Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μια φωνή και ένα ψέμα

 
   Ένα έργο βασισμένο σε μια ιδέα του Βασίλη Νικολαΐδη, που εμπνεόμενος από το δίδυμο Αντόνιο – Μπασάνιο του «Εμπόρου της Βενετίας» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, διασκευάζει την «Ανθρώπινη Φωνή» του Κοκτώ, ένα από τα δημοσιότερα μονόπρακτα του Γάλλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, τοποθετώντας το όμως τολμηρά στο αρχικό του πλαίσιο.
 
foni524
   Το 1928 ο Ζαν Κοκτώ θα γράψει ένα μονόδραμα, τοποθετημένο στο Παρίσι, όπου μία γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο με τον επί πέντε χρόνια εραστή της, ο οποίος την επόμενη μέρα θα παντρευτεί μία άλλη γυναίκα. Ένα γεγονός που την οδηγεί να μιλήσει για τον έρωτα, τη μοναξιά, την προδοσία, τα ερωτικά αδιέξοδα και να καταλήξει τελικά στην απόγνωση. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα, το 1930, στην «Κομεντί-Φρανσέζ», με πρωταγωνίστρια τη Βελγίδα Μπερτ Μποβί.

   Σήμερα, 87 χρόνια μετά, ο Βασίλης Νικολαΐδης έρχεται να αποκαταστήσει την αρχική επιθυμία του Γάλλου δραματουργού, αλλάζοντας/διορθώνοντας το φύλο του ήρωά του. Πρόκειται για μια παράσταση που δίνει τον απαραίτητο χώρο στους δύο βασικούς χαρακτήρες να μεταφέρουν την αλήθεια τους χωρίς να καταφεύγει σε φανφαρονισμούς, φθηνούς εντυπωσιασμούς ή να ολισθαίνει στην ευκολία ενός ηθικοπλαστικού διδακτισμού. Προβάλει έναν έρωτα αδάμαστο, χωρίς φύλο, ηλικία ή οποιουσδήποτε άλλους φραγμούς και όρια μιας δήθεν καθεστηκυίας ηθικής τάξης. Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος, με μια ευφάνταστη ιδέα εμφανίζει ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές αυτής της μάχης, χωρίς όμως να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που δημιουργούνται προς την ψυχική εξερεύνηση και της άλλης άκρης του ακουστικού. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς, εξαιρετικός στο ρόλο του Κυρίου Α, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια πονάει για την χαμένη του αγάπη που βλέπει, ακούει και αγγίζει για τελευταίο βράδυ και εν συνεχεία απελπίζεται πάνω από ένα τηλέφωνο, καταλήγοντας στην απόγνωση. Στο ύψος των περιστάσεων και ο Κωνσταντίνος Αρνόκουρος στο ρόλο του Κυρίου Β, όπου, εκτός στιγμιαίων αδυναμιών, αποδίδει μια διαρκή εσωτερική μάχη ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει» του μέχρι και την τελευταία του ατάκα.
 
foni525
 
   Ακολουθώντας τη διαδρομή του Κυρίου Α (Θανάσης Κουρλαμπάς), μετέχουμε στο δράμα ενός ανθρώπου που αναγκάζεται να θυσιαστεί για το καλό του νεότερου εραστή του. Ενός ανθρώπου που συνθλίβεται κάτω από το βάρος μιας σοβαροφανούς, βαθιά συντηρητικής κοινωνίας που του αρπάζει μέσα από τα χέρια ό,τι πολυτιμότερο έχει. Στον αντίποδα βρίσκουμε τον Κύριο Β (Κωνσταντίνος Αρνόκουρος), που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην επαγγελματικά επιτυχημένη, κοινωνικά αποδεκτή αλλά συμβατική και ερωτικά κενή ζωή που διαγράφεται μπροστά του και σε έναν έρωτα αληθινό, ολοκληρωτικό, λυτρωτικό αλλά καθολικά κατακριτέο, που είναι ιδιαίτερα πιθανό να τον οδηγήσει στο μονοπάτι της καταστροφής.

   Ο Γιάννης Μετζικώφ (σκηνικά, κοστούμια) ντύνει απόλυτα ταιριαστά τους τρεις συντελεστές και στήνει την κρεβατοκάμαρα του Κυρίου Α, με ένα διαρκές ημίφως, δίνοντας τη δέουσα αίσθηση ρεαλισμού.
 
Παντελής Κακαβάς
 
foni526
 
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Βασίλη Νικολαΐδης
Πρωτότυπη Συγγραφή – Διασκευή – Μετάφραση: Γιώργος Ξενίας
Σκηνικός Χώρος – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Red Moonlight Productions
Ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Κική Σταυριανίδη
 
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
Παραστάσεις: Σάββατο στις 18:30 & Κυριακή στις 21:30
Τιμή: 12€ (κανονικό) και 10€ (μειωμένο)
Τηλέφωνο: 210 3428650
 

Θεατρικές Παραστάσεις