= Ανταπόκριση επιβλητικής παράστασης: Οι δανειστές, μια αυτοβιογραφία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση επιβλητικής παράστασης: Οι δανειστές, μια αυτοβιογραφία

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΜΙΑ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ Α. ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΙΠΚΑ
 
-Ξέρεις, όσον αφορά αυτό το ρεπό που ζήτησες…
- Ναι;
- Θα το πάρεις... Αφού τελειώσεις μια μικρή ανταποκρισούλα!
- …εννοείς;
- Θα πας Εκκλησία!
 
oidaneistes1933

   Μην γελάτε, δεν σας κοροϊδεύω. Η παραπάνω στιχομυθία θα μπορούσε να είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η αλήθεια είναι πως… δεν θα πάρω ρεπό τελικά (σ.υ.υ.: το φεγγάρι ανακάλυψες)! Η σημερινή αποστολή μου ήταν να πάρω την τράτα μου και να κατηφορίσω προς το κέντρο της πόλης, στα παλιά μου λημέρια (Πλακιώτης γαρ). Η παράσταση θα λάβαινε χώρα μέσα στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην οδό Φιλελλήνων. Δεν μπήκα καν στον κόπο να ρωτήσω τί θα δω, η σκέψη και μόνο ότι η παράσταση θα δινόταν μέσα στο χώρο της Εκκλησίας ήταν αρκετή για να με συναρπάσει από μόνη της. Το έργο που θα παρακολουθούσα ήταν «Οι Δανειστές. Μια αυτοβιογραφία», που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Α. Στρίντμπεργκ και αφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου.
 
   Στο ξεκίνημα υπήρχε ένας ψιθυριστός μονόλογος, κάτι σαν ερωτική εξομολόγηση, που μας έβαλε από την αρχή σε προβληματισμό. Η εικόνα του εσωτερικού της εκκλησίας βλέπετε, ήταν αποστομωτική από μόνη της. Προσθέστε τον καταπληκτικό φωτισμό και το γενικό στήσιμο του Δημήτρη Μίτου, βάλτε και μια ιδέα από τους υπέρτιτλους που εμφανίζονταν στο δεξί μέρος της σκηνής (αγγλικοί και ελληνικοί για τους κωφούς), καθώς και την πολύ καλή ηχητική του χώρου και έχετε το πλήρες πακέτο που αντίκρυζα στα πρώτα λεπτά της παράστασης. Τα στασίδια δεν ήταν και το πιο βολικό μέρος για να παρακολουθήσεις οτιδήποτε, αλλά δεν τους έδινες και τόση σημασία από μια στιγμή και μετά. Οι ηθοποιοί σε κέρδιζαν από τα πρώτα λόγια τους. Πρώτα οι δύο άντρες, ο Άντολφ και ο Γκουστάφ, ο νυν και ο πρώην της (εκπληκτική παρουσία και παίξιμο) Τέκλας, να μιλούν για το γάμο και τον έρωτα, για τη γυναίκα του Άντολφ (που δεν ήξερε ότι ο Γκουστάφ είναι ο πρώην της) και να διαδραματίζεται ένα παιχνίδι επιβολής και διάλυσης ταυτόχρονα.
 
oidaneistes1934
 
   Παρακολουθούσα τις αμέτρητες επιθέσεις προς τον Άντολφ, ο οποίος δήλωνε απόλυτα υποταγμένος στον έρωτα της συγγραφέως Τέκλας (ήταν για μένα ό,τι ο Θεός πριν γίνω άθεος), απόλυτα εξαρτημένος από την εικόνα της και υποχείριό της και ταυτόχρονα ο μέντορας και δημιουργός της προσωπικότητάς της. Ή μήπως όλα αυτά ήταν ο Γκουστάφ, που είχε έρθει με σκοπό να διαλύσει το δύστυχο ζωγράφο, ο οποίος είχε χάσει πια την ανάγκη να ζωγραφίζει και είχε πειστεί (από τον άσπονδο φίλο του) ότι η ουσία είναι στο γλυπτό; Μήπως ήταν αυτός ο δανειστής που είχε επιστρέψει να πάρει πίσω, όχι όσα έδωσε, αλλά όσα του έκλεψε η Τέκλα; Και μήπως αυτός της έδωσε όλο του το είναι και έμεινε κενός, ένα κουφάρι εξαρτημένο από την εικόνα της ή ο δυστυχής νυν σύζυγος που έψαχνε τον εαυτό του, καθώς όσο ήταν μαζί της συνεχώς το μείωνε και τον ευτέλιζε για να ανεβάζει εκείνη; Εκείνη που τόσο αγαπούσε και σεβόταν;

   Σας μπέρδεψα λίγο; Εγώ θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές σας έδωσα μια εικόνα από το έργο. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, με τους πρωταγωνιστές να παίζουν ένα ανηλεές παιχνίδι εξουσίας μεταξύ τους, με το πάνω χέρι να αλλάζει από ατάκα σε ατάκα και τους ηθοποιούς να δίνουν «ρέστα». Οι καταπληκτικοί αυτοί ηθοποιοί κατάφεραν να μπουν στο πετσί του ρόλου τους (την αδυναμία μου την δήλωσα πρωτίστως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι υστέρησαν) και σε συνδυασμό με το επιβλητικό σκηνικό βιώσαμε το αρρωστημένο παιχνίδι των πρωταγωνιστών του έργου. Αν σας ιντριγκάρει αυτό, τότε μην χάσετε την ευκαιρία να το βιώσετε κι εσείς. Η Θεατρική Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ δεν μας άφησε παραπονεμένους. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνει και με σας. Μην το χάσετε!

Νάσος Κονίτσας
 
oidaneistes1935
Συντελεστές :
Μετάφραση : Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Μπίτος
Δραματουργία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος
Σκηνική Επιμέλεια - Κοστούμια : Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί : Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη - Οργάνωση Παραγωγής : Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου : Αλέξανδρος Γαρνάβος
Ερμηνεύουν : Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου, Ειρήνη Δράκου, Νίκος Καμόντος, Δημήτρης Μπίτος
Υπέρτιτλοι : SUPERTITLES.GR
Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Γαρνάβος
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
 
oidaneistes1932
 
Πληροφορίες
· Τοποθεσία: Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος»
· Διεύθυνση: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα (Αθήνα)
· Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019
· Ημέρες & ώρες παραστάσεων: : Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 και Παρασκευή στις 12.00μμ (μεταμεσονύκτια) | (29/3, 1/4, 2/4, 5/4, 9/4, 29/4, 30/4, 7/5, 10/5)
· Την παράσταση θα συνοδεύουν αγγλικοί και ελληνικοί υπέρτιτλοι για τους κωφούς (και όλους τους άλλους θεατές).
· Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ): 8 ευρώ
· Τηλέφωνο Ταμείου: 698.77.38.178 (Για Κρατήσεις)
· Διάρκεια: 95’
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις