= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μήδεια @ Μπάγκειον
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μήδεια @ Μπάγκειον

 
   Η Μήδεια βρίσκεται ανεβασμένη σε μια καρέκλα. Το πρόσωπό της είναι σκεπασμένο. Η Τροφός μας εισαγάγει στο δράμα… Δεν θέλει ούτε τα παιδιά της! Η προδοσία του μέχρι πρότινος αγαπημένου της Ιάσωνα, η εμμονή του να στέρξει μία άλλη κλίνη, μία άλλη συμβία, είναι πολύ βαριά. Η ίδια σκότωσε τον ίδιο της τον αδελφό για να κλεφτεί με τον άνδρα της καρδιάς της. Η ίδια ξανασκότωσε, σαν ηθική αυτουργός αυτή τη φορά, τον Πελία, βάζοντας τις κόρες του να τον τεμαχίσουν… Η ίδια, τέλος, δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στα παιδιά της, στα σπλάχνα των σπλάχνων της. Η αγάπη έγινε μίσος με ίδια δύναμη, ίδιο πάθος και αντίθετα επακόλουθα. Η Μήδεια από προδομένη γυναίκα γίνεται δικαστής και τιμωρός, γίνεται Αρμαγεδδών, γίνεται «ερημωμένη»… Ο τρόπος που «ξεπλένει» το μένος και το αίμα στον επίλογο του έργου είναι ένα εφεύρημα που παραπέμπει στη υπέρ-χορδική λογική και φαντασία…
 
midia1963
   Είχαμε φιλοξενήσει τη Τζούλη Σούμα, η οποία υποδύεται τη Μήδεια σε αυτή την παράσταση και το σκηνοθέτη της, το Δημήτρη Γεωργαλά. Ο τελευταίος μας ανέφερε πως είχαν πατήσει, εννοείται, στο αριστουργηματικό κείμενο του Γιώργου Χειμωνά, χωρίς τα χορικά όμως, εκτός από ένα. Η ιστορία εκτυλίσσεται και φτάνει στην κορύφωση όταν η μητέρα ανατρέπει κάθε ορισμό που απορρέει από τη λέξη «μητέρα». Η Τζούλη είναι δίκαιη και άδικη, φωνάζει και ψιθυρίζει, απειλεί και παρακαλά. Ο Ιάσων της συμπεριφέρεται σαν να είναι σκουπίδι, εκείνη όμως τα έχει σχεδιάσει όλα όπως μόνο μια μάγισσα θα μπορούσε. Και στο τέλος αρκείται – με όλη της την άνεση όμως – σε ένα μεγαλοπρεπές όχι. Σπάει σε χίλια κομμάτια και ενώνεται πάλι σε ένα μπαρόκ μεγαλούργημα, δείχνοντας τη στόφα της και το τάλαντό της.
 
midia1964

   Ο Νίκος Δερτιλής υποδύεται τον Κρέοντα αλλά και τον Αιγαία και είναι γνήσιος και τιμιότατος στο κούμπωμα των ρόλων. Αδυσώπητος και είρων, φιλεύσπλαχνος και στοργικός, ο εν λόγω ηθοποιός δίνει και δείχνει το σεβασμό που πρέπει στους ρόλους που αποτυπώνει, κάνοντάς μας σκύψουμε ακόμα περισσότερο στο δρώμενο και να θαυμάσουμε ακόμα περισσότερο τους υποκριτές. Κοντά του ο «αγγελιοφόρος» Σταύρος Γιαννακόπουλος, ο οποίος συγκινεί αφάνταστα κατά τη διάρκεια του μονολόγου του. Είναι αισθαντικός, μεταφέρει το δράμα σε υψηλό επίπεδο και στέκεται εξαιρετικά, αποδίδοντας με ποιοτικότατο τρόπο ένα ποιοτικότατο κείμενο. Η Κυριακή Καραλουκά στο ρόλο της Τροφού είναι αξιοπρεπέστατη, διπλοκουμπωμένη στο ρόλο της, εκφέρει λόγο με μεγαλειώδη τρόπο, συγκινεί στην αρχή και στο τέλος και μας δίνει να καταλάβουμε πώς φαίνεται στα μάτια μας ένας ηθοποιός που έχει ματώσει μελετώντας το ρόλο.
 
midia1965
   Ο Γιώργος Σταυριανός, ο Ιάσων στο έργο, μας κέρδισε όλους εκείνο το βράδυ με την ερμηνεία του. Αρχοντικός στο στήσιμο και το λόγο, ψαρωτικός απόλυτα στις σκηνές που «οφείλει» να φαίνεται έτσι και εύθραυστος σαν παιδί, σαν τα παιδιά του στο έργο, στη σκηνή που μαθαίνει ότι τον χτύπησε το απόλυτο κακό. Είναι ένας ηθοποιός που θα απασχολήσει πολύ ευχάριστα τις θεατρικές στήλες, είναι ένας άνθρωπος που έδωσε χαρακτήρα στο ρόλο, που βρέθηκε σε θρόνο αλλά και στο πάτωμα. Σαν ικέτεψε για το αυτονόητο, να «φιλήσει» τα παιδιά του, αντάμωσε όλη μας την αγάπη, ήταν πλέον δικός μας άνθρωπος. Μιλάμε για μία θεατρική ομάδα που λειτούργησε σαν υπέρ-δύναμη, που δια ελέου και φόβου οδήγησε την ψυχή μας σε μια άλλη διάσταση. Χάρηκα πολύ που παρακολούθησα τη συγκεκριμένη παράσταση, όπως φαντάζομαι ότι τη χάρηκε και ο Γιώργος Κιμούλης, που βρέθηκε να κάθεται κοντά μας και να παρακολουθεί και κείνος πέντε ανθρώπους που έδειξαν ότι το θέατρο είναι μοναδικό σαν η ομάδα θελήσει να είναι ομάδα. Πρόκειται για μία μορφή κάθαρσης που – στην ουσία – συγκλονίζει αντιστρόφως ανάλογα με το συναίσθημα που πηγάζει από το μακάβριο της «εκτέλεσης». Πρόκειται για ένα γενναίο έργο με γενναίους υποκριτικούς πυλώνες.

Κώστας Κούλης
 
midia1966

Ηθοποιοί: Τζούλη Σούμα, Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος
Συντελεστές :
Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ
Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
 
midia1967 
Έναρξη Πέμπτη 20 Ιουνίου, για 11 μοναδικές παραστάσεις
1. Πέμπτη 20 Ιουνίου
2. Παρασκευή 21 Ιουνίου
3. Σάββατο 22 Ιουνίου
4. Κυριακή 23 Ιουνίου
5. Πέμπτη 27 Ιουνίου
6. Παρασκευή 28 Ιουνίου
7. Σάββατο 29 Ιουνίου
8. Κυριακή 30 Ιουνίου
9. Πέμπτη 4 Ιουλίου
10. Παρασκευή 5 Ιουλίου
11. Σάββατο 6 Ιουλίου

Ωρα έναρξης: 21:30

Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 80 λεπτά
 
Μπάγκειον: Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561
 
Joomla Social by OrdaSoft!