= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

 
   Σιωπή… Μπορεί κανείς να μιλάει για ώρες για την αξία της, τη δύναμη που κρύβει στο απόλυτο κενό της, τη μυρωδιά του φόβου που μόνο εκείνη μπορεί να δημιουργήσει σαν τη νιώθεις να αναβλύζει, διαπερνώντας τα ρουθούνια σου κι ας μην υπάρχει ή τον απόλυτο σεβασμό… Ακόμα και ο πιο βροντερός και περίπλοκος διάλογος, αναμεμιγμένος με κινήσεις του σώματος και εναλλαγή μορφασμών, μπορεί να νικηθεί κατά κράτος από λίγες στιγμές σιωπής. Απόλυτης σιωπής. Τότε που ένα σεβάσμιο κορμί, άτεγκτο παρά τα χτυπήματα των καταστάσεων και του χρόνου, στέκει αμίλητο, ακούνητο, αγέλαστο, με τα χέρια πάνω στα γόνατα, περιμένοντας… Αυτό μπορεί να κρατάει για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά στα μάτια του θεατή μοιάζει αιώνας. Ένας αιώνας βασανιστικός, που σε ωθεί να αντιδράσεις, να ουρλιάξεις «Μίλα επιτέλους, πες κάτι, δώσε συνέχεια στην πλοκή»… αλλά όχι από αγανάκτηση. Όχι. Αλλά από την ανάγκη να συμμετάσχεις κι εσύ στην πλοκή του έργου.
 
kontessa1992 
   Σας μπέρδεψα; Σας ζητώ συγνώμη, αλλά από την καθηλωτική ερμηνεία της Αιμιλίας Υψηλάντη, μου έμεινε η σκηνή που στεκόταν απολύτως σιωπηλή, ακίνητη, έτοιμη να δακρύσει, αλλά δεν το επέτρεπε στον εαυτό της! Έπρεπε όλα να παγώσουν, ώστε η σιωπή της να τα πει όλα στις ψυχές των θεατών. Και τα είπε!

   Η παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», δια χειρός Ρούλας Πατεράκη, που είχε την ευθύνη της δραματουργικής μεταγραφής και σκηνοθεσίας, βασίζεται στο αριστούργημα του Γρ. Ξενόπουλου. Πραγματικά διαχρονικό, δείχνει την ξιπασιά – έπαρση – αλαζονεία των χρεοκοπημένων ευγενών Βαλέρηδων, που ενώ έχουν αγγίξει τα όρια της φτώχιας, ψάχνοντας καθημερινά λίγο γάλα και ζάχαρη, παρά ταύτα αρνούνται να βγουν απ’ τον κόσμο τους, κολλημένοι στην όπερα και τα καζίνο, δίχως να δείχνουν καμία όρεξη δια πάσα εργασία, ξεπουλώντας κομμάτι κομμάτι οτιδήποτε πολύτιμο βρίσκουν στην ρημαγμένη τους οικία. Έχοντας ως μεγάλο τελικό στόχο να πείσουν την Κοντέσσα Βαλέραινα να πουλήσει το μυστικό της. Το τελευταίο πράγμα που έχει απομείνει στην οικογένεια και τη μόνη τους ελπίδα να «ξανανέβουν» τα σκαλιά της κοινωνίας και να σωθούν απ’ τη χρεοκοπία. Αυτό το μυστικό όμως, που δεν είναι άλλο από μια συνταγή που γιατρεύει τη θέλα των ματιών, κρύβει από πίσω του περισσότερα, πιο μεγάλα μυστικά. Και ένα μεγάλο όρκο. Όταν πια η φτώχεια και η πείνα γίνουν ασφυκτικοί κόμποι στο λαιμό της, η Κοντέσσα θα κάνει την κίνησή της. Οι απαντήσεις που θα ληφθούν στο τέλος, θα δώσουν τροφή για πολλές σκέψεις, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο. Δεν θα σας πω ποιο λοιπόν, διότι θα χάσετε το νόημα του ταξιδιού. Τη μαγεία της απόλυτης σιωπής της Κοντέσσας Βαλέραινας.
 
kontessa1993
   Η Αιμιλία Υψηλάντη είναι απόλυτη στο ρόλο της Κοντέσσας. Μεγαλοπρεπής! Ειλικρινά δεν νομίζω ότι πρέπει να γράψω κάτι περισσότερο. Η σκηνή που σας περιγράφω στην αρχή θα με στοιχειώνει για καιρό. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καθόλου τους υπολοίπους ηθοποιούς, οι οποίοι και ήταν πειστικότατοι στους ρόλους τους, θα πρέπει να σταθώ στην ερμηνεία του Χρύσανθου Παύλου. Τόσο αληθινός παίζοντας τον κακομαθημένο ξεπεσμένο πλέον «ευγενή», που ήθελα να τον χτυπήσω! Ούτε όμως η Τασία Σοφιανίδου, στο ρόλο της πιστής υπηρέτριας, ούτε η Ευανθία Κουρμούλη, στο ρόλο της ταλαιπωρημένης από τις κακουχίες συζύγου, ούτε ο Νικόλας Παπαευθυμίου, στο ρόλο του κακομαθημένου παιδιού, ούτε φυσικά ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης, τον οποίο και είχα απολαύσει προσφάτως στο «Παλτό» του Γκογκολ, άφησαν κανένα παράπονο. Είτε ως ηθοποιοί, είτε ως τραγουδιστές, αφού υπήρχαν τέτοιες παρεμβάσεις στο έργο, με την καταπληκτική μουσική από τις Μαρία Κουρμούλη και Νίκη Καραγεώργου να συνοδεύει τις φωνές τους, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, σε ένα κατά τα άλλα αρκετά «βαρύ» έργο. Γιατί τέτοιο είναι. Βαρύ και διδακτικό. Ίσως και λίγο ψυχοφθόρο, λαμβάνοντας υπόψιν και το τελικό μήνυμά του. Δες θα σας πω όμως ποιο είναι αυτό. Θα προτιμήσω τη σιωπή…

Νάσος Κονίτσας
 
kontessa1994
 
ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Αιμιλία Υψηλάντη: Κοντέσσα Βαλέραινα
Χρύσανθος Παύλου: Μανώλης
Ευανθία Κουρμούλη: Ελένη
Τασία Σοφιανίδου: Μαρνέτα
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Τζώρτζης Καλομοίρης
Νικόλας Παπαευθυμίου: Παυλάκης
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική μεταγραφή-Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά: Δημήτρης Μαϊρόπουλος
Κοστούμια: Σταυρούλα Σπύρου, Αμαλία Αντώνη
Πρωτότυπη μουσική και επιμέλεια: Μαρία Κουρμούλη, Νίκη Καραγέωργου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Φωτογραφίες: Red studio, Γιάννης Βολιώτης
Ιστοσελίδα θεάτρου: Άρης Σομπότης
Επικοινωνία Θεάτρου Αργώ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθετη: Τασία Σοφιανίδου, Ευανθία Κουρμούλη
 
kontessa1995

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 19:00 και 21:15
Κυριακή: 19:00

Διάρκεια παράστασης: 90'
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παρασκευή στις 21.00: Κανονικό:17€, άνω των 65 και εξώστης:15€, ΑΜΕΑ,άνεργοι,φοιτητές:12€, μαθητικό:10€
Σάββατο στις 19.00:Κανονικό:15€, άνω των 65 και εξώστης:12€, ΑΜΕΑ,άνεργοι,φοιτητές:10€, μαθητικό:10€
Σάββατο στις 21.00:Κανονικό:17€, άνω των 65 και εξώστης:15€, ΑΜΕΑ,άνεργοι,φοιτητές:12€, μαθητικό:10€
Κυριακή στις 19.00:Κανονικό:17€, άνω των 65 και εξώστης:15€, ΑΜΕΑ,άνεργοι,φοιτητές:12€, μαθητικό:10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
• Viva.gr
• Και στο ταμείο του θεάτρου ΑΡΓΩ.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, Αθήνα
Στάση Μετρό Μεταξουργείο
Τηλέφωνο : 210 5201684 ||www.argotheater.gr||https://www.facebook.com/argotheater||
https://instagram.com/argotheater||
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις