Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση εξαιρετικής παράστασης: Ματωμένος γάμος

 
   Στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη» από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετική ιδέα. Τέσσερις νέοι σκηνοθέτες, απόφοιτοι Ανώτερης Δραματικής Σχολής της Αθηναϊκής Σκηνής, παρουσιάζουν το ίδιο έργο, το «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, έχοντας σαν όπλα διαφορετικές μεταφράσεις, τις οποίες επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη. Συν τοις άλλοις επιλέχθηκαν ένα από τα στοιχεία της φύσης για κάθε παράσταση και συγκεκριμένα αντικείμενα και χρώματα, διαφορετικά για την κάθε μια. Το επιτελείο της παράστασης αριθμεί τέσσερις ηθοποιούς, εκ των οποίων και σπουδαστές, όπως και απόφοιτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής της Αθηναϊκής Σκηνής. Σκοπός αυτού του θεατρικού «παιχνιδιού» είναι να δημιουργηθούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές αισθητικά και υφολογικά παραστάσεις, οι οποίες μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο ενενήντα λεπτών θα εμβαθύνουν στο λόγο του ποιητή.
 
matomenos01
   Το Noizy.gr βρέθηκε στην παράσταση που έχει ως στοιχείο της φύσης τη φωτιά και στη σκηνοθεσία έχει εμβαθύνει ο Κωνσταντίνος Λεβαντής. Ο Ματωμένος Γάμος είναι από τα πιο κλασσικά έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

   Η μάνα, τραγική φιγούρα, έχει χάσει τον άνδρα της και τον ένα της γιο από τα χέρια της οικογένειας Φελίξ. Το μόνο της στήριγμα είναι ο μικρότερος γιος της, που αποφασίζει να παντρευτεί μια κοπέλα που μένει πέρα από το χωριό. Παρόλο που έχει ενδοιασμούς, δίνει την ευχή της και πηγαίνει να ζητήσει τη νύφη με δώρα, όπως αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις.

   Η κοπέλα φαίνεται σωστή αλλά η υπηρέτρια ενημερώνει την πεθερά πως η κόρη είχε συνάψει σχέσεις με το Λεονάρντο Φελίξ, εχθρό της οικογένειας και ότι αυτός ο έρωτας τελείωσε άδοξα. Η μάνα ταράζεται αλλά για το καλό του γιου της θάβει όλους τους φόβους της και ο γάμος πλέον είναι γεγονός. Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι αλλά ο Λεονάρντο και η νύφη έχουν εξαφανιστεί. Ο γαμπρός εξοργισμένος, τρέχει να βρει το ζευγάρι και να σκοτώσει το Λεονάρντο. Μαζί του τρέχει όλο το χωριό να βοηθήσει στην ανεύρεση του παράνομου ζευγαριού μετά από προτροπή της μητέρας που πλέον φοβάται για την τύχη του γιου της. Οι δύο άνδρες κονταροχτυπιούνται και πέφτουν νεκροί ο ένας από τα χέρια του άλλου. Η νύφη γυρνά στο σπίτι με ματωμένο νυφικό και ικετεύει την πεθερά να τη λυτρώσει σκοτώνοντάς τη. Η πεθερά, παρόλη την οργή της για τον άδικο χαμό του παιδιού της, δεν παίρνει εκδίκηση, αλλά απομακρύνεται και προσεύχεται για την ψυχούλα του παιδιού της που έφυγε νωρίς.
 
matomenos02
   Η παράσταση ήταν απίστευτα έντονη σε όλη τη διάρκειά της. Η Ιωάννα Ζήνα ήταν συγκινητική στο ρόλο της μάνας αλλά και της πεθεράς. Η Χριστίνα Σωτηρίου μας μάγεψε με το ταλέντο αλλά και τη φωνή της. Έχει απίστευτη χροιά και παραδοσιακό υπόβαθρο. Εκπληκτικός στους κόντρα ρόλους ο Παναγιώτης Πανταζής. Θα μπορούσα να πω πως τους απέδωσε μέσα από ένα πέπλο Γιν-Γιανγκ. Δυνάμεις που αλληλοεπιδρούσαν μεταξύ των ρόλων και που κατάφερε να τις δαμάσει προς όφελός του. Όσο για την Ελίζα Λιάρου, ακροβάτησε σθεναρά ανάμεσα στους ρόλους της νύφης, της γυναίκας του Λεονάρντο αλλά και του Φεγγαριού, όπου με το μονόλογό της μας συγκίνησε βαθύτατα.

   Ο Κωνσταντίνος Λεβαντής έκανε αυτό που λίγοι κάνουν σε κλασσικά έργα. Δεν το «φούσκωσε», δεν το άλλαξε και δεν το «τέντωσε», κάτι που είναι πραγματικά προς τιμήν του. Το άφησε να «αναπνέει» μέσα μας. Του έδωσε τη βαρύτητα που του έπρεπε.
 
matomenos04

   Έχουμε βαρεθεί ειλικρινά να βλέπουμε κλασσικά έργα να κατακρεουργούνται στο όνομα της τέχνης. Να φτάνεις σε ένα σημείο που πραγματικά να σκέφτεσαι «Τι βλέπω τώρα»; Αν θέλετε να «πειράξετε» ένα έργο τόσο πολύ σημαίνει ότι δεν σας ευχαριστεί το πρωτότυπο. Μπορείτε, ξέρετε, να διαλέξετε κάποιο άλλο. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε κάποιες μικροαλλαγές, που σκοπό θα έχουν να δώσουν μια ακόμα διάσταση του έργου, που για εμάς τους κοινούς θνητούς δεν είναι εμφανής, αλλά όχι να το πειράξετε τόσο ώστε να χάσει το νόημά του.

   Εν κατακλείδι, είναι μια εξαιρετική παράσταση που έχει να δώσει πολλά στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου και όχι μόνο. Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα παράστασης:
Γ. Ματωμένος Γάμος – Φωτιά
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Σκηνοθεσία – απόδοση: Κωνσταντίνος Λεβαντής
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Άρτεμις Λάσση, Ελένη Γεωργίου
Μουσική τραγουδιών: Αρετή Κετιμέ
Μουσική: Ντίνος Τσέλης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή
 
matomenos05
 
Παίζουν:
Μάνα – Πεθερά: Ιωάννα Ζήνα
Νύφη – Γυναίκα Λεονάρντο – Φεγγάρι: Ελίζα Λιάρου
Γαμπρός – Λεονάρντο: Παναγιώτης Πανταζής
Γειτόνισσα – Δούλα – Ζητιάνα: Χριστίνα Σωτηρίου
Στις φωνές των ξυλοκόπων ακούγονται οι: Γιώργος Κρήτος, Κωνσταντίνος Λεβαντής, Πέτρος Τσαπαλιάρης
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο: 19:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό και ανέργων: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Ειδικές τιμές για ομαδικά
Ειδικές τιμές για την παρακολούθηση και των δύο παραστάσεων
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
matomenos06

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, Ακρόπολη
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 2109222300
 
Joomla Social by OrdaSoft!