Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαίρυλιν – Μίλλερ: οι Αταίριαστοι

 
Μαίρυλιν – Μίλλερ: οι Αταίριαστοι
του Μιχάλη Μητρούση στο θέατρο ΑΒΑΤΟΝ

   Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πάντως είχα πάρα πολύ λίγες πληροφορίες για το ζωντανό θρύλο που ακούει στο όνομα Marilyn Monroe. Η προέλευση του καλλιτεχνικού ονόματός της, οι ερωτικές περιπέτειές της, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της ως ηθοποιός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τις λεπτομέρειες που μας παρουσιάζονται.

   Με ένα μεταθεατρικό τέχνασμα εισαγόμαστε στην πολυτάραχη ζωή της πολύπλοκης αυτής προσωπικότητας και το ταξίδι ξεκινά. Μέσα από τραγούδια της ίδιας της Marilyn, μέσα από αφηγήσεις τόσο μαγνητοφωνημένες όσο και ζωντανές και μέσα από το ζωντανό ντοκιμαντέρ πάνω στη σκηνή, η Μαρία Φραγκουδάκη φωτίζει πτυχές της ηρωίδας που πολλοί ίσως να αγνοούσαμε. Συνοδοιπόρος της ο Γιώργος Μπούγος στο ρόλο του τελευταίου της συζύγου Arthur Miller.
 
marylin01
   Φορώντας το πασίγνωστο λευκό φόρεμα – σήμα κατατεθέν της Marilyn, η ηθοποιός μετεμψύχωσε την ηρωίδα δίνοντάς της το απαιτούμενο υποκριτικό υπόβαθρο που της άρμοζε. Όσο για τον παρτενέρ της, απέδωσε κι εκείνος τα μέγιστα, τόσο στον κύριο ρόλο του, όσο και στο ρόλο όλων των συνοδευτικών προσώπων που ανέλαβε.

   Από τεχνικής άποψης ίσως η σκηνοθεσία να ήταν αρκετά πιο μεστή αν οι αφηγήσεις ήταν όλες ζωντανές (αντί για ηχογραφημένες), η κινησιολογία της ηθοποιού λιγότερο αμήχανη και αν τα τραγούδια είχαν μικρότερο αριθμό. Επίσης, σχετικά με τη μουσική επένδυση, θα ταίριαζε περισσότερο στην συνολική ατμόσφαιρα αν είχαν αξιοποιηθεί οι φωνητικές δυνατότητες της καλλίφωνης ηθοποιού στο έπακρο.

   Ενδεχομένως, ο μεγαλύτερος ρόλος της Marilyn Monroe ήταν η ίδια η persona της Marilyn Monroe. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ρόλος της αφελούς, ελαφριάς και σεξουαλικά απελευθερωμένης κορασίδας σημάδεψε τη Norma Jean από τη στιγμή που υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομά της και αυτό φάνηκε καθαρά στην παράσταση.

   Η Norma όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ένας άνθρωπος αρκετά εξυπνότερος από ό,τι έδειξε ποτέ, με αρκετά βεβαρημένη παιδική ηλικία. Πάνω απ’ όλα όμως, ήταν ένας άνθρωπος που, όπως κι όλοι μας άλλωστε, είχε αρκετές ανασφάλειες, αναζητούσε αγάπη και φροντίδα και δεν άντεχε τη μοναξιά… …και κάπως έτσι επέρχεται η ταύτιση.

Άννα Φωτοπούλου
Θεατρολόγος

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Μαρία Φραγκουδάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Μιχάλης Μητρούσης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης
 
Παίζουν:
Αφηγητής: Μιχάλης Μητρούσης
Άρθουρ Μίλλερ - δημοσιογράφος - Μπομπ: Γιώργος Μπούγος
Μαίριλυν Μονρόε: Μαρία Φραγκουδάκη

Ενορχήστρωση τραγουδιών: Γιαννης Μιχαήλ
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πρόγραμμα εορτών:
Τις Παρασκευές, 30/12 & 6/1 η παράσταση θα παιχτεί στις 21:00.
 

Θεατρικές Παραστάσεις