Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μάνα είναι μόνο... ένας!

 

 

   Το σκηνικό τοποθετείται στη Γαλλία, στο σπίτι του βουλευτή και μέλλοντα υπουργού Λαμάρ, λίγο καιρό πριν από το γάμο αυτού και του μονάκριβου υιού του. Οι πολιτικές φιλοδοξίες, η κοινωνική ανέλιξη και φυσικά τα απαραίτητα ερωτικά τρίγωνα συνθέτουν την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών.

   Τι συμβαίνει όταν στην πολιτικά τακτ(ικ)οποιημένη ζωή του βουλευτή εισβάλει η περίεργη φιγούρα ενός Συνταγματάρχη του Αμερικανικού στρατού με την αφορμή μίας τυπικής πολιτικής συνάντησης; Τι μυστικό κρύβει αυτός ο μυστηριώδης ξένος με τα τόσα υπονοούμενα;
 
manaenas58
   Ο Συνταγματάρχης αποκαλύπτεται. Eίναι η αγνοούμενη εδώ και είκοσι χρόνια πρώην γυναίκα του υπουργού και μεγάλα ερωτήματα πλέον έρχονται να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση.

   Πώς θα αντιδράσει το παιδί; Πως θα αντιδράσει η μέλλουσα νύφη και ο πατέρας της, βασικός χορηγός της πολιτικής καμπάνιας του Λαμάρ; Το κυριότερο όλων! Τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα του βουλευτή αν το μυστικό αποκαλυφθεί;
 
 
   Η παράσταση «Μάνα είναι μόνο… ένας» που ανεβαίνει στο θέατρο Αθηνά αποτελεί μία κλασσική κωμωδία καταστάσεων, ίσως την καλύτερη των Ζαν Ζακ Μπρικέρ και Μορίς Λασέγκ. Μια παράσταση κριτικής και σάτιρας πάνω στο υπάρχον πολιτικό γίγνεσθαι, τις απαρχαιωμένες δομές της οικογένειας και των πατρικών στερεοτύπων, το καλώς καμωμένο φαίνεσθαι αλλά και την άνευ όρων αποδοχή της διαφορετικότητας. Ως καίριας σημασίας επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη γνώσης της οικογενειακής ταυτότητας που προβάλλεται μέσα από το διακαή πόθο του Λουί να μάθει πράγματα για την προ 20ετίας χαμένη του μητέρα.

   Το κείμενο διαθέτει έξυπνες ατάκες, διαρκή πολιτικό σχολιασμό και γρήγορο ρυθμό, κάτι που υποστηρίζεται και ενισχύεται από την έντονη κινητικότητα επί σκηνής καθόλη την διάρκεια της παράστασης, δίχως όμως να καταφέρνει πάντοτε να αποφύγει τις σεναριακές μανιέρες, τις «κονσερβοποιημένες» ατάκες και ενίοτε το επιθεωρησιακού χαρακτήρα επίκαιρο αστείο.

   Αξιοπρεπείς ερμηνείες, που δείχνουν όμως να συγκρατούνται τραβώντας κάπως τα κωμικά «γκέμια» του κειμένου, ιδίως στις διαφορετικές πτυχές του Συνταγματάρχη και τα δίπολα πατέρας/μητέρα, άντρας/γυναίκα, φίλος/πρώην σύζυγος. Αξιοπρόσεκτες παρόλα αυτά οι ερμηνείες του Πέτρου Ξεκούκη, ο οποίος αποδίδει εκφραστικότατα και άκρως κωμικά ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης, με όλο τον οπορτουνισμό αλλά και την πατρική στοργή που το διακατέχει, όπως επίσης και της Κατερίνας Μπιλάλη, που με το μπρίο και το σκέρτσο της Ουκρανής οικονόμου προσθέτει στην παράσταση μια διαρκή ζωντάνια.
 
 
Παντελής Κακαβάς
 
   Μια ξεκαρδιστική κωμωδία, σε πυρετώδης ρυθμούς, με πικάντικες αποκαλύψεις! Δεν θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι άλλο για την παράσταση «Μάνα είναι μόνο… ένας!», που ανέβηκε στο θέατρο Αθηνά.

   Δύο γάμοι στα σκαριά, μια πολιτική καριέρα, ένας απρόσκλητος επισκέπτης και μια οικονόμος όλο εκπλήξεις. Ίσως το καλύτερο έργο των Γάλλων συγγραφέων Ζαν Ζακ Μπρικέρ και Μορίς Λασέγκ, θα κάνει το θεατρόφιλο Αθηναϊκό κοινό να παραμιλάει και να παραγελάει!
 
manaeinai667
   Μια γυναίκα κατάσκοπος αποκαλύπτεται και η ζωή της βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Προκειμένου να μην εκτελεστεί αλλάζει φύλλο και μετατρέπεται σε... άντρα! Είκοσι χρόνια μετά επιστρέφει σπίτι της για να παραβρεθεί ή και να προλάβει το γάμο του γιού της! Μια επιστροφή εκρηκτική που πυροδοτεί την κάθε μια αστεία, περίπλοκη και διασκεδαστική κατάσταση μετά την άλλη! Δύο άντρες όλο ντέρτια και δυο γυναίκες φωτιά και λάβρα, βομβαρδίζουν και πλαισιώνουν αυτή την αλλόκοτη επιστροφή, χαρίζοντάς μας στιγμές μοναδικές! Παρελθόν, παρόν και μέλλον μπλέκονται και στροβιλίζονται σε ένα γαϊτανάκι απολαυστικό!

   Κατά την διάρκεια της παράστασης, αρκετές φορές οι ηθοποιοί έπρεπε να περιμένουν λίγα δευτερόλεπτα, λόγω του ενθουσιασμού και των επευφημιών του κοινού. Το θέατρο, κατάμεστο από κόσμο, δεν σταμάτησε να γελά αρκετή ώρα μετά την τελευταία υπόκλιση των ηθοποιών. Η συγκίνηση και η χαρά όλων των συντελεστών ήταν εμφανής, καθώς το κοινό δεν ήθελε να τους αποχωριστεί.

   Το σκηνικό, ένα σπίτι ζεστό, μας έβαλε κατευθείαν στο κλίμα μιας οικογένειας όλο τρέλα! Οι ηθοποιοί από την πρώτη στιγμή μας έδειξαν ότι τίποτα και για κανέναν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται... Το κείμενο είναι απολαυστικό και ενσωματωμένο στην ελληνική πραγματικότητα, καυτηριάζοντας και κάποια καίρια θέματα της επικαιρότητας. Μια παράσταση που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα για να γελάσετε με την καρδιά σας και να ομορφύνετε το βράδυ σας.  

Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη
 
Θέατρο Αθηνά
Δεριγνύ 10 & Πατησίων,Πεδίον Άρεως
Τηλ : 2108237330
Παραστάσεις :
Πληροφορίες : Απόγ.: Σάβ. 6.15 μ.μ. Βραδ.: Τετ., Κυρ. 8 μ.μ., Παρ. 9.15 μ.μ.
Τιμη : € 16-12. Ισχύουν ειδκές τιμές.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
ΚΑΤΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΥΚΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΙΛΑΛΗ - ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
 
Συντελεστές
Μετάφραση - Διασκευή - Μουσική: ΓΙΟΥΡΙ ΣΤΟΥΠΕΛ
Σκηνοθεσία: ΤΟΝΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνικά:  ΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑ
Χορογραφίες:  ΜΑΡΙΑ ΛΙΡΑΡΑΚΗ
Φωτισμοί: ΒΛΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΊΔΗΣ
 

Θεατρικές Παραστάσεις