Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαγιακόφκσι


   Ο Μαγιακόφκσι ήταν ένας επαναστάτης, ένας φουτουριστής, μα πάνω από όλα γεννήθηκε ποιητής. Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα οδοιπορικό της πολυτάραχης ζωής του, φωτίζοντας κυρίως τις ιδέες του ως προς την ελευθερία, το σοσιαλισμό, την κομούνα και τον έρωτα.

   Μέσα από την τέχνη της αφήγησης υπό μορφή μονολόγου, ο Μαγιακόφκσι αποκτάει σάρκα και φωνή και μας οδηγεί βήμα-βήμα στο έργο του και στις επιλογές που τον οδήγησαν στη δημιουργία του. Μέλος της «Ρωσικής Πρωτοπορίας», κινήματος που αμφισβήτησε την καθιερωμένη ακαδημαϊκή έκφραση, συνέδεσε το όνομά του άμεσα με τη ρωσική επανάσταση. Παρακολουθούμε την εξαιρετική διαδρομή της απόκτησης της ιδεολογίας του, την απέχθειά του σε οτιδήποτε μύριζε παρελθόν, την προσπάθειά του να αφυπνίσει τον κόσμο, να αποτελέσει εφαλτήριο μιας νέας ζωής, λιγάκι πιο δίκαιης, με λιγότερο πόνο. Αναβιώνουμε τη σχέση του με το φίλο και μέντορά του ζωγράφο Μπουρλιούκ, η στήριξη του οποίου υπήρξε για εκείνον η ώθηση για να συνεχίσει να γράφει ποιήματα. Οι γυναίκες και ο έρωτας, το πόσο στοίχισε στη ζωή του αυτή η επαφή με το αντίθετο φύλο. Ο Μαγιακόφκσι ερωτεύθηκε μια παντρεμένη γυναίκα και αυτό τον πλήγωσε βαθιά. Αλλά και οι επόμενοί του έρωτες δεν στέφτηκαν με επιτυχία. Ο έρωτας το γέμιζε ευτυχία και ενθουσιασμό, αδειάζοντάς τον στο τέλος, αφήνοντάς το γεμάτο με πόνο, με απόγνωση, γεγονός που επηρέασε την ίδια του την τέχνη.
 
magiakofski23
   Μπροστά από την εποχή του, προέβλεψε ότι είναι η ρουτίνα της καθημερινότητας η βασική αιτία του τέλους κάθε επανάστασης. Είναι η ασφάλεια ενός σπιτιού ή η ανάγκη ενός κυριακάτικου γεύματος με την οικογένεια, αυτό που θα φέρει τελικά την πλήρη παύση του «καβγά». Ο ίδιος έλεγε πως επάγγελμά του είναι ο καβγάς. Ο καβγάς με όλους αυτούς που βολεμένοι στο βάθρο τους, απαξιώνουν οτιδήποτε δεν χωρά στην τέλεια εικόνα που θέλουν να χαζεύουν. Ο καβγάς με αυτούς που, κρυμμένοι στην αυθεντία τους, δεν κοιτούν και δεν νοιάζονται για τη δυστυχία που προκαλούν στο διπλανό τους.

   «Πόλεμος δεν είναι μόνο, όπως θαρρείς εσύ, να λες ναι, ναι, στα μέτωπα με βολές πολυβόλου. Της φαμίλιας, του σπιτικού η επίθεση, για εμάς, μικρότερη απειλή δεν είναι διόλου. Εκείνος που υποτάχτηκε στην πίεση της φαμίλιας, κοιμάται μες τη μακαριότητα ρόδων φτιαγμένων με χαρτί - αυτός δεν έφτασε στο μπόι της δυνατής ζωής, εκείνης που θα ΄ρθει».

   Εγκλωβισμένος σε αδιέξοδα πολλών μετώπων (ερωτικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων) και απογοητευμένος, αρχίζοντας να αντιλαμβάνεται πως οι ιδέες του στον κόσμο φαντάζουν ουτοπία, αποφασίζει και δίνει τέλος στη ζωή του στις 14 Απριλίου 1930.

   «Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών».

   Το έργο του όμως παραμένει αθάνατο, το ίδιο και το πνεύμα του. Αυτή η παράσταση αποτελεί σεισμό στη ρουτίνα μας. Επίκαιρη όσο ποτέ, σε μια εποχή όπου η κρίση ηθικής, αξιών και ισότητας είναι δυστυχώς δεδομένη. Το κείμενο καλογραμμένο, με σεβασμό ως προς τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που ο Μαγιακόφκσι πρεσβεύει, τρυφερό, χιουμοριστικό και αρκετά δυναμικό. Η Εβίτα Παπασπύρου μεταμορφώνεται σε Μαγιακόφκσι και κατακλύζει τη σκηνή με ένα ορμητικό ντελίριο πάθους και ερμηνείας. Εξαιρετική στην αφήγηση, με πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Σπάζοντας το όριο του χρόνου, καταφέρνει να ενώσει το παρόν με το παρελθόν. Ειλικρινά την απολαύσαμε με όλες μας τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Σας προτείνω να μην αμελήσετε να τη δείτε!
 
«Ο στίχος μου θα ’ρθει απ’ των αιώνων την οροσειρά, πάνω απ’ τα κεφάλια ποιητών και κυβερνήσεων...»
 
Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Θέατρο Βαφείο
Αγίου Όρους 16, Βοτανικός
Τηλ.: 21 0342 5637

Είδος: θεατρικός μονόλογος
Μεταφράσεις:, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Άρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Ρίτσος , Γιώργης Σαραντής, Κώστας Νταλιάνης, Εβίτα Παπασπύρου
Ερμηνεύει: Εβίτα Παπασπύρου
Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
Δραματουργική επεξεργασία: Κώστας Νταλιάνης
Κείμενο παράστασης: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
Σκηνικά-Κοστούμια: Μοντέρνοι Καιροί
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Νταλιάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέφανος Τσιμπουρλάς, Γιάννης Πετρίδης
Διδασκαλία ρωσικών: Μαρία Μάργαρη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Γραφίστας: Πάνος Κυρόγλου
Video: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Παραγωγή: Μοντέρνοι Καιροί
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 9μ.μ.
Έναρξη : 26 Οκτωβρίου 2018
Λήξη: 25 Ιανουαρίου 2019
Μόνο για 14 παραστάσεις

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10€ | Φοιτητικό, ανέργων: 8€ | Ατέλειες 5€ Διάρκεια παράστασης 75 ‘ χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων www.viva.gr 7 €
 
Joomla Social by OrdaSoft!