= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο Κύκνος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο Κύκνος

 
   Η Ντόρα είναι σαράντα ετών και ζει στη Νεμπράσκα. Δουλεύει ως νοσοκόμα, μια δουλειά που της αποφέρει χρήματα για να ζήσει αλλά δεν τη γεμίζει. Έχει παράνομο δεσμό με τον Κέβιν, έναν γαλατά που έχει βαρεθεί το γάμο του και ψάχνει να νοιώσει συγκινήσεις έξω από αυτόν. Είναι τρελά ερωτευμένος με τη Ντόρα αλλά εκείνη δεν ενστερνίζεται τα συναισθήματά του. Έχει κάνει μια ασφαλή επιλογή ξέροντας πως δεν θα πονέσει πολύ όταν όλο αυτό τελειώσει. Όλες οι προηγούμενες σχέσεις της έχουν καταλήξει άδοξα, πράγμα που της έχει αφήσει πολλά κατάλοιπα και φόβους. Έχει γίνει σκληρή και πιστεύει πως η ζωή δεν θα της χαρίσει ποτέ την ευτυχία. Νοιώθει απέραντη μοναξιά και η ζωή της είναι μια ρουτίνα που τίποτα δεν θα μπορέσει να την αλλάξει.
 
kyknos1944
   Ένα βράδυ όμως και εκεί που η Ντόρα κοιμάται, ακούει ένα περίεργο θόρυβο. Έχει εισβάλει στο σπίτι της ένας μαύρος κύκνος. Η Ντόρα εκπλήσσεται αλλά και γοητεύεται από τον όμορφο κύκνο και του αφιερώνει χρόνο, κάνοντας τον εραστή της να ζηλεύει αφάνταστα. Το όμορφο πουλί δείχνει ευαισθησίες και κάνει την ίδια να νοιώθει ξανά ζωντανή. Η ρουτίνα που την είχε βουλιάξει δίνει τη σκυτάλη σε κάτι νέο που και η ίδια δεν μπορεί να προσδιορίσει. Της γίνεται έμμονη ιδέα να πλησιάσει και να συνεννοηθεί με το γοητευτικό κύκνο. Πιστεύει πως ίσως είναι αυτό που έψαχνε τόσα χρόνια στις σχέσεις. Έναν άνθρωπο που δεν θα την αφήσει ποτέ. Ο κύκνος γίνεται για αυτή σκοπός ζωής και η μανία της να εξανθρωπίσει το κύκνο κάνει τον εραστή της να αισθάνεται παραμελημένος. Οι συνεχόμενες εντάσεις στη σχέση της με τον Κέβιν κάνουν τη Ντόρα να απομακρύνεται από εκείνον και να δένεται όλο και περισσότερο με τον κύκνο.

   Ο κύκνος μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε άνθρωπο, διεκδικώντας τη Ντόρα ψυχή τε και σώματι. Οι δύο αντίζηλοι θα έρθουν σε «κόντρα» αρκετές φορές μέχρι…
 
kyknos1945

   Η παράσταση είναι δομημένη μέσα σε ένα πλαίσιο που αγγίζει τη πραγματικότητα αλλά και τον υπερρεαλισμό. Οι σκηνές είναι έντονα ρεαλιστικές και ποιητικές συνάμα. Η Υρώ Λούπη δίνει στη Ντόρα πολλές διαστάσεις και μας κάνει αρκετές φορές να ταυτιστούμε με την ηρωίδα. Ο Κώστας Ανταλόπουλος, στο ρόλο του Κέβιν, βαδίζει πάνω στα τεντωμένα σχοινιά του ήρωα και τον αποδίδει με ευαισθησία. Ο κύκνος ή αλλιώς Συμεών Κωστάκογλου είναι εξαιρετικός σε αυτό τον τόσο απαιτητικό ρόλο.

   Η παράσταση έχει μια μοναδική προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων αλλά καις τον ψυχισμό των ηρώων. Είναι πολλές φορές καθηλωτική για το θεατή. Αξίζει την προσοχή και την αγάπη μας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Αντί επιλόγου: «Όλα πεθαίνουν. Αυτό είναι το δεδομένο. Και όλα όσα πεθαίνουν κάποια μέρα μπορεί να επιστρέψουν. Γι’ αυτό λοιπόν βάψου, φτιάξου, χτένισε όμορφα τα μαλλιά σου και χάρισέ μου ένα βράδυ». Δεν ξέρω κατά πόσο ένας κύκνος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτές τις γραμμές, έτσι όπως ο Αφεντικός τις πέρασε από το χαρτί στα αυτιά μας, τριάντα επτά χρόνια πριν, είναι όμως βέβαιο ότι κάτι τέτοιο κοινώνησαν στις ψυχές μας οι ηθοποιοί από σκηνής. Η λεπτή γραμμή στην καρδιά και το μυαλό. Ερμηνείες που αγκάλιασαν το κοινό, που τίμησαν το κείμενο, που επέτρεψαν στο σφάλιστρο του φόβου του αγνώστου να απορρίψει εαυτόν και να δεξιωθεί τις υπόγειες σκέψεις μας για ένωση και ευτυχία. Η ενοχή, έτσι όπως διατυπώνεται και ορίζεται νομικά. Η σχέση, έτσι όπως θα τη θέλαμε εμείς οι άνθρωποι. Και ίσως και κάποια πανέμορφα πτηνά, που απλά δεν μπορούν να αρθρώσουν… παρά να κρώξουν…
Κώστας Κούλης
 
Ταυτότητα της παράστασης
«Ο Κύκνος»
της Elizabeth Egloff
Μαύρη κωμωδία
 
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική: Louise Violet
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά
 
Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου
 
Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 18.30
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Εισιτήρια: 14 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Τηλ. 210 5242211, στο https://booking.aggelonvima.gr/?t=2019-4 και στη VIVA
 
Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 10431 ΑΘΗΝΑ
Επικοινωνία με το θέατρο:
Τηλ: 2105242211
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις