= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Όφις και κρίνο
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Όφις και κρίνο

 
   Η ιστορία γνωστή. Ένας άντρας ερωτεύεται μια γυναίκα. Την ερωτεύεται παράφορα. Τη θέλει πολύ και έντονα. Ζει για τις στιγμές που θα βρεθούν. Δεν μπορεί να μην την σκέφτεται τις ώρες που δεν είναι μαζί. Την ποθεί. Τις στιγμές που βρίσκονται νοιώθει όμορφα. Νοιώθει έντονα και όλες του οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα.

   Είναι αυτή που τον έκανε να νοιώσει τι θα πει έρωτας, τι σημαίνει να νοιώθεις ερωτευμένος. Ερωτευμένος και παραδομένος στο ζωτικό αυτό συναίσθημα. Αυτό που μπορεί να δώσει νόημα, να δώσει ζωή, να είναι η ίδια η ζωή.
Το νεαρό της ηλικίας το κάνει ακόμα πιο δυνατό και φλογερό. Τόσο, που του δημιουργεί αστείρευτα έντονο πάθος. Όμως στον αντίποδα, νοιώθει και να πονάει. Να πονάει από τον έρωτα που του προκάλεσε η γυναίκα αυτή. Από τις δυνατές σκέψεις που κάνει για εκείνη. Θέλει τόσο πολύ να τη δει, να την αγγίξει, να τη νιώσει, αλλά θέλει και να την κάνει να αισθανθεί το δικό του πόνο. Τον πόνο που αισθάνεται όταν λείπει. Την αβάσταχτη προσμονή για τις ώρες που πρέπει να περάσουν. Είναι ο έρωτας που δίνει ζωή αλλά μπορεί να κάνει την ιδέα του θανάτου το ίδιο έντονη.
 
ofiskaikrino2004
   Μέσα στο παραλήρημα του έρωτά του θα ταυτίσει τη ζωή με το θάνατο. Θέλει να το διατηρήσει για πάντα το ίδιο δυνατό και πάντα μαζί. Θα κανονίσει μια ακόμα συνάντηση, ιδιαίτερη αυτή την φορά. Στο δωμάτιο που θα συναντηθούν, θα έχει μαζέψει όλα τα λουλούδια του κήπου. Τα πιο όμορφα. Για την γυναίκα που αγαπάει και ποθεί. Όμορφα όσο κι εκείνη. Και μέσα σε αυτό το δωμάτιο, η συνάντηση θα είναι και η τελευταία. Θα από κοιμηθούν αγκαλιά και η έντονη μυρωδιά των λουλουδιών θα τους στερήσει το οξυγόνο. Θα πεθάνουν μαζί, αγκαλιά, ο ένας στο πλάι του άλλου. Μαζί.

   Από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη, το Όφις και Κρίνο είναι μια ιστορία που αποτυπώθηκε με ημερολογιακή μορφή. Ο συγγραφέας περιγράφει τις μέρες του έρωτά του μία προς μία. Στιγμές γεμάτες με πάθος και ταυτόχρονα με μακάβριες σκέψεις. Μία συνεχόμενη πάλη ανάμεσα στον έρωτα που δίνει ζωή και στον έρωτα που μπορεί να τη στερήσει. Είναι ψυχογράφημα, είναι αληθινό, είναι υπερβολικό.

   Η Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνου είναι οι μεταφορείς αυτής της δυνατής ιστορίας. Είναι ταυτόχρονα η γυναίκα και ο άνδρας της ιστορίας, αλλά και οι σκέψεις ζωής και θανάτου του συγγραφέα. Σε ένα απλό σκηνικό δίνουν όλη την ένταση που το κείμενο διαθέτει. Σταθεροί και με όμορφο λόγο, μεταφέρουν το κείμενο όπως η στιγμή το απαιτεί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και οι δυο μαζί φτιάχνουν τις εικόνες. Ζωή και θάνατος για τον έρωτα.

   [..] Και ξαπλωμένος κάτω από τους μεγάλους ίσκιους μέσα στο δάσος συλλογούμαι: Πόσο θα-ναι ωραιότερο να πάψουν όλα αυτά τα πάθη και να υποβαστά ο ένας τον άλλον, να τον παρηγορεί γιατί ζη, να του βγάνει κάθε εμπόδιο από την στράτα και να τον σπρώχνει ήρεμα και σιγά κι ανώδυνα κι ευτυχισμένον στον τάφο.
 
Πάρης Μακρίδης
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά: Γιάννης Καρδάσης
Παραγωγή: Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού

Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Χώρος: Bios.Πειραιώς 84 Basement
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 70’(χωρίς διάλειμμα)
Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)
 
Προπώληση εισιτηρίων:
www.viva.gr
 
Bios – Εξερευνώντας τον αστικό πολιτισμό / Πειραιώς 84, 104 35 Αθήνα/
Τ 210 3425335/ www.bios.gr/ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Joomla Social by OrdaSoft!