= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Να ντύσουμε τους γυμνούς
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Να ντύσουμε τους γυμνούς

 
   Μια γυναίκα πίνει δηλητήριο προκειμένου να ξεχάσει ότι ο αγαπημένος της παντρεύεται μια άλλη... Αυτή η γυναίκα και η ιστορία της συγκινεί τον Λουντοβίκο Νότα, ένα διάσημο συγγραφέα που βλέπει μέσα από τα μάτια της την έμπνευση. Αυτός την περιθάλπει και την προστατεύει.
 
ntysoume522
   Η Ερσίλια σώθηκε και αποφασίζει να γίνει όποια της ζητηθεί, αρκεί να μην είναι ο εαυτός της. Μια γυναίκα που γεννήθηκε ξανά μέσα από τη λύτρωση του θανάτου που επέλεξε. Οι επιλογές όμως της ζωής αυτού του κόσμου δεν καίγονται μαζί με την ψυχή μας όποτε εμείς το επιλέξουμε. Σαν ερινύες επιστρέφουν και μας καταδιώκουν μέχρι να ειπωθούν όλα και η αλήθεια να αποκατασταθεί. 

   Η έννοια της αλήθειας από την άλλη πλευρά, είναι τόσο εύπλαστη και υποκειμενική όσο και η εμφάνιση. Η Ερσίλια μίλησε για την ιστορία της μέσα από τον τρόπο που ήθελε η ίδια να τη βιώσει λίγο πριν πεθάνει. Όμως ο δημοσιογράφος που εμπιστεύτηκε το δράμα της αποκάλυψε ονόματα και καταστάσεις και όλοι σπεύσανε για την αποκατάσταση της δικής τους πραγματικότητας. Τρεις πρωταγωνιστές αυτής της παράξενης ιστορίας και δύο πρόσωπα «σύζυγοι» δημιουργούν πέντε διαφορετικές οπτικές αλήθειας. Επιστρέφουν στην Ερσίλια έτοιμοι είτε να τη βοηθήσουν, είτε να την κατασπαράξουν.
 
ntysoume523
   Ένα έργο αρκετά δυνατό και έντονο, όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται συνεχώς. Ο θύτης γίνεται θύμα, ο ψεύτης ειλικρινής και αντίστροφα. Ο Λουίτζι Πιραντέλλο φτιάχνει ένα έργο με πυρήνα την υποκρισία των ανθρώπων. Γδύνει κυριολεκτικά την αστική τάξη και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στο μικρόκοσμό της. Ο έρωτας, η εξουσία, τα πάθη, η αφιλοκερδή βοήθεια ποτέ δεν είναι τόσο αθώα όσο φαντάζουν. Το τίμημα των επιλογών μας μόνο μπροστά στο θάνατο κοπάζει και μόνο τότε όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος των πράξεών τους. Μα σαν η αυλαία πέσει, πάλι η υποκρισία επιστρέφει σαν σκιά σε μια γωνία που περιμένει στωικά να αποκαλυφθεί και όλα να σκεπάσει πάλι.

   Σκηνοθετικά μου άρεσε πολύ ο συμβολισμός με τις μάσκες. Όποιος είχε την ταμπέλα του ψέματος ήταν πάντα κάποιος άλλος, απόμακρος, κρυμμένος πίσω από κάποια μάσκα. Και όσοι εμφανίστηκαν σίγουροι και ειλικρινείς αγέρωχοι περπάταγαν και κοίταζαν ευθεία μέσα στα μάτια. Ύστερα ήρθε ο θάνατος και αυτοί που κρύφτηκαν πίσω από μάσκες, προς έκπληξή τους, δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους «σωτήρες και αδικημένους - θύματα» της Ερσίλια.
 
ntysoume524
   Οι ερμηνείες ήταν στο σύνολο εξαιρετικές, με τη Λυδία Σγουράκη στο ρόλο της Ερσίλια να αποδίδει μια γυναίκα χαμένη και συναισθηματικά σπασμένη. Από την πρώτη της εμφάνιση μέχρι το τέλος της παράστασης παρακολουθήσαμε κυριολεκτικά μια γυναίκα που κατέρρεε σταδιακά από το βάρος των ευθυνών των πράξεων των δικών της αλλά και των γύρω της. Συγκλονιστική από την αρχή ως την πτώση. Ο Απόστολος Χατζής ήταν ο Λουντοβίκο Νότα, ο συγγραφέας «σωτήρας», με μια ερμηνεία με ψυχολογική μετάβαση από τον ενθουσιασμό στην εύκολη απογοήτευση και κριτική και πάλι στην ενσυναίσθηση - πραγματικά πολύ καλός. Ο Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου στο ρόλο του Πρόξενου Γκρότι μας έφερε σε επαφή με έναν χαρακτήρα άντρα διψασμένου και παθιασμένου, έρμαιο των αναγκών του και των στερήσεων της υποκριτικής ζωής του. Φοβερή ερμηνεία του πόθου που τον κυριαρχούσε, εξαιρετική χημεία με τη Λυδία Σγουράκη.

   Νίνα Τουμαζάτου ως Ονόρια, σπιτονοικοκυρά και μέσα σε όλα, Κώστας Πιπερίδης ως Φράγκο Λασπίγκα, ο αρραβωνιαστικός που την πρόδωσε αλλά επέστρεψε αποφασισμένος να επανορθώσει και ο Ανδρέας Ιωάννου ως Κανταβάλε, ο δημοσιογράφος που απέδωσε την ιστορία εξ αρχής και τώρα αναζητά την πραγματικότητα των γεγονότων – όλοι τους υπέροχοι.

   Μια παράσταση που συνεχώς εξελίσσεται και όσο η πλοκή ξεδιπλώνεται τόσο οι ίδιοι οι ηθοποιοί εξελίσσονται μαζί της. Πολύ ωραίο κείμενο, άρτια στο σύνολό του, αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεατρική πρόταση για να απολαύσετε.

Καλή σας θέαση,
Χάρις Μολυβιάτη
 
ntysoume525
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Καλυβιανάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Fn’F
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
 
Διανομή:
Λυδία Σγουράκη (Ερσίλια)
Απόστολος Χατζής (Λουντοβίκο Νότα)
Νίνα Τουμαζάτου (Ονόρια)
Κώστας Πιπερίδης (Φράνκο Λασπίγκα)
Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου (Πρόξενος Γκρότι)
Ανδρέας Ιωάννου (Κανταβάλε)
Συμμετέχουν επίσης και τριτοετείς σπουδάστριες της Ανώτερης Σχολής Δραματικής
Τέχνης Κάλβου-Καλαμπόκη "Αθηναϊκή Σκηνή": Νατάσα Κοντογιάννη, Αγγελική Λαουτάρη, Ροξάνα Σαμπάνοβα, Ευγενία Σούκη
 
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 9 το βράδυ
Κυριακή στις 8 το βράδυ
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη»
Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13
Τηλ. 210 9222300
 
Joomla Social by OrdaSoft!