= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Lemon
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Lemon


   Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus x limon) και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών. Στη λεμονιά, τόσο ο καρπός όσο και τα άνθη, υπάρχουν ταυτόχρονα. Οι λεμονιές φυτρώνουν σε τροπικά και εύκρατα κλίματα και δεν αντέχουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται πολύ νερό, αλλά και να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. Μπορούν να φυτευτούν ως φυτά κήπου ή και σε γλάστρα, αν κλαδεύονται για να παραμείνουν μικρές. Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο πού και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση. Έτσι άγνωστο είναι και το πώς βρέθηκε παρατημένο ένα μωρό στο Βιρτζίνιαν, ένα ατμόπλοιο που στα χρόνια του μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής. Αυτό το καράβι και αυτή η διαδρομή θα γίνουν το σπίτι του Ντάννυ Μπούτμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια για πολλά χρόνια.
 
lemon012

   Ο Χιλιαεννιακόσια δεν ήταν γραμμένος πουθενά, δεν είχε πατρίδα ή οικογένεια. Πουθενά δεν αναφερόταν τ’ όνομά του. Επίσημα δεν γεννήθηκε ποτέ, ήταν ένα από τα μωρά που άφηναν ως αντάλλαγμα οι μετανάστες για όλες τις κουρτίνες και τα υφάσματα του πλοίου που έραψαν για ρούχα τους, για τη νέα τους ζωή. Ίσως τα μωρά αυτά να γίνονταν αντικείμενα λύπησης και τροφοδότησης, αναπληρώνοντας έτσι κάποιο εγωιστικό κενό των εκατομμυριούχων του πλοίου. Όμως δεν έγινε έτσι αυτή τη φορά γι’ αυτό το παιδί. Ο Χιλιαεννιακόσια παρέμεινε στο πλοίο για όλη του τη ζωή. Δεν κατέβηκε ποτέ στη στεριά, όμως είχε πάει παντού. Άκουγε, μύριζε και διάβαζε τους ανθρώπους και φανταζόταν τις ιστορίες τους «Τα σημάδια που οι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους: τόπους, φήμες, μυρωδιές, την πατρίδα τους, την ιστορία τους… Ολόκληρη γραμμένη πάνω τους, κατάσαρκα». Έγινε πιανίστας στις αίθουσες του πλοίου κι έκανε τον ωκεανό σπίτι του. Εκείνος και ο φίλος του ο τρομπετίστας, ο οποίος έχει το ρόλο του αφηγητή της ιστορίας, έπαιζαν, γελούσαν, συζητούσαν και όπως ήταν φυσικό δέθηκαν πολύ. «Παίζαμε γιατί ο ωκεανός είναι απέραντος και σε τρομάζει, παίζαμε για να μη νιώθει ο κόσμος το πέρασμα του χρόνου, για να ξεχνάει ο καθένας πού βρίσκεται και ποιος είναι». Μια τρελή και απρόσμενη σκηνή με τους δυο τους να χορεύουν κι ένα πιάνο να πηγαινοέρχεται επί σκηνής τόσο μαλακά σαν να ήταν κάποιο μέλος τους που ακολουθούσε τον τρελό χορό τους ή σαν το πιάνο και τα κύματα της θάλασσας να είχαν πάρει ρόλο καβαλιέρου και ντάμας, σε κάνει να νιώθεις σίγουρα επιθυμία να βρισκόσουν κι εσύ εκεί. Ώσπου φτάνουμε στη μέρα που ο Χιλιαεννιακόσια αποφασίζει να κατέβει επιτέλους από το καράβι έπειτα από 32 χρόνια, πράγμα που δεν πραγματοποιεί. Κατεβαίνει μέχρι το τρίτο σκαλοπάτι κι έπειτα ανεβαίνει πάλι επάνω. Φοβήθηκε την απεραντοσύνη, τον ατελείωτο κόσμο, ενώ το πλοίο του ήξερε ότι είναι από την πλώρη μέχρι την πρύμνη και ότι το πιάνο του έχει 88 πλήκτρα.
 
lemon02

   Οι δύο ηθοποιοί - ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας - οργώνουν τη σκήνη με τρομερές εκρήξεις και διακυμάνσεις ρυθμού και κίνησης, δίνοντας την αίσθηση μιας πεντατονικής κλίμακας στο πιάνο. Καταργούν τη βαρύτητα και πετυχαίνουν να περάσουν στο θεατή όλες τις αισθήσεις και τις μυρωδιές που νιώθουν. Εξαιρετικές ερμηνείες απόλυτα εναρμονισμένες μεταξύ τους, που σε συνδυασμό με την εφευρετική σκηνοθεσία σίγουρα πετυχαίνουν αυτό που ήθελε και ο Χιλιαεννιακόσια, να ξεχάσεις την ώρα και το ποιος είσαι. Στο τέλος, φεύγεις με τις δικές σου σκέψεις, κάνοντας την παράσταση από μια ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωσε σ’ ένα πλοίο, εντελώς δική σου - προσωπική για τον καθένα. Μια ευχάριστη έκπληξη κι εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

   Μια παράσταση ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, βασισμένη στο «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Baricco, που θα την απολαύσετε στο θέατρο RADAR (Πλ. Αγ. Ιωάννη & Πυθέου 93) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
lemon03
 
Το πλήρωμα:
Διασκευή- Σκηνοθεσία- Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός- Ηχοληψία: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες- Trailer: Χάρης Γερμανίδης
Κατασκευή σκηνικών: Θωμάς Μαριάς
Οργάνωση παραγωγής: Λυδία Καραγιαννίδη & Μαριαρίνα Μπουκίου
Παραγωγή: Experimento
Διανομή: Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια), Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)

Τιμές εισιτηρίων: 10,12€
Τηλέφωνο Θεάτρου: 2109769294
Joomla Social by OrdaSoft!