= Ανταπόκριση υπέρτατης παράστασης: Liberaj the musical
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέρτατης παράστασης: Liberaj the musical

 
Liberaj σημαίνει ελεύθεροι κατά Εσπεράντο.

   Το “Liberaj the musical” έδωσε την «αναπνοή» του για τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο Κνωσσός. Είναι μια παράσταση που πραγματικά σε καθηλώνει. Και μιλάω εγώ, που όταν βλέπω μιούζικαλ, στην καλύτερη βαριέμαι. Θες τα νοήματα της παράστασης, θες η μουσική… Θες οι στίχοι που τριβέλιζαν το μυαλό μας… Θες οι αποδόσεις μουσικών, χορωδίας, χορευτών και τραγουδιστών που ήταν αξεπέραστες… Όλα μαζί ήταν μια καλοδουλεμένη μηχανή, που σκοπό είχε, εκτός από τη διασκέδασή μας να βάλει το δικό της λιθαράκι ενάντια στην ξενοφοβία. Ο Λίμπεραϊ, ένα έφηβο αγόρι, ξεφεύγει από τους καταυλισμούς προσφύγων και φτάνει σε μια ευρωπαϊκή πόλη.
 
liberaj1944

   Δεν έχει σημασία ποια είναι η πόλη, σημασία έχει ότι ένα παιδί ξεκινά και προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή και το μέλλον του. Πολλά τα εμπόδια, δύσκολες καταστάσεις και άνθρωποι με μικρά μυαλά, κάνουν το αγόρι να πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Έχει δικαίωμα και στη ζωή και στη μάθηση και αλήθεια ποιος το αμφισβητεί αυτό; Καταφέρνει να γραφτεί στο σχολείο, με τον επιστάτη να του προσφέρει στέγη, ώστε να υπάρχει μόνιμη διεύθυνση. Είναι χαρούμενος και με τον καιρό κερδίζει και τους συμμαθητές αλλά και τους δασκάλους του. Προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο, μέχρι την ημέρα και την ώρα που μια τρομοκρατική ενέργεια στη πόλη από ξένο έρχεται να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων.

   Χώνονται πίσω από ανεπαρκείς δικαιολογίες και ταμπού και τον απομακρύνουν για να νοιώσουν ασφαλείς. Πόσο παράλογο ακούγεται; Πολύ, απαντώ. Ένα παιδί φοβίζει ολόκληρη κοινότητα. Τόσο χωμένοι όλοι τους στις ανασφάλειές τους, που δεν βλέπουν το αυτονόητο. Είμαστε όλοι πολίτες της γης. Δεν υπάρχουν χρώματα, δεν υπάρχουν φυλές. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στον ίδιο πλανήτη. Που κινούνται και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί να μην μιλούν την ίδια γλώσσα, μπορεί να έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα, αλλά είναι άνθρωποι, συμμερίζονται τους ίδιους φόβους, τις ίδιες χαρές. Αναπνέουν κάτω από τον ίδιο ουρανό.
 
liberaj1945

   Με το θάνατο του επιστάτη ο νεαρός Λίμπεραϊ γυρνά στην πόλη για να συμπαρασταθεί στη σύζυγο του θανόντα. Ξαναβρίσκεται με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του και αποφασίζει να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στη μάθηση. Παίρνει μέρος σε ένα διαγωνισμό ποίησης και κερδίζει. Θα εκπροσωπήσει το σχολείο του στον εθνικό διαγωνισμό ποίησης, κάτι που ανάβει φωτιές, καθώς πολλοί στενόμυαλοι γονείς διαμαρτύρονται. Τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν τις ακραίες αντιδράσεις έρχονται σε σύγκρουση με τους ίδιους τους γονείς τους, προσπαθώντας να τους λογικέψουν. Στις τελικές εξετάσεις ο γυμνασιάρχης κατηγορεί το νεαρό για αντιγραφή και τον αποβάλλει. Ο Λίμπεραϊ εξαφανίζεται και ο δάσκαλος, που δεν αντέχει να μένει άπραγος μπροστά στην αδικία, καταγγέλλει το γυμνασιάρχη στο υπουργείο για ρατσιστική συμπεριφορά.

   Τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους και η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη αλλά και η ελευθερία, έρχονται να αγκαλιάσουν όλη την πόλη και ευχόμαστε και όλη τη Γη. Θα σταθώ σε μια ατάκα της παράστασης. «Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας». Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο, αρκεί να βγούμε από τα στενά όρια που έχουμε επιβάλλει στους εαυτούς μας. Είμαστε άνθρωποι και οι καρδιές μας χτυπούν το ίδιο.
 
liberaj1946

   Το “Liberaj the musical” είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Όλοι λειτουργούσαν σαν ένας. Εξαιρετικές αποδόσεις, απίστευτα ταλέντα όλοι τους. Θα σταθώ στο Ραφαήλ Κριτούλη, που πραγματικά μας εντυπωσίασε με τις φωνητικές του ικανότητες. Στο Νίκο Ρουσσάκη που δεν έχει όρια το ταλέντο του. Στη Μαρία Κοσμάτου με τις υπέροχες διακυμάνσεις στη φωνή, φωνή γεμάτη συναίσθημα αλλά και καλλιτέχνιδα με τρομερή σκηνική παρουσία.

   Τους εύχομαι τα καλύτερα και πραγματικά ελπίζω να μας δώσουν τη δυνατότητα να δούμε ξανά αυτή την υπέρτατη παράσταση την επόμενη σεζόν.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Συντελεστές:
Λιμπρέτο: Μαρία Αθήνη
Μουσική: Αντώνης Καρατζίκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Χορογραφίες: Αναστάσιος Δεληγιάννης
Ενδυματολόγος: Ζωή Μολύβδα
Video: Γιώργος Μαντάς
 
liberaj1947
 
Τραγουδούν και χορεύουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους:
Ραφαήλ Κριτούλης
Μαρία Κοσμάτου
Νίκος Ρουσσάκης
Πάνος Παταγιάννης
Βαγγέλης Παπατζανάκης
Γιώργος Μαντάς
Μυρσίνη Δόξα
Αναστάσιος Δεληγιάννης
Στέφανος Λούρος
Ντένια Λεβέντη
Κωνσταντίνος Σαρρής
 
liberaj1948
 
Συμμετέχουν:
12μελές χορευτικό σύνολο
Choremus (χορωδία εκπαιδευτικών μουσικής, διδασκαλία: Φαίδρα Γιαννέλου)
Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο (διδασκαλία: Δημήτρης Καραβέλης)
13μελές μουσικό σύνολο (Τhe Athens Recording Orchestra)
Μουσική Διεύθυνση: Αντώνης Καρατζίκης
Φωτογραφία αφίσας: Γιάννης Μπεχράκης/Reuters (βραβείο Πούλιτζερ 2016)
Design: Μιμή Παπαδοπούλου
 
Θέατρο Κνωσός, Κνωσού 11 & Πατησίων 195
 
Joomla Social by OrdaSoft!