώτης Δαβιδόπουλος, Μαρίνος Ορφανός, Σάκης Τσινιάρος, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Μανώλης Δεστούνης, Νατάσα Κορομβόκη, Νίκος Πανόπουλος.
 
rodo2048
Διάρκεια: 130 λεπτά

Πού: Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ.: 210 3410011
Πότε: Από 27 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη: 22 ευρώ, Β Ζώνη: 18 ευρώ, Φοιτητές, Άνεργοι  και ΑΜΕΑ: 14 ευρώ
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 3647200
Προπώληση: VIVA.GR, MIKROPARKAKI.GR
 
Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής Olympiaculture.com και στην επίσημη σελίδα της παράστασης στο Facebook.
 
rodo2044
Joomla Social by OrdaSoft!