= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Λυσιστράτη
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Λυσιστράτη

 
   Το γενικό concept του «Summer Stock Theatre» έχει κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη. Αφού απόλαυσα λοιπόν προ λίγων ημερών τις Θεσμοφοριάζουσες, έπρεπε να κλείσω τον κύκλο με τη Λυσιστράτη, σε σκηνοθεσία του Άρη Ηλία Τοπάλογλου, ώστε να έχω τη γενική εικόνα του νέου αυτού θεσμού. Σας πήρα πάλι απ’ τα μούτρα, καλέ; Συγνώμη, αλλά είναι ημέρα εκλογών και κοντεύει να χτυπήσει και 40 βαθμούς έξω, οπότε λέω…να ξαπλώσω κάτω απ’ το air condition! Πριν όμως απολαύσω τους καρπούς του έγγαμου βίου και του καπιταλισμού, πρέπει να σας ενημερώσω για την εξόρμησή μου στο από Μηχανής Θέατρο. Η τράτα ήταν έτοιμη, το ταίρι μου στο πλάι μου, οπότε έφυγα να μην αργήσω στο ραντεβού με το (φιλόξενο και για μένα πλέον) Από Μηχανής Θέατρο.
 
lysistrati1953 
   Η γενική ιδέα του εγχειρήματος έχει να κάνει με αρκετά πεδία. Τη φρέσκια ματιά που επιχειρούν να ρίξουν οι σκηνοθέτες, την παραγωγή που έχουν αναλάβει πλήρως, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο κάθε υλικό που θα έβρισκαν στο φροντιστήριο του θεάτρου και θα χρησιμοποιούσαν για τις παραστάσεις. Επειδή λοιπόν για τις Θεσμοφοριάζουσες τα είπαμε, ήρθε η ώρα της Λυσιστράτης.

   Και εδώ λοιπόν το εγχείρημα ήταν επιτυχές. Η ιστορία της Λυσιστράτης εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας με ένα τρόπο ωραίο, μοντέρνο και κατανοητό. Οι γυναίκες της Ελλάδας αποφάσισαν, με μόνο όπλο τα ερωτικά τους θέλγητρα, να πείσουν τους άνδρες να σταματήσουν τους πολέμους μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα καταλαμβάνουν και την Ακρόπολη. Οι βωμολοχίες, κλασσικό «προσόν» του Αριστοφάνη, δίνουν και παίρνουν, τα συναισθήματα εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα μεταξύ Μαρίας Ελευθεριάδη, Νίκου Δήμα, Κατερίνας Καλουμένου, Κωνσταντίνου Μυλωνά, Άρη Ηλία Τοπάλογλου, Μυρτούς Μπέρντχαρτ και Sally Al Dabbas. Ο αισθησιασμός των γυναικών διαχεόταν στο χώρο του θεάτρου. Η τσαχπίνα νοικοκυρά (Μαρία Ελευθεριάδη), η γυναίκα—στρατιώτης (Sally Al Dabbas), η «αισθησιακή» (μέχρις εσχάτων θα συμπλήρωνα) γυναίκα (Κατερίνα Καλουμένου) στο πλευρό της γυναίκας – ορχήστρα με το κοφτερό μυαλό (Μυρτώ Μπέρντχαρτ), μας έπεισαν από την πρώτη στιγμή της παράστασης ότι θα τα καταφέρουν. Οι άνδρες είχαν χάσει από την αρχή, απλά δεν το ήξεραν. Το έμαθαν βέβαια στο τέλος, αφού όλοι πήραν αυτό που ήθελαν. Οι γυναίκες την πολυπόθητη ειρήνη και οι άνδρες το… αντικείμενό του πόθου τους! Όχι ότι κι οι γυναίκες άντεχαν χωρίς αυτούς, αλλά λέμε τώρα.
 
lysistrati1952 
   Η ιστορία αυτή θέλει να μας διδάξει για το μάταιο των πολέμων, την αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο φύλων, το σεβασμό προς το μεγαλύτερο όπλο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Το σεξ! Και όλοι οι συντελεστές μας μεταφέρουν όλες αυτές τις διδαχές με ευλάβεια και πιστότητα. Απλά θα προειδοποιήσω τους περισσότερο «πουριτανούς» ότι υπάρχουν και σκηνές με γυμνό, δίχως όμως να προσβάλλουν την αισθητική μας ή να εκτυλίσσονται μπροστά μας άνευ λόγου και αιτίας. Άλλωστε η παράσταση κλείνει με μια μεγάλη Διονυσιακή γιορτή. Τί περιμένατε, ράσα και μπούρκα; Οι σεμνότυφοι λοιπόν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους. Εμείς οι υπόλοιποι απλά το απολαύσαμε.

   Θεωρώ το όλο εγχείρημα επιτυχημένο, καθώς καταφέρνει να σε βάλει στο κλίμα του Αριστοφάνη, να σου περάσει τα μηνύματα που εκείνος (υποθέτω ότι θα) ήθελε να περάσουν και να φύγεις από το θέατρο πλήρης. Στο χέρι σας είναι να το ανακαλύψετε κι εσείς.

Νάσος Κονίτσας
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαραβέλιας
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
 
Παίζουν:
Μαρία Ελευθεριάδου, Ελισάβετ Δελακά, Νίκος Δήμας, Γιώτα Καλλίνη, Κατερίνα Καλουμένου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου, Κατερίνα Χριστοδουλίδου
 
lysistrati1954
Λυσιστράτη:
Από τις 11 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου
Κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο στις 21.00μμ
Γενική είσοδος
Για τη μία παράσταση: 10 ευρώ
Για τις δύο παραστάσεις: 16 ευρώ
«Από Μηχανής» Θέατρο, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097 www.amtheater.gr
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210. 5232097 - Προπώληση στο www.viva.gr/tickets/
Joomla Social by OrdaSoft!