Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι μάρτυρες των Αθηνών

 
   Οι Μάρτυρες των Αθηνών είναι μια παράσταση-διαδρομή στην Ελλάδα της κατοχής. Ο χρόνος που ανεβαίνει η παράσταση δεν είναι τυχαίος, καθώς το 2019 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από το γερμανικό κλοιό και στις 27 Ιανουαρίου ήταν η επέτειος των 75 χρόνων από την ημέρα που το 1945 οι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και αντίκρισαν όλες εκείνες τις εικόνες φρίκης.
 
martyres2013
 
   Η παράσταση βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες, σε ιστορικές πηγές και τη μυθοπλασία οκτώ χαρακτήρων στην κατεχόμενη Αθήνα του Β’ παγκόσμιου Πολέμου. Οκτώ ηθοποιοί επί σκηνής, ο καθένας με μια ιστορία να διηγηθεί… H ηλικιωμένη κυρία με την καρδιά μικρού παιδιού (Μαριέττα Σγουρδαίου) που διηγείται ιστορίες βομβαρδισμού, η περήφανη γυναίκα από το Μεσολόγγι, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, ο ερωτευμένος αντιστασιακός (Γιώργος Παπαπαύλου), η ιερόδουλη που με τσαχπινιά και μπρίο διηγείται ιστορίες που την έφεραν πολύ κοντά στο θάνατο (Θεοδώρα Μαστρομηνάπου), η νοσοκόμα που μεταφέρει το γράμμα που έγραψε ο μελλοθάνατος ασθενής της Πέτρος στην αγαπημένη του (Εβίτα Ζημάλη), μια γυναίκα (Αθηνά Τσιλύρα) που διηγείται μια άγρια ιστορία, όπου η ίδια η μητέρα της δολοφονείται μπροστά στα μάτια της και η ίδια γλίτωσε από τύχη… Ένας νέος (Μάρκος Μπούγιας) που για να επιβιώσει επιστρατεύει το χιούμορ του και τη φιλία και αφηγείται παραστατικά ιστορίες πείνας. Στην ιστορία που διηγείται αναφέρει πως ακόμα και τόσα χρόνια μετά σφίγγεται η ψυχή του να βλέπει κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια… Και τέλος η Εβραία μητέρα που στέλνει γράμματα στο γιο της φοβούμενη ότι δεν θα τον ξαναδεί ποτέ (Κατερίνα Φωτιάδη).
 
martyres2015
   Το υπέροχο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη ξεδιπλώνεται μπροστά μας με μοναδικές ερμηνείες που συνθέτουν το ιστορικό δράμα. Το έργο, παρά το βαρύ περιεχόμενο, έχει πολλές στιγμές που θα γελάσεις με τον αυτοσαρκασμό των ηρώων, που θα συγκινηθείς με τη δύναμή τους, αλλά και καταστάσεις που θα ταυτίσεις με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και το δράμα των προσφύγων που ζουν παρόμοιες σκληρές καταστάσεις πείνας, ανοχής, πολέμου. Ο φωτισμός του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου στο έργο αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο… Κάθε φορά που ένας ήρωας παίρνει το λόγο φωτίζεται το πρόσωπό του και οι υπόλοιποι μένουν ακίνητοι και σιωπούν, δείχνοντας σεβασμό στην προσωπική ιστορία. Οι ιστορίες δε συνδέονται χρονικά, ούτε τα πρόσωπα γνωρίζονται μεταξύ τους, γι’ αυτό και η παράσταση συνιστά περισσότερο ένα ταξίδι στο προσωπικό βίωμα και αποτελείται από μονολόγους. Θα χαρακτήριζα πολύ ευρηματικό τον τρόπο που εναλλάσσονται οι χαρακτήρες στη σκηνή και εξαιρετικά έξυπνη τη δομή του έργου, καθώς δεν κουράζει. Οι ερμηνείες είναι γροθιά στο κόκκαλο και στο τέλος νιώθεις ότι γνώρισες τους πραγματικούς ήρωες εκείνης της εποχής. Ναι, τόσο καλή απόδοση! Συγχαρητήρια!

Ελισσαβέτα Τουλούση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Πρεμιέρα: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 21.00
Μέρες & Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Εισιτήρια
Πέμπτη
10€ (γενική είσοδος)
Παρασκευή & Κυριακή
15€(Κανονικό), 12€(Φοιτητικό), 10€(Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Ομαδικές Κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)
Διάρκεια: 110”
 
martyres2014
Χώρος: Θέατρο Σταθμός
Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)
Τηλέφωνο πληροφοριών:210 52 30 267
Κείμενο / σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα - Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χουλιάρας
Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, ΜαριέταΣγουρδαίου, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Φωτιάδη.
 
martyres2012
Joomla Social by OrdaSoft!