= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαμ
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαμ

 
   Είναι από εκείνες τις συναντήσεις που για άλλα πας και αλλιώς φεύγεις… Ή μπορεί και να μη φύγεις… Είναι η χαρμόσυνη είδηση που εσένα μπορεί να μην σου κάνει και καθόλου χαρμόσυνη. Είναι η ζωή σου, που καλά καλά δεν ξεκίνησε και θέλει από τώρα να σε βάλει σε κουτάκια. Είναι κι αυτός ο «Μεγάλος», που στα ‘λεγε, αλλά εσύ μάλλον δεν ήθελες να ακούσεις. Άκουγες αλλά… φευ!
 
mam1945 
   Οι τρεις ηθοποιοί εμφανίζονται με κόκκινα παπούτσια. Τα δύο αγόρια φορούν πιο σπορτίφ, το κορίτσι πάλι προτιμά κάτι ντελικάτο. Ο Ζοζέφ είναι μυστήριο τρένο. Από μικρός φαινόταν περίεργος. Καλά, κατά καιρούς όλοι έχουμε δοκιμάσει πιάτα που έπαιζαν μεταξύ εκκεντρικού και αηδίας, αλλά εδώ μάλλον πιάσαμε ταβάνι. Σοκολατάκι με μπίτερ σοκολάτα απέξ και λίπος βοδιού από μέσα; Η ιστορία του Ζοζέφ περνάει μέσα από επτά υπό-ιστορίες. Και κάθε μια από αυτές έχει για θέμα της και ετικέτα της ένα συγκεκριμένο φαγητό.

   Το σκηνικό λιτό. Επτά κουτιά – αν τα μέτρησα σωστά – που περιέχουν διάφορα πράγματα. Ρούχα, “φαγητά”, εφέ, μπουρμπουληθρογεννήτορες, διάφορα χαριτωμένα εμπριμέ… Οι τρεις ηθοποιοί έχουν σπάσει τον πάγο από νωρίς. Βλέπετε, πριν καν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι, εις εξ αυτών φρόντισε να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Η εποικοδομητική κουβεντούλα ωφέλησε αμφότερες πλευρές. Χαλαρώσαμε, οι κυρίες σταύρωσαν τα πόδια τους, οι κύριοι μιμήθηκαν χωρίς επιτυχία και οι επτά αφηγήσεις έγιναν παρέα μας για δυο ώρες περίπου.
 
mam1946
   Χάρηκα πολύ το κείμενο του Σάκη Σερέφα, χάρηκα όμως περισσότερο το μπρίο των τριών αστεριών που βρέθηκαν κοντά μας. Αβίαστη εκφορά του λόγου, τσαγανό, κέφι και τρελή διάθεση για αυτοσχεδιασμό, με την παρουσία ή όχι μικρών λευκών σεμεδακίων. Γιατί όταν αποφάσιζε ένα σεντονάκι να κάνει κάπως αισθητή την παρουσία του, οι ατάκες ήταν έτοιμες να αντικρούσουν και να κάνουν τον κόσμο να γελάσει. Και ο κόσμος γέλασε. Πολύ. Και όπως γελούσα… σκεφτόμουν. Το παρελθόν μου, τα χάλια μου, τα χρόνια στο σχολείο. Βλέπετε, η παράσταση διανύει τις αποστάσεις από την αρχή της εφηβείας μέχρι την τρίτη λυκείου. Μέχρι εκεί που κάθε φορά ερωτεύεσαι για πάντα, όπως έχει πανεύστοχα τραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο Ζοζέφ λοιπόν τραβάει τα ζόρια του και από δίπλα υπάρχει ο «Μεγάλος», ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου που όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί, ακούει, επεμβαίνει και είναι περίπου ό,τι ήταν οι Watchers για τους Αθανάτους στο “Highlander”. Ευτυχώς όμως, τούτος εδώ επεμβαίνει.

   Ο Κωνσταντίνος Πασσάς στέκεται επάξια ως «Μεγάλος» και είναι ο βασικός υπεύθυνος που σπάει τόσο γρήγορα ο πάγος μεταξύ ηθοποιών και θεατών. Δεν θα σας πω πώς το κάνει, να έλθετε να δείτε την παράσταση! Άλλωστε, αν το πω, με απείλησε ότι θα πρέπει να φάω μισή ντουζίνα από κείνα τα σοκολατάκια, κατά συνέπεια… Ο Έκτορας Γασπαράτος είναι μέσα στην παράνοια, όπως ακριβώς απαιτεί ο χαρακτήρας που υποδύεται. Μερικά ιντερμέδια α λα Monty Python βγήκαν στην επιφάνεια, κατά κύριο λόγο όμως πρόκειται για τον έφηβου που ψιλοκρύβαμε, με τη διαφορά ότι στο λύκειο δεν ήμαστε τόσο κραυγαλέοι. Ίσως έφταιγε που εκείνες τις εποχές ανακαλύπταμε το Μέταλ. Λέω τώρα εγώ… Μην μου δίνετε και τόση σημασία. Άψογη στο ρόλο της η Καλλιρόη Βελέντζα, η οποία έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και η οποία δίνει πολύ χώρο στους δύο συμπρωταγωνιστές της και λειτουργεί καταλυτικά στη μετάδοση του κειμένου στον κόσμο. Όπως έγραψα και πιο πάνω, το γέλιο μας βγήκε αβίαστα, αυτό όμως που ανέβηκε στο ρετιρέ του σώματός μας ήταν ένα μάτσο από συγκεκριμένες σκέψεις. Τι είναι αυτό που το έχουμε μετανιώσει χιλιάδες φορές, αλλά το θάψαμε με τα χρόνια. Τι είναι αυτό που κάναμε μαμ όταν δεν έπρεπε και αυτό που δεν κάναμε όταν έπρεπε. Έρχεται και η συνέντευξη και θα πούμε κι άλλα.

Κώστας Κούλης
 
mam1947
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθέτης: Καλλιρρόη Βελέντζα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Έκτορας Γασπαράτος, Κωνσταντίνος Πασσάς και Καλλιρρόη Βελέντζα.
Σκηνικά /κοστούμια: Ομάδα Re-act.
Διάρκεια: 100’
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
 
Πού: Στο θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, στο Γκάζι.
Πότε: Από 2 Δεκεμβρίου έως 11 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος) και 8 € (μειωμένο)
Κρατήσεις: στα τηλέφωνα 6948930181, 2103412689 και ηλεκτρονικά μέσω viva.gr
 
mam1948
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις