Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ναπολέων

 
   Μια σκιαγράφηση της απώλειας και της ανάγκης για ελευθερία. Το θεατρικό έργο Ναπολέων αναφέρεται σε στιγμές του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, μετά την απώλεια της μητέρας του και λίγες στιγμές πριν τελειώσει τη ζωή του. Αποτελεί το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant. Ο Αντώνης Γκρίτσης επιπλέον έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Queer Theatre Awards 2017.
 
Napoleon01
   Μέσα από κείμενο που τιμάει τη χαρακτηριστική γραφή του Γιώργου Ιωάννου, ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της μεταπολεμικής εποχής, γνωρίζουμε το Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

   Ο Αντώνης Γκρίτσης είναι ο Γιώργος Ιωάννου. Άλλοτε μεταμορφώνεται σε αφηγητή, που σαν θεατής μας διηγείται την ιστορία και άλλοτε είναι ο ίδιος ο μεγάλος ποιητής, που μέσα από την οπτική του γωνία μας εξιστορεί γεγονότα και συναισθήματα.

   Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στο χειρισμό της πλοκής. Το αφήγημα συνθέτεται από γεγονότα, συναισθήματα και σκέψεις που σαν ψηφίδες συνδυάζονται μεταξύ τους και μας οδηγούν στα μονοπάτια που καλούμαστε να γνωρίσουμε. Ο χρόνος καταργείται εξίσου κατά τη διάρκεια της παράστασης. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συναντιόνται τη χρονική στιγμή μηδέν μέχρι την κάθαρση του τέλους.
 
Napoleon02
 
   Το έργο, από την πρώτη σκηνή, μας εντάσσει στο θέμα του θανάτου και της συναισθηματικής εξάρτησης. Συναντάμε τον ήρωά μας, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, το έτος 1942, έχοντας βιώσει την απουσία της μάνας του και νιώθοντας απροστάτευτος ηθικά και οικονομικά. Μέσα από τα μάτια του Ιωάννου μαθαίνουμε για τις πιο τρομερές του σκέψεις, αυτές που κανείς τις λέει μόνο στον καθρέπτη του. Πόσα πράγματα το στιγμάτισαν και τον οδήγησαν στην ποίηση. Ο ελευθεριάζοντας τρόπος διαβίωσής του, οι συγκεντρώσεις οι κοσμικές, ο κόσμος που μπαινόβγαινε τις νύχτες και ο κόσμος της γειτονιάς. Τα βράδια στην ταβέρνα με τους φίλους που αγνάντευαν τη ζωή σαν τέχνη και αυτή, η γνωριμία του με τον Καβάφη.

   Ο έρωτας στην αρχή μέσα μας ηχεί σαν μουσική, μα παίρνει τη μορφή μικρού θανάτου στον αποχωρισμό. Η γυναίκα που κέρδισε την προσοχή του, μέχρι την ημέρα που «ομόρφυνε το φέρετρο» και εκείνη. Είναι γνωστό πως ο Λαπαθιώτης δεν αναζητούσε γυναικεία συντροφιά, κανείς όμως στη γειτονιά δεν τον έκρινε ποτέ για αυτό. Όλοι το πνεύμα του αναζητούσαν για συντροφιά και τα πλούτη του σαφώς. Μια μόνιμη μάχη για ελευθερία και τελικά η απομόνωση και περιθωριοποίηση. Έτσι και αυτός, σαν ένας άλλος Καρυωτάκης, έδωσε τέλος στη ζωή του μια νύχτα του 1944.
 
Napoleon03
   Στην παράσταση ήταν έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά θα μπορούσε να είναι προσιτή ακόμα και σήμερα. Ο Αντώνης Γκρίτσης είναι ένα συμπαθές πρόσωπο, κατά την προσωπική μου άποψη και αποπνέει ειλικρίνεια. Ερμηνευτικά ήταν λίγο αγχώδης αρχικά, αλλά κατά την εξέλιξη της παράστασης ένιωσε ολοένα και πιο ενσωματωμένος στο ρόλο και το βαρύ του φορτίο. Η μουσική επένδυση ήταν συγκλονιστική. Τραγούδια με μουσική και στίχους κομμένα και ραμμένα πάνω στο κείμενο να τα ακούς και να σε ανατριχιάζουν. Το σκηνικό λιτό, με έμφαση σε φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές του κεντρικού προσώπου. Μου άρεσε ο συμβολισμός με τα ρούχα. Πως ξεκινάμε σχεδόν γυμνοί, γεμίζουμε επίσημα βαριά ενδύματα και λίγο πριν την αποχώρησή μας δεν ξεχνάμε να φορέσουμε τα παπούτσια μας.

   Μια ενδιαφέρουσα και εναλλακτική πρόταση για τα βράδια της Δευτέρας ή της Τρίτης σας.
 
Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Παίζει ο ηθοποιός: Αντώνης Γκρίτσης
 
Napoleon04
ΧΩΡΟΣ
Κάτω Χώρος
Από 02.10.2017 μέχρι 28.11.2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Δευτέρα 21:15
Τρίτη 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 12€
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-tou-neou-kosmou/napoleon/
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.nkt.gr
www.facebook.com/theatroneoukosmou
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη
 

Θεατρικές Παραστάσεις