= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μην πυροβολείς τα σπουργίτια
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μην πυροβολείς τα σπουργίτια

 
   Ο Μάκης και ο Λάκης επιστρέφουν… Οι δύο χαρακτήρες φλερτάρουν γύρω από ένα έργο και ένα κορίτσι. Θα ανεβάσουν το «Βασιλιάς Ληρ» και ψάχνονται. Η δεσποινίς που εισβάλει στον κόσμο τους, μάλλον δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση. Ο ένας πάει να κόψει, ο έτερος πάει να ράψει και η τρίτη της παρέας ξέρει μόνο να (μ)πλέκει… Το κείμενο του Θεοδόση Πελεγρίνη, δεύτερο μέρος της τριλογίας του, «Τρύπιο βαρέλι», είναι πλέον έργο.

   Κομμάτι της ζωής, κομμάτι της σκηνής… To γέλιο και η συγκίνηση. Ο Γιάννης Παπαθύμνιος, ο τα-πάντα-όλα του έργου-μέσα-στο-έργο, αφού θα αναλάβει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, την απόδοση του κειμένου (καθώς φαίνεται) και οτιδήποτε άλλο απαιτείται, προκειμένου να μπορέσει ο φίλος του επί σκηνής να παίξει απρόσκοπτα, είναι απολαυστικός, τίμιος και καλοκουμπωμένος στο ρόλο του. Βγάζει ειλικρινές γέλιο και εκστομίζει τις ατάκες του με θαυμαστό τρόπο. Είναι παντού και πουθενά, είναι ένα υπέροχο ζιζάνιο, είναι σπουργίτι αλλά και αετός και μάλιστα βασιλικός. Η ένταση που χτίζει είναι η πλέον δημιουργική, ο τρόπος που κινείται είναι για σεμινάριο και όλο το έργο τρέχει σαν νεράκι.
 
   Από την άλλη πλευρά, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης… Ένας φωτισμένος άνθρωπος, ο οποίος μάλιστα έχει υπηρετήσει τον πολιτισμό σε υψηλότατο επίπεδο. Έχει γράψει ένα κείμενο που απλώνεται και κατακτά το θεατή μέσω των ερμηνειών και ο ίδιος είναι ενεργό μέρος της παράστασης, όντας ο παλιός ηθοποιός που δέχεται την «πολιορκία» του φίλου του, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει σαν βασιλιάς Ληρ. Το σκέφτεται, το ξανασκέφτεται. «Καλά, με τι λεφτά θα ανεβάσουμε το έργο»; Για να εισπράξει την χιουμοριστικότατη απάντηση. «Θα τα βάλω εγώ. Υπάρχει και οικογενειακός τάφος, σου θυμίζω»! Φαντάζομαι ότι είναι ένα θέμα να επενδύσεις σε ένα ακίνητο του αυτού τύπου, ξέρω όμως ότι ήταν αδύνατο να συγκρατήσω τα γέλια μου εκείνη τη στιγμή.
 
spourgitia2014
   Μαζί τους η Κατερίνα Κωνσταντίνου. Η δροσιά της είναι ανοιξιάτικη, ο αέρας της μοναδικός. Χορεύει μιλώντας και μιλά χορεύοντας, δημιουργώντας μια γλυκιά ατμόσφαιρα. Είναι ο Κορδέλια που αγαπά τον πατέρα της πιο πολύ κι απ’ το αλάτι της Γης. Είναι η φύση της γυναίκας που μαγεύει και μαγεύεται. Μου άρεσε πολύ η εκφορά της και ο τρόπος που ανακάτευε την τράπουλα, ελέω του κειμένου του Πελεγρίνη και της σκηνοθεσίας της Άννας Σωτρίνη, η οποία μετέτρεψε το Secret Room του Αλκμήνη σε ένα γραφείο παραγωγής ονείρων. Η αρχική «σκηνή», με τους δύο πρωταγωνιστές καθισμένους σχεδόν πλάτη στο κοινό, να περιμένουν καρτερικά να καθίσουν οι θεατές για να ξεκινήσουν την πορεία τους στα πεπραγμένα του Σαίξπηρ και τα γινάτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ήταν κάτι που έμεινε ως το τέλος. Κάπου η εισαγωγή έγινε επίλογος, κάπου ο επίλογος έγινε με τη σειρά του εισαγωγή. Είπαμε, πρόκειται για τριλογία. Κατά συνέπεια, το τρίτο μέρος από κάπου θα πρέπει να βαστηχτεί.
 
   Ευαίσθητο έργο, γλυκύτατο στη σύλληψη και την εκτέλεσή του και μία καλή σπρωξιά για κουβέντα μετά την παράσταση. Είχαμε επίσης την τύχη, με το πέρας του έργου, να γευτούμε και την πίτα της παράστασης, η οποία είχε τέσσερα φλουριά – παρακαλώ πολύ! Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη, να προσφέρει συνέχεια τις συγκινήσεις των οποίων γίναμε αποδέκτες και να κάνει τον κόσμο να γελά. Το έχουμε ανάγκη. Θέλουμε να ξεχνιόμαστε. Και αυτή η παράσταση το επιτυγχάνει.

Κώστας Κούλης
 
Ερμηνεύουν οι:
Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιάννης Παπαθύμνιος, Κατερίνα Κωνσταντίνου.
Σκηνοθεσία Σχ. Φωτισμών: Άννα Σωτρίνη
Σκηνικά- Κοστούμια: Πάγια Βεάκη
Μουσική- Video art: Ευάγγελος Κάλλοου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπιμπή
Παραγωγή: Ατρειδών Κύκλος
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Διάρκεια παράστασης : 70’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων : 15€ γενική είσοδος & 12€ ΑΜΕΑ , Φοιτητές κλπ
Από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00 και κάθε Πέμπτη
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ | Αλκμήνης 8 | Πετράλωνα | 2103428650
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις