Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Να βγω λιγάκι στον αέρα

 
   Μια παράσταση για νέους και εφήβους αλλά και για ενήλικες που τους αρέσει να αμφισβητούν και να θυμούνται. Να θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί, να έχεις όνειρα και ελπίδες. Να θυμούνται πώς είναι να είσαι έφηβος, ανίκητος και γεμάτος ορμή, παρά τους ενδοιασμούς και τις ανασφάλειες.
 
navgo2056

   Η ραδιοφωνική εκπομπή «Να βγω λιγάκι στον αέρα», έχει ως κοινό της εφήβους και εστιάζει στους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους και τις φοβίες τους. Είναι αρκετά διαδεδομένη και γνωστή στις ηλικίες που απευθύνεται και κάθε Σάββατο, μέσω κλήρωσης, δύο τυχερά παιδιά βρίσκονται στο στούντιο και γνωρίζουν από κοντά την αγαπημένη τους ραδιοφωνική παραγωγό. Αυτό το Σάββατο όμως υπάρχει μια αντιστροφή στο σύμπαν. Η αξιολάτρευτη παραγωγός εμφανίζεται πιο ευάλωτη και ανασφαλής από ποτέ, ενώ οι μαθητές που την επισκέπτονται φαντάζουν σίγουροι και αποφασισμένοι. Ο αυθορμητισμός και η αποφασιστικότητά τους ξαφνιάζει τη δημοσιογράφο, η οποία τους καλεί να παίξουν ένα παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού διαλλείματος τους ζητάει να προσποιηθούν ότι έχουν περάσει πενήντα χρόνια και να φανταστούν τη ζωή τους όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε.

   Στην εκπληκτική αυτή μεταφορά της εικονικής πραγματικότητας παρατηρούμε τους δύο νέους πως διαμορφώνονται ανάλογα με τα ρούχα που επιλέγουν να φορέσουν και ανάλογα με το είδωλο που κοιτάνε στον καθρέπτη. Όσο πιο απλά ρούχα επιλέγουν τόσο πιο κοντά είναι στο σήμερα. Όταν όμως η εμφάνισή τους γίνει πιο αυστηρή, πιο τυποποιημένη, τότε και οι ίδιοι είναι σαν να αλλάζουν μέσα τους. Στον καθρέπτη που κοιτούν αντικατοπτρίζεται η σχέση τους με τους γονείς τους αλλά και με ολόκληρη την κοινωνία. Η δημοσιογράφος, από την άλλη πλευρά, όσο περιμένει αγωνιά πραγματικά να τα καταφέρουν και να βγουν νικητές. Σαν η νίκη των παιδιών αυτών να δίνει ελπίδα και στην ίδια, σαν να καθορίσει κατά κάποιο τρόπο τη ζωή της.
 
navgo2057

   Το διάλλειμα τελειώνει και η χρονομηχανή της εκπομπής βρίσκει το ένα εκ των δύο παιδιών στην θέση του ομιλητή. Δίνει συνέντευξη στη δημοσιογράφο με την απώλεια της κοπέλας που αποχώρησε από το παιχνίδι να είναι έντονη στον αέρα. Και εκεί λίγο πριν την αποδοχή της ήττας, εκείνη επιστρέφει για να τοποθετήσει το χρόνο στην ορθή του θέση. Να το γυρίσει και πάλι στο σήμερα, καθιστώντας τις προβλέψεις του μέλλοντος ανούσιες και παιδαριώδεις.

   Η παράσταση διαπραγματεύεται πολλά θέματα, με τα οποία οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι στη ζωή τους. Οι γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους προκειμένου να λάβουν τη σωστή απόφαση που θα τους εξασφαλίσει μια κατάλληλη ζωή. Τα παιδιά από την πλευρά τους πιέζονται από το βάρος της οικογένειας και της κοινωνίας. Με εύστοχο τρόπο το κείμενο πιάνει τον παλμό του σήμερα και γεφυρώνει αυτές τις δύο οπτικές, γονέων και παιδιών. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που προβληματίζει, συμβουλεύει και αποτελεί θέμα σκέψης και ουσιαστικού διαλόγου. Γεφυρώνει σχέσεις και ανοίγει ορίζοντες. Προσωπικά πιστεύω πως οι γονείς θα ήταν χρήσιμο να την παρακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους και να αδράξουν την ευκαιρία να την αναλύσουν μετά με ανοιχτό μυαλό και ορθάνοιχτη καρδιά. Παράσταση που ενδείκνυται επίσης και για επιμορφωτικές εκδρομές, φέρνει τους νέους κοντά στο θέατρο αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό.
 
navgo2055

   Η Στεφανία Σαμαρά, ως δημοσιογράφος και η Ιφιγένεια Γρίβα με τον Μπλερίμ Δαμπιράι, ως καλεσμένοι, μας προσφέρουν ερμηνείες με χαρακτηριστικό την ειλικρίνεια και την αγάπη για το θέατρο. Με λίγα λόγια, όλοι τους απλά υπέροχοι, απέδωσαν το κείμενο του Ηλία Κουνέλα με τρόπο ιδανικό και με συνεργό τους την ενέργεια της νιότης.

Μην τη χάσετε!
Χάρις Μολυβιάτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Να βγω λιγάκι στον αέρα»

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσκή επιμέλεια: Ηλίας Κουνέλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Παπαθεοδώρου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν:
Ιφιγένεια Γρίβα, Στεφανία Σαμαρά, Μπλερίμ Δαμπιράι
 
navgo2045
 
Θέατρο Τέχνης Κάρλος Κουν
Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-32.22.760.
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
 
Παραστάσεις
Κάθε Σάββατο στις 5 μ.μ.
15 ευρώ – 10 ευρώ (μειωμένο – φοιτητικό)
8 ευρώ (ανεργίας – μαθητικό για γκρουπ) )
6 ευρώ καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία
 
Για πληροφορίες, κρατήσεις για ομάδες – σχολεία και προσκλήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Εύα Στυλάντερ στα τηλέφωνα: 210-8665144, 210-874657 (Δευτ-Παρ 9.30 – 14.30) και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Joomla Social by OrdaSoft!