= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: My dear Andy
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: My dear Andy

 
I guess Warhol wasn’t wrong, fame fifteen minutes long…
 
   Το 1989 άρπαξα αυτή τη φράση, μέσα από το μεγαλύτερο θεματικό (concept) άλμπουμ όλων των εποχών και άρχισα να ψάχνομαι. Τι ήταν αυτός ο αλμπίνος Andrew Warhola, τι έκανε στη ζωή του (είχε φύγει το 1987, ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του εν λόγω άλμπουμ) και γιατί θα μνημονεύεται το όνομά του στους αιώνες των αιώνων. Και μάλιστα διά μέσω του Αλέξανδρου Ιόλα, ο οποίος είχε κανονίσει την πρώτη ατομική έκθεση του Warhol, πίσω στα 1953.
 
mydearandy1977
   Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης εμφανίζεται στη σκηνή, ντυμένος στα μπλε, τρώγοντας μια μπανάνα (hint hint The Velvet Underground). Αφηγείται μία ιστορία του Ιόλα. Μεταπηδά στη βιογραφία του διάσημου Αμερικανού. Πριν ξεκινήσω να μεταφέρω αυτά που είδα, να σας πω ότι ποτέ δεν ξετρελάθηκα με την Pop Art, ποτέ μου δεν συμπάθησα τις δουλειές του Warhol και – μεταξύ μας πάντα – θεωρώ ότι οι The Velvet Underground ήταν ένα τίποτα και τίποτα άλλο. Ίσως μόνο το “Lulu” να μπορεί να «συγκριθεί» με αυτό το πράγμα, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου και μόνο. Έτσι κι αλλιώς, ο Warhol απλά τους μανατζάριζε. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι εμπνευσμένο. Ο κύριος Αντωνιάδης χρησιμοποιεί το σώμα του, τις εκφράσεις του, κονσέρβες τοματόσουπας, καμβάδες από σουρεάλ πραγματικότητες, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και μέσω της αφήγησης εξιστορεί μία θαυμάσια ιστορία, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσει, στην αρχή τουλάχιστον! Ναι, γίνεται ΚΑΙ αυτό.

   Ο μονόλογος-και-πολλά-άλλα εκτυλίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο Αντωνιάδης αποφασίζει να χορέψει. Σηκώνει κόσμο από το κοινό, αγκαλιάζει κόσμο από το κοινό, φιλά κόσμο από το κοινό και κατακτά τις ψυχές μας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εντυπωσιάστηκα από τις κινήσεις του, τον τρόπο που μετέδιδε την ιστορία, την όλη επικοινωνία. Στο «δεύτερο μέρος», μέσω της ομιλίας, ο εξαιρετικός αυτός performer μας δείχνει το μοτίβο της τέχνης που διαποτίζει μία ζωή. Σαν σημείο καμπής διαλέγει το 1968, χρονιά κατά την οποία ο Warhol πυροβολήθηκε από τη Valerie Solanas. Κατά την επέλαση της μονολογιστικής του προοπτικής, γινόμαστε κοινωνοί ενός θεάματος με επίκεντρο έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να τσαλακωθεί και να βάψει το κορμί του μπλε και κόκκινο, ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίπτυχο, με βάση το λευκό του δέρμα. Όπως λέει και ένας ύμνος του 1989 «Υπάρχουν χρώματα στους δρόμους. Κόκκινο, λευκό και μπλε»… Ο Αντωνιάδης καταπιάνεται με δύο ανθρώπους που κάποια στιγμή συναντήθηκαν και ο καθένας έχει να αφηγηθεί μία γοητευτική ιστορία. Την ιστορία της ζωής του.
 
mydearandy1978

   Παράσταση με ιδιαίτερο ύφος, πολύ ξεχωριστή και πολύ όμορφα δοσμένη. Η επιμέλεια μουσικής είναι απόλυτα ταυτισμένη με το κείμενο και τη σκηνοθεσία, όλα μέσα από το μυαλό και τη σκηνική παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη. Πανέξυπνος ο τρόπος «μετάδοσης» με την παράλληλη ομιλία και εκφραστική «εκφώνηση» και μοναδικά τα εφευρήματα, με τα οποία ο Αντωνιάδης τονίζει εμφαντικά σημαντικές πτυχές των ζωών των δύο καλλιτεχνών.

   Δεν ξέρω αν ήδη έχει έλθει η εποχή που καθένας από μας θα είναι διάσημος για δεκαπέντε λεπτά της ώρας. Δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι η θαυμαστή προσπάθεια ενός υπερβατικού καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε και μας κράτησε στις μύτες των παπουτσιών μας για όση ώρα κράτησε η παράσταση, ο οποίος έγινε ο ίδιος Pop Art. Θα πήγαινα να τη δω ξανά, χωρίς πολλά-πολλά, εννοείται!

Κώστας Κούλης
 
mydearandy1979
 
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο-Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Χριστιάνα Αντωνιάδου
Σκηνικά : Μαρία Καβαλιώτη
Κοστούμια : Εύα Κανελάκη
Φωτισμοί: Alex.K
Κινησιολογία : Νατάσσα Κωνσταντινίδου
Φωτογραφία Αφίσας/Promo Fotos: Γιώργος Κόγιας
Andy Warhol /Αλέξανδρος Ιόλας / Τέχνη ο Χριστόφορος Αντωνιάδης
 
mydearandy1980
 
Info
Πρεμιέρα : Τρίτη 26 Νοεμβρίου
Ημερομηνίες Παραστάσεων: 26 / 28 Νοεμβρίου και 3 / 5 / 10 / 12 Δεκεμβρίου
Ημέρες παραστάσεων : Τρίτη & Πέμπτη
Ώρα παράστασης : 9.15 μ.μ
Διάρκεια παράστασης : 60’

Χώρος: BOOZE COOPERATIVA, Κολοκοτρώνη 57 (Σταθμός Μοναστηράκι)
Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6984 691799 *(Περιορισμένες Θέσεις)
 
mydearandy1981
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις