= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μεθυσμένη πολιτεία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μεθυσμένη πολιτεία

 
Κάποια μέρα θα το πιάσω το χρυσό τρυγόνι…

   O θίασος εισέρχεται μέσα από τον κόσμο και ανεβαίνει στη σκηνή. Μπρεχτική εισαγωγή και μια αναμπουμπούλα που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και προετοιμάζει για κάτι που θα κρατήσει πάνω από δυο ώρες. Ο θίασος που υποδύεται ένα θίασο… Λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες εκείνης της σκοτεινής Δευτέρας, οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να τα κάνουν και πάλι όλα πιο δύσκολα.
 
methysmeni1944

   Το αριστουργηματικό έργο του Σωτήρη Πατατζή έχει διασκευαστεί από την Έλσα Ανδριανού και υπογράφεται σκηνοθετικά από τον Άρη Τρουπάκη. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι… Ξέρετε τι; Συνηθίζουμε να γράφουμε για το πόσο ματώνουν οι ηθοποιοί στις πρόβες. Το εννοούμε μέχρι κεραίας! Είδαμε στη σκηνή εννέα ηθοποιούς, οι επτά εκ των οποίων είναι με διπλή διανομή και όλοι τους, όλοι τους όμως ανεξαιρέτως, έδειξαν ότι θα έπαιζαν και με κλειστά τα μάτια και το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη. Θέλετε συγχρονισμένες ατάκες και εναλλαγές τόσο σουρεάλ, που να αδυνατείτε να πιστέψετε ότι μπορούν να προβαριστούν; Θέλετε αποδόσεις που μόνο να σας κάνουν να χειροκροτάτε χωρίς σταματημό μπορούν; Οι ηθοποιοί είναι εκεί πάνω για να πάρουν τα εκατόν τριάντα λεπτά της παράστασης και να τα κάνουν να αναπνεύσουν, να κλάψουν και να γελάσουν, να αισθανθούν και να μυρίσουν τα λουλούδια που φυτρώνουν εκεί, κοντά στο ποτάμι.

   Τα πανέξυπνα εφευρήματα, με τη σκηνή που δεν βλέπει προς τη σκηνή – δεν θα εξηγήσω παραπέρα, να πάτε να δείτε την παράσταση, ορίστε μας – και τα ρούχα που υποδεικνύουν ποιος ρόλος «παίζει» κάθε φορά, είναι μόνο μερικά από τα τέκνα της ευφυίας των συντελεστών. Πολλές φορές γέλασα, αρκετές φοβήθηκα μήπως το παράκανα με τη δύναμη που γελούσα και άλλες πάλι χαμογέλασα άβολα, αφού τα μηνύματα τσιμπούσαν την ψυχή. Η ιστορία ξέρει να χτυπά με δύναμη το πρόσωπο του φασισμού, ξέρει να φτύνει κατάμουτρα το ρατσισμό, ξέρει να αναδεικνύει τη μεγαλοσύνη των απλών ψυχών. Βγάλε τα γυαλιά σου και κοίτα τον άλλο στα μάτια. Από κοντά, μη φοβάσαι, η μυωπία δεν θα σε εμποδίσει.
 
methysmeni1912

   Η δικτατορική χωροφυλακή και οι ένθεν κακείθεν εξουσίες της χτυπούν στα μούτρα που έχει δανείσει στα τσιράκια της και εξοστρακίζονται στο πουθενά. Έτσι δεν είναι κύριε διοικητά, πρωταθλητή στο ανεμογκάστρι; Έτσι δεν είναι κύριε γυμνασιάρχα, που αδυνατείς να δεις την ευτυχία, γιατί σε συγκλόνισαν δύο κατακόκκινα χείλη και ένα ζευγάρι πόδια που «φαίνεται» περισσότερο; Οι παράλληλοι βίοι που απογειώνονται σκηνοθετικά και παιχτικά έχουν ένα σκοπό. Να δείξουν όλα αυτά που χάνουμε. «Δεν υπάρχει παιδική ηλικία» θα ακούσετε κάποια στιγμή από το ύψος της σκηνής. Δεν θα το πιστέψετε με τίποτα, θα το σκεφθείτε μετά όμως. Αυτό που κάνει η απίστευτη ομάδα που θα παρακολουθήσετε, είναι να αποτυπώνει την απομάκρυνση από την κανονική ζωή σε δώδεκα απλά βήματα. Με τον τρόπο της θα περάσει και το μήνυμα ότι η απολυταρχική εξουσία είναι απλά ηλίθια. Τόσο ηλίθια που τείνει να γίνει επικίνδυνη…

   Έφυγα από το θέατρο σκεπτόμενος τη σκηνή που οι υπόλοιποι ηθοποιοί μπάζουν τον «αφηγητή» στο παιχνίδι. Εντελώς υπέρλαμπρο το μοτίβο και άψογοι οι χειρισμοί από κάθε παρευρισκόμενο, που φρόντισε ακόμα και τις φωνές των ζώων να μιμηθεί με ακρίβεια. Μία παράσταση-φαινόμενο, μία σπουδή στη συμπεριφορά πάνω στη σκηνή, μια ευκαιρία να πούμε και εμείς όχι, με το μυαλό μας να μαζεύει όσα ναι μπορεί. Θα την ξαναβλέπαμε πολύ άνετα, πολύ εύκολα, με πολλή προσοχή και ακόμα περισσότερη αγάπη.

Κώστας Κούλης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη – Παρασκευή - Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00
Διάρκεια παράστασης: 130’
 
ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ
Διασκευή: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Νίκα
 
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Δημήτρης Ήμελλος
Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Κατερίνα Μισιχρόνη
Αλεξάνδρα Παντελάκη
Νίκος Αλεξίου
Βαγγέλης Ψωμάς
Ερατώ Πίσση
Παναγιώτης Κατσώλης
Ερρίκος Μηλιάρης
 
Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)
Διεύθυνση Επικοινωνίας-Προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις