Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Νανά

 
   Νανά μου, μόνο εγώ σ’ αγαπάω. Θα σε προσέχω και θα σε φροντίζω για πάντα, θα δεις. Θα έχεις ό,τι θέλεις από μένα. Το μεγάλο σπίτι που ονειρευόσουν πάντα, το χρυσό κρεββάτι για να απλώνεις το θεσπέσιο κορμί σου και λεφτά, πολλά λεφτά, όλα για σένα. Όλα! Και δεν θέλω τίποτα σε αντάλλαγμα. Μόνο να μου δίνεις λίγη αγάπη, να μπορώ να αγγίζω το κορμάκι σου, έστω για λίγο, Νανά. Ούτε σαν τον κακό Στάινα, που νόμιζε ότι σε είχε αποκτήσει με τα λεφτά του. Ο απαίσιος, ποιος νομίζει ότι είναι; Ένας κρεατέμπορος του κερατά είναι, Νανά μου, δεν είναι για σένα. Ούτε ο Γιωργής είναι για σένα, Νανά μου. Ένας πιτσιρικάς είναι, που τον κάνει ό,τι θέλει η μαμάκα του. Δεν τον αγαπάς, Νανά. Το συνήθισες από την εποχή που ήσασταν συμμαθητές στη σχολή Θεάτρου. Αλλά εσύ έγινες σταρ, Νανά μου και σε ζηλεύουν όλες. Δεν είναι για σένα ο πιτσιρικάς.
 
nana1902
   Ούτε ο Μηνάς είναι για σένα, Νανά μου. Ο γαμπρός του Στάινα, που μας το παίζει θεούσος και ηθικός, αλλά κυλιέται στα ποδάρια σου κάθε μέρα ζητιανεύοντας το φιλί σου. Κι είναι πανάκριβο το ρημάδι, πέντε χιλιάρικα τουλάχιστον. Να τον ξεζουμίσεις, Νανά μου, όπως έκανες και με τον άλλον και μετά να έρθεις σε μένα, που σ’ αγαπάω αληθινά. Όχι σαν το Φάνη τον μεθύστακα, που σε εκμεταλλεύεται και σου τρώει τα λεφτά στο ποτό, ο παλιορουφιάνος! Δεν μπορώ να καταλάβω, ρε Νανά, τι παθαίνετε εσείς οι γυναίκες με τους λάθος άνδρες. Διαλύετε εμάς που σας αγαπάμε και διαλύεστε από καθάρματα σαν κι αυτόν. Φύγε μακριά του, Νανά κι έλα σε μένα, να σε φροντίσω όπως πραγματικά σου αξίζει. Ούτε η Σατέν είναι για σένα, Νανά μου. Δεν σ’ αγαπάει, σε εκμεταλλεύεται. Μια του δρόμου είναι, σε χρησιμοποιεί.
 
   Τώρα που είναι και δύσκολοι οι καιροί να έχεις το νου σου, Νανά. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ περίεργα. Και βρώμικα. Και θα τα ρίξουν όλα σε σένα, Νανά μου, σε σένα. Ότι εσύ φταις για όλα, ότι εσύ είσαι η ανήθικη, εσύ φταις για την καταστροφή. Εσύ όμως απλά κατάλαβες τη δύναμή σου και τη χρησιμοποίησες δίχως φρένο. Τους ξεζούμισες, Νανά, τους αποτελείωσες. Τους διέλυσες. Έγιναν πιόνια σου ενώ νόμιζαν πως ήταν ισχυροί. Ο ποδόγυρός σου όμως τους ξεφτίλισε, τους ξεγύμνωσε. Οι γυναίκες τους έφριτταν στο άκουσμά σου, αλλά κατά βάθος σε ζήλευαν, Νανά μου. Διότι είχες κάτι που θα ήθελαν να έχουν: Εξουσία πάνω στους άνδρες τους. Απόλυτη ομορφιά. Ήσουν το απόλυτο θηλυκό, Νανά μου. Ως το τέλος. Και θα κρατάω πάντα δική μου, στη σκέψη μου, σαν μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση που έδωσα στο Θεό, να λικνίζεσαι στη μέση του θεάτρου και να σπέρνεις τον πανικό στις γυναίκες και τον πόθο στους άνδρες. Για πάντα.
 
nana1903
   Η ηρωίδα – σύμβολο του Ζολά, ενάμισι αιώνα μετά «μεταφυτεύεται» στην Αθήνα στα χρόνια της Δικτατορίας, δίχως αυτό να χρησιμοποιείται λαϊκίστικα και φτηνά, μεταφέροντας πολύ σωστά την ατμόσφαιρα που επικρατούσε, καθώς και τα ήθη και έθιμα της εποχής, μαζί με την υποκρισία που υπήρχε διάχυτη παντού. Η Ελένη Κερολάρη είναι η Νανά. Το αντικείμενο του πόθου. Όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι απολαυστικοί στους ρόλους τους, ένας προς έναν, μία προς μία. Ο υπέροχος χώρος Αγγέλων Βήμα, από τους πλέον κατάλληλους για να παρακολουθήσεις Θέατρο (σκόπιμα το Θ κεφαλαίο). Μέσα στο κέντρο της πόλης, κρατάει κι αυτό Θερμοπύλες Πολιτισμού σε μια δύσκολη και σκληρή περιοχή.

   Η παράσταση δεν έχει ούτε εκπλήξεις, ούτε σκηνοθετικές μαγκιές και λοβιτούρες, ούτε τρικάκια στο σενάριο ώστε να κρατήσει το θεατή σε εγρήγορση. Το κάνει με τον πλέον επιβλητικό τρόπο, διότι είναι από τις παραστάσεις που πας και απολαμβάνεις ερμηνείες. Το έτσι κι αλλιώς καταπληκτικό κείμενο του Ζολά είναι άρτια διασκευασμένο και προσαρμοσμένο στο σήμερα από τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου, η σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτου έρχεται και δένει απόλυτα με το κείμενο, καθώς και με όλα τα υπόλοιπα. Θα τολμούσα να πω ότι από τέτοιες παραστάσεις μαθαίνεις τι σημαίνει θέατρο και το αγαπάς. Δεν πρέπει να τη χάσετε. Τόσο απλά.
 
Νάσος Κονίτσας
 
nana1904

 

Συντελεστές της παράστασης
ΝΑΝΑ του Emile Zola (Δραματοποιημένη λογοτεχνία)
Θεατρική Διασκευή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Μαρμαροτούρης
Πρωτότυπη μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες: Ναταλία Β.
Παίζουν: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Ελένη Κερολάρη, Αλέξιος Κοτσώρης, Σοφία Λιάκου, Αθηνά Μαυρομμάτη, Ελεάννα Παναγουλέα, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ποπέτα Σούκου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου

nana1905

Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Πρεμιέρα: 4 Δεκεμβρίου 2019
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη στις 21.00
Διάρκεια: 105’

Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών- 5 ευρώ ατέλειες)
Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211και http://www.aggelonvima.gr/

nana1906

 

Joomla Social by OrdaSoft!