= Ανταπόκριση καθηλωτικού μονολόγου: Μέγας Ιεροεξεταστής
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση καθηλωτικού μονολόγου: Μέγας Ιεροεξεταστής

 
   Ο Μέγας Ιεροεξεταστής είναι στην ουσία ένα κείμενο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκ, το οποίο περιέχεται στο μυθιστόρημά του “Αδελφοί Καραμάζοφ”. Ο Ιησούς κατεβαίνει στη Γη για δεύτερη φορά. Η όψη του, γαλήνια, λαμπερή, κάνει τον κόσμο να μαγεύεται και να τον αγκαλιάζει. Τα θαύματα που πραγματοποιούνται έχουν το καλύτερο δυνατό αντίκτυπο στο κοινό. Όμως κάπου εκεί, στην πόλη που επέλεξε να επισκεφθεί ο Χριστός, βρίσκεται και ο Μέγας Ιεροεξεταστής, που παρακολουθεί την άφιξη αλλά και τα δρώμενα. Η άμεση αντίδρασή του είναι να συλλάβει τον Ιησού και να τον πετάξει σε ένα κελί. Όταν θα πέσει η νύχτα θα εμφανιστεί μπροστά στον Κύριο… Και εκεί θα ξεκινήσει το παραλήρημα…
 
megas1968

   Ο μονόλογος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, μόνο ως παραλήρημα ενός δογματικού κληρικού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μέσα από αυτόν βλέπεις ξεκάθαρα τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την πίστη. Τις απόψεις αλλά και τις δράσεις των κληρικών μέσα από τα μάτια, τις σκέψεις και τα βιώματα του Ντοστογιέφσκι.

   «Κάνε τις πέτρες ψωμιά και όλοι θα φιλούν τα χέρια σου από ευγνωμοσύνη, θα είναι υπάκουοι και θα τρέμουν ακόμα και στην ιδέα πως θα χάσουν κάποια μέρα το ψωμί. Τους κρατάς δέσμιους, τι να την κάνουν την ελευθερία; Κοπάδι είναι, που χρειάζεται τον ποιμένα για να συνετιστεί. Η ελευθερία μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει και ζαλάδα στην εξουσία όποιου τύπου».

   Συνέβαινε πάντα, συμβαίνει ακόμα… Οι λίγοι κυβερνούν όπως εκείνοι πιστεύουν πως είναι «καλό» για το κόσμο. Βέβαια δεν θα πρέπει αυτό το καλό να συγκρούεται με τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι βολικό να έχεις ανθρώπους με ελεύθερη σκέψη και βούληση. Η μάζα χρειάζεται χειραγώγηση για να είναι δυνατό να υλοποιηθούν τα σχέδια των ισχυρών. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, με ωμότητα που πολλές φορές μέσα στην παράσταση είναι ανατριχιαστική, ξεδιπλώνει το σχέδιο της παπικής εξουσίας. Ο χειμαρρώδης μονόλογος δείχνει έναν άνθρωπο που ποτέ δεν θα έπρεπε να υπηρετεί το Χριστό, αφού βάζει τη δική του ατομική ευημερία πάνω από όλα. Η ιστορία αυτή ξεγυμνώνει από την κορυφή ως τα νύχια την εξουσία των κληρικών και παραθέτει ερωτήματα στο θεατή που απασχολούν μέχρι και σήμερα τους πιστούς.
 
megas1977

   Η Λυδία Κονιόρδου εμφανίζεται αρχικά σαν αφηγήτρια, στη συνέχεια όμως μπαίνει στο ρόλο του Μέγα Ιεροεξεταστή και απογυμνώνει τελείως το χαρακτήρα αλλά και ό,τι πρεσβεύει. Όταν ο σταυρός ορθώνεται στο σκηνικό και όταν εκείνο το κόκκινο φως εστιάζει στο πρόσωπό της και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της... Είναι επική στο ρόλο, δίνει γροθιές στα στομάχια μας. Τα λόγια που ακούμε, ο τρόπος που εικάζει ο συγγραφέας πως φέρονται ή σκέφτονται οι κληρικοί, δεν απέχει καθόλου από τη πραγματικότητα. Ίσα ίσα που βρίσκεται στο «σωστό δρόμο», που δεν έχει αλλάξει σε τίποτα εκατόν σαράντα χρόνια μετά. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις… για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Άλλωστε, στο το όνομα του Χριστιανισμού και γενικότερα της θρησκείας έχουν γίνει πολλές αποτρόπαιες πράξεις στην ιστορία κάθε λαού και ίσως τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία. Οι εξουσίες που δόθηκαν στους κληρικούς, στους ποιμένες των λαών, στους ανθρώπους που μετέδιδαν τα λόγια του Ιησού, δόθηκαν από τους ίδιους τους πιστούς που κάποια στιγμή ίσως και να πρέπει να «ξυπνήσουν».

   Το σκηνικό είναι λιτό και η μουσική του Ευγένιου Βούλγαρη που παίζει ζωντανά επί σκηνής γυαλί ταμπούρ δίνει στο μονόλογο μια άλλη διάσταση και βαρύτητα. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής είναι ένας μονόλογος που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Επί εβδομήντα λεπτά η Λυδία Κονιόρδου δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και δεν αφήνει κανένα θεατή ασυγκίνητο. Είναι μια παράσταση που την προτείνω ανεπιφύλακτα και πραγματικά αισθάνομαι πολύ τυχερή που την παρακολούθησα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μέγα Ιεροεξεταστής
Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνική Εγκατάσταση: Λία Ασβεστά – Κωνσταντίνος Χατζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Καρτάνου
Μέγας Ιεροεξεταστής: Λυδία Κονιόρδοου

Πρεμιέρα 4 Οκτώβρη, στις 21:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παρασκευή: Δαιμονισμένοι
Σάββατο: Μέγας Ιεροεξεταστής
Κυριακή: Μέγας Ιεροεξεταστής –Δαιμονισμένοι
Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
o Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.
o Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).
o Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).
o Μέσω τηλεφώνου: στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00
o Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις:
· www.mcf.gr · www.ticketservices.gr · tickets.public.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις