= Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Μήδειας Υλικό
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Μήδειας Υλικό

 
   Το έργο «Μήδειας Υλικό» του Χάινερ Μίλλερ (Medeamaterial) αποτελεί συνδυασμό της Μήδειας του Ευριπίδη και του Σενέκα. Είναι αλληγορικό και ενώνει το οδοιπορικό της Μήδειας με τη σύγχρονη εποχή, τους πολέμους και την ηθική αποσύνθεση των ανθρώπων.
 
midia218
 
   Υλικό από όλα αυτά που ενώνονται και μας δημιουργούν, από σκόνη και καρδιά. Το έργο αποτελείται από δύο διαστάσεις. Στην πρώτη είναι η Μήδεια και η διαδρομή της ψυχής της, πριν τους φόνους της. Στην δεύτερη, μια ξύλινη παρουσία απαγγέλει γεγονότα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, τονίζοντας τη συνοχή και ταύτιση που δημιουργεί στις εποχές ένας τέλειος κύκλος. Πώς οι άνθρωποι δημιουργούν και καταστρέφουν, πώς η αγάπη μετατρέπεται σε μίσος, πώς η ζωή συναντιέται με το θάνατο σε ρημαγμένες όχθες.

   Όλα συνδέονται και όλα φαντάζουν ξένα. Η φρίκη, η προδοσία, ο πόλεμος, οι ξένοι και ο φόβος που τους ακολουθεί σαν σκιά και τους απομονώνει. Όλα υπήρχαν εκεί πριν τη Μήδεια, όλα θα μείνουν στην ίδια θέση μετά το δικό της οδοιπορικό. Η Μήδεια δημιουργεί την τέλεια αντανάκλαση των κακώς κειμένων και του πόνου.

   Ο πόνος που προκάλεσε στην πατρίδα της, την Κολχίδα, τεμαχισμένα σώματα παντού, στο βωμό ενός έρωτα που την όρισε, μαζί με τις μοίρες άλλων. Τη συναντάμε προδομένη από τον Ιάσωνα και μόνη. Τη συναντάμε πρώτη φορά να γεύεται το ίδιο της το δηλητήριο. Τρελή από θυμό και πόνο. Τυφλή από μίσος και συνειδητοποίηση. Πρώτη φορά νιώθει ξένη, πρώτη φορά θέλει να γίνει άγρια ξανά. Πριν ο άντρας να την κάνει γυναίκα. Πριν η επιθυμία και ο πόθος τη μετατρέψει σε προδότρια αγαπημένων. «Μου χρωστάς έναν αδελφό, Ιάσωνα». Και εκείνη, στην ημέρα της πληρωμής της, θα απαιτήσει και θα εισπράξει ζωές, όσες ζωές θέλησε ο Ιάσων κοντά του, όσες πιθανόν να αγάπησε ο ίδιος. Η κλιμάκωση του πόνου της, την μετατρέπει σταδιακά σε ένα φυσικό στοιχείο καταστροφής και εκδίκησης. Μεθυσμένη και τυφλή, έχει βρει τον υπαίτιο για όλες της καταστροφικές επιλογές της και αποδίδει δικαιοσύνη κόκκινη.
 
midia219
   Η Ελεάνα Γεωργούλη υποδύεται τη Μήδεια και σε κάνει να αναρωτιέσαι με πόσο ταλέντο ντύνονται κάποιοι άνθρωποι. Η φωνή της είναι κυριολεκτικά βελούδινη, η μορφή της επιβλητική, η ερμηνεία της συγκλονιστική. Πρώτη φορά κατανόησα την ψυχολογία της Μήδειας. Πρώτη φορά είδα μέσα από την οπτική της τρέλας και της εκδίκησης. Το βλέμμα της ήταν ανατριχιαστικό την ώρα που στα μάτια της ζωγραφίστηκε ο θάνατος. Η προσέγγιση του ρόλου έγινε σε βάθος και αυτό εναρμονίστηκε ακόμα και με την κίνηση του κορμιού της.

   Ο Βασίλης Καραμπούλας είναι ο Ιάσωνας και όλοι οι άλλοι. Ξύλινος, απρόσιτος, ψυχρός. Μίλησε για τα πιο σοκαριστικά, τα πιο σκοτεινά πρόσωπα των χρόνων σαν να ξετυλίγεται φιλμ από ταινία. Ο λόγος του μεστός και η ερμηνεία του πεζή, αποτέλεσε την σύνδεση της Μήδειας μέσα στους αιώνες.

   Το κείμενο είναι υπέροχα γραμμένο, γεμάτο με συμβολισμούς που δημιουργούν γέφυρες εποχών. Υπέροχο έργο, υπέροχη παράσταση. Ο χώρος υπόγειος, λιτός δεν σε προετοιμάζει εξ αρχής για το τι θα επακολουθήσει. Καθώς όμως η παράσταση προχωρά. συνειδητοποιείς πόσο αρμονικά δεμένος είναι. Μουσική εξαιρετική… Σκηνοθετικά δόθηκε ο χώρος στους ηθοποιούς να εκφραστούν με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει.

   Στο Bios, σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου, μια παράσταση που αν την επιλέξετε θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Σας προκαλώ να μας εμπιστευτείτε!

Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη
 
midia220
Συντελεστές
Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας
Σκηνοθεσία: Ευφροσύνη Μαστρόκαλου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Δρόσος Σκώτης
Visuals Commodor: Σοφία Παπαδοπούλου, Διονύσης Σιδεροκαστρίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Λιανοστάθη

Ερμηνεύουν: Βασίλης Καραμπούλας, Ελεάνα Γεωργούλη

Info
Bios - Black Box: Πειραιώς 84, τηλ.: 210 3425335, www.bios.gr.
Από 11 Απριλίου έως 7 Ιουνίου (εκτός 30 και 31 Μαΐου).
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Διάρκεια: 70 λεπτά.
 
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο/Φοιτητικό: 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, VivaKiosk Σύνταγμα
 
Joomla Social by OrdaSoft!