= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Νεφέλες
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Νεφέλες

 
   Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 423 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κατάφεραν να αποσπάσουν το τρίτο βραβείο. Ο Αριστοφάνης πίστευε ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερά του έργα. Για το λόγο αυτό το διόρθωσε εξ’ ολοκλήρου, με σκοπό να το παρουσιάσει εκ νέου στο κοινό. Η δεύτερη εκδοχή του σώζεται έως σήμερα.
 
nefeles1918
   Η ιστορία αφορά την προσωπική αγωνία του Στρεψιάδη, ενός γέροντα Αθηναίου, ο οποίος, από τις σπατάλες του γιου του Φειδιππίδη, βρέθηκε μπλεγμένος σε χρέη τα οποία δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί. Ο Στρεψιάδης κατ’ ουσία είναι ένας χωριάτης παντρεμένος με μια αριστοκράτισσα Αθηναία, ο οποίος βρέθηκε έξω από τα χωράφια του και με πονηριά προσπαθεί να τη γλιτώσει από τους δανειστές του. Αποφασίζει να πείσει το γιο του να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη, ώστε να μάθει το δίκαιο και κυρίως τον άδικο λόγο, με σκοπό να κερδίζει τις δίκες και να γλιτώσει από τα δανεικά.

   Ο Φειδιππίδης ουδεμία διάθεση δείχνει αρχικά για το σχέδιο του πατέρα του και έτσι ο Στρεψιάδης γίνεται ο ίδιος μαθητής στη σχολή του Σωκράτη. Σύντομα όμως αποτυγχάνει, καθώς η ηλικία του και το μνημονικό του τον προδίδουν κατά την διαδικασία της εκμάθησης. Καταφέρνει τελικά το Φειδιππίδη να φοιτήσει αντί για τον ίδιο και ενώ φαίνεται στην αρχή το σχέδιό του να στέφεται από επιτυχία, σύντομα πίνει ο ίδιος το δηλητήριο που κερνά τους δανειστές του. Ο γιος του τον απορρίπτει και μαζί με αυτόν και όλη την παλαιά διαπαιδαγώγηση της εποχής.
 
nefeles1919
   Ο Δημήτρης Καραντζάς δημιουργεί μια φαντασμαγορική πολύχρωμη παράσταση, έχοντας στο πλευρό του πλήθος σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου). Θέτει τις Νεφέλες ως πρωταγωνίστριες της σκηνής και χρησιμοποιώντας την παράβαση μετατρέπει το κοινό σε μέρος της παράστασης. Οι Νεφέλες του είναι αναρχικές, καταρρίπτουν τα στερεότυπα και κυριαρχούν μέσα από το χάος που μπορεί να δημιουργήσει ο σωστά τοποθετημένος λόγος σε συνδυασμό με τη φιλοσοφική δυναμική. Σουρεαλιστικά κουστούμια, χορογραφίες άρτια κουρδισμένες και ένα σκηνικό γεωμετρικά μεταλλασσόμενο, το οποίο σε συνδυασμό με το φωτισμό τόνιζε και ενίσχυε τα χαρακτηριστικά όλων των επιμέρους συντελεστών.

   Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ήταν ομολογουμένως μοναδικές. Δεν υπήρξε δείγμα ατομικής προβολής από κανέναν, παρά μόνο ένα συλλογικό αποτέλεσμα που δικαίωνε την παράσταση και την επιλογή του κοινού. Ο Αριστοφάνης καυτηριάζει τα φροντιστήρια των σοφιστών, αν και ο Σωκράτης δεν ανήκει στους σοφιστές. Έξυπνος συμβολισμός και αναφορά του γεγονότος αυτού με το χαστούκι του Νίκου Καραθάνου, ως Σωκράτη, στο Χρήστο Λούλη, ως Αριστοφάνη. Οι Νεφέλες, ως νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας, διαφθείρουν τους νέους και τους απομακρύνουν από τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, φέροντας στο προσκήνιο την πάλη των δύο γενεών. Η μάχη του Δίκαιου και του Άδικου Λόγου, αν και αρχικά δείχνει πως το νέο είναι πιο ισχυρό από το παλαιό, κάνοντας το Δίκαιο Λόγο να αμφισβητεί τις ίδιες τις αρχές του, στο τέλος του έργου φαίνεται καθαρά η πλάνη και η παρακμή της έλλειψης του σεβασμού και της ύπαρξης της ολικής αμφισβήτησης των παλαιών ιδανικών.
 
nefeles1920

   Στο σύνολό της η παράσταση έχει όλα τα στοιχεία που την καθορίζουν ως απόλυτα επιτυχημένη. Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα σκηνικά, κουστούμια, χορογραφίες, καθαρή σκηνοθετική ματιά, σεβασμό προς το κείμενο και ξεκάθαρο μήνυμα προς το κοινό. Ο θίασος του Δημήτρη Καρατζά υπό την καθοδήγησή του δημιούργησε μια κωμωδία πραγματικό ποίημα που δεν πρέπει να χάσετε!

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Παραγωγή: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»
 
nefeles1921
Διανομή
Στρεψιάδης: Γιώργος Γάλλος
Σωκράτης: Νίκος Καραθάνος
Ποιητής: Χρήστος Λούλης
Δικαίος Λόγος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Άδικος Λόγος: Θεοδώρα Τζήμου
Φειδιππίδης: Αινείας Τσαμάτης
Μαθητές: Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος
Δανειστής: Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου
Χορός (με αλφαβητική σειρά)
Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας,Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

Περιοδεία
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΤΕΤ. 28/08 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΤΕΤ. 04/09 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
ΠΕΜ. 05/09 ΠΑΠΑΓΟΥ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΡ. 06/09 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΣΑΒ. 07/09 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΚΥΡ. 08/09 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ. ΚΙΝΤΗΣ
ΤΡ. 10/09 ΒΥΡΩΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:
https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/nefeles/
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικά, ΑμεΕΑ και παιδικό)
Joomla Social by OrdaSoft!