Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο πύργος

 
   Τα φώτα χαμηλώνουν. Σκοτάδι… Μου αρέσει πολύ όταν σβήνουν τα φώτα στη σκηνή και όταν πια ξανά-ανάψουν, βλέπεις τους ηθοποιούς στις θέσεις τους, λες και ήταν πριν αόρατοι… Ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά σου. Εδώ, σε αυτή την παράσταση, έπαιξε ρόλο και ο ήχος. Ακούστηκαν βήματα μέσα στο σκοτάδι. Κάτι που ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο. Τα φώτα ανάβουν. O πρωταγωνιστής, ο Κ, βρίσκεται μπροστά μας. Ζητά πληροφορίες. «Πώς θα πάω στον πύργο»; Κάποια στιγμή θα φτάσει στο χωριό που στεγάζει τον πύργο και διοικείται από εκείνον. Ο Κ είναι ο καινούργιος χωρομέτρης της περιοχής. Εντυπωσιαστήκατε; Όχι, γιατί δεν ξέρετε τι πράγμα είναι αυτός ο χωρομέτρης; Ούτε εγώ. Ούτε κανείς άλλος. Ο Κ δεν διορίζεται ποτέ ως χωρομέτρης. Περιφέρεται και ταλαιπωρείται, αγαπά, αγαπιέται, καθώς φαίνεται όμως και η αγάπη, ακόμα κι αυτή η αγάπη, είναι μέρος ενός σουρεάλ παραληρήματος.
 
pyrgos1926 
   Ο Κάφκα έγραψε τον Πύργο λίγο πριν πεθάνει. Για την ακρίβεια, δεν πρόλαβε να τον τελειώσει. Και επειδή υπάρχει νομοτέλεια στη φύση, δεν τίθεται κανένα θέμα που το έργο είναι «ημιτελές». Δεν θα το πρόσεχε ποτέ κανείς. Ο Κάφκα φλερτάρει με το παράλογο, κάνει το εξωγήινο φυσικό και μας δίνει ένα έργο που μας σπάει τα νεύρα, όπως πολλές φορές κάνει και η ίδια η ζωή. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να θυμάστε άπειρες εμπειρίες σας από «ταξίδια» στο μαγικό κόσμο του δημοσίου. Εκεί που έπρεπε να πιστοποιήσετε ότι δεν είστε διάβολος της Τασμανίας… Και εδώ τα ίδια ισχύουν. Ο Κ είναι ο ήρωας σε ένα παραμύθι δίχως τέλος, σε μία φάρσα χωρίς προηγούμενο, σε μία πίκρα που προφασίζεται πλήθος αναληθειών και ανακολουθιών για να αποδείξει ότι είναι πικρή…
 
pyrgos1922
   Οι ηθοποιοί εμφανίζονται καλοκουρδισμένοι και απόλυτα κουμπωμένοι στους ρόλους τους. Αυτό που θα δείτε στη σκηνή είναι η απεικόνιση των χαρακτήρων του κειμένου. Δεν είναι άνθρωποι που υποδύονται χαρακτήρες. Είναι οι ΑΥΤΟΙ χαρακτήρες, οι οποίοι αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο πίσω τους τα σώματα στα οποία ως τώρα φιλοξενούνταν. Μέσα από ένα λιτό σκηνικό, με πάμπολλα κουτιά με διάφορα γράμματα και αριθμούς πάνω τους – ίσως τα ίδια κουτιά που σαπίζουν εδώ και χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες – και χάρη σε μία γεμάτη σκηνοθεσία που δεν άφησε την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς προσοχή, οι ήρωες αποτυπώνουν το τραγικό της ιστορίας του Κ και των υπολοίπων που πολύ θα ήθελαν να μένουν στον πύργο, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει. Αυτό που πηγάζει από την παράσταση είναι ότι ο πύργος θα μείνει για πάντα απροσπέλαστος. Ακόμα και ο τάδε «ιθύνων» δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι έχει εντρυφήσει στο περιβάλλον του πύργου.
 
pyrgos1924
   Οι πολλαπλές διανομές έχουν το σκοπό τους εδώ. Οι χαρακτήρες φιλτράρονται και κοσκινίζονται με προοπτική να προβληματίσουν. Αυτό που είδα και θα το ξανάβλεπα ευχαρίστως είναι οι εκφράσεις και το ιλαροτραγικό μια ειρωνείας που θα επιθυμούσε να παραμείνει χωρίς όνομα. Ο Κ δεν ξέρει τι του ξημερώνει κυριολεκτικά, λειτουργεί όμως σαν να είναι εκείνος ο διαφεντευτής των καταστάσεων που βιώνει δεξιά κι αριστερά του. Όσο εύκολα αποδέχεται τον έρωτα της μέχρι πρότινος άγνωστης, τόσο εύκολα παρατάει την επιδίωξη να γίνει χωρομέτρης στο άκουσμα ενός γελοίου διορισμού. Είναι κάτι που ο Κάφκα μετέφερε από το μυαλό στο χαρτί με τρόπο μοναδικό. Είναι αυτό που φαίνεται ακαταλαβίστικο… μέχρι να το ζήσεις! Ή μέχρι να θυμηθείς ότι το έχεις ζήσει.

   Εξαιρετικοί οι φωτισμοί, δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας, αλλά και αγωνίας. Και εκείνος ο επίλογος, που ήλθε σαν λούπα της εισαγωγής… Απλά, πρέπει να πάτε να το δείτε!

Κώστας Κούλης
 
pyrgos1925
 
Μετάφραση: Βασίλης Πατέρα
Διασκευή: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσική σύνθεση: Κώστας Λώλος – Κώστας Στεργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα - Θεοδώρα Γεωργακοπούλου
Κατασκευή Σκηνικού: Λευτέρης Βουρεκάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού/ Promo trailer: Παναγιώτης Ανδριανός
Μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
 
ΔΙΑΝΟΜΗ
Κ.: Νίκος Γιαλελής
ΣΒΑΡΤΣΕΡ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δημήτρης Μηλιώτης
ΒΟΗΘΟΙ/ΟΣ, ΜΠΥΡΓΚΕΛ: Ιάκωβος Μηνδρινός
ΦΡΙΝΤΑ, ΑΜΑΛΙΑ: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟΥ ΚΥΡΙΩΝ/ΓΕΦΥΡΑΣ: Ναταλία Στυλιανού
ΟΛΓΑ, ΠΕΠΗ: Λυγερή Ταμπακοπούλου
ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΜΟΜΟΥΣ, ΕΡΛΑΝΓΚΕΡ: Άρης Τρουπάκης
 
pyrgos1923
 
Παραστάσεις: 29 Μαΐου – 16 Ιουνίου
Τετάρτη με Κυριακή στις 21:15 | Διάρκεια: 110 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 € Κανονικό,, 10 € Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑμέΑ, Ανέργων)
 
Σύγχρονο Θέατρο Ευμολπιδών 45, Γκάζι | Κρατήσεις: 2103464380
για 15 μόνο παραστάσεις
 
Joomla Social by OrdaSoft!