= Ανταπόκριση συνταρακτικής παράστασης: Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση συνταρακτικής παράστασης: Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

 
   Έχετε πιάσει πάτο ποτέ; Έχετε φτάσει να ξεπεράσετε τα ανθρώπινα όρια; Όχι; Μα αφού καθημερινά κάνουμε βόλτες από τον πάτο του βαρελιού και προς τα πάνω. Ανεβαίνουμε και πέφτουμε συνεχώς. Η ζωή δεν ήταν, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς, ρόδινη, είχε και έχει πολλά αγκάθια. Τι μας κρατά σε αυτό τον κόσμο; Μα το πείσμα, η ζωή η ίδια, γιατί έχει - παρόλες τις κακές στιγμές - κάποιες τόσο ωραίες στιγμές, που αντισταθμίζουν ό,τι στραβό και άσχημο μας συμβεί. Οι φίλοι που μας κάνουν και νοιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον βρωμοπλανήτη. Ο έρωτας… εκείνο το αγοράκι που στην πιο περίεργη στιγμή μας βρίσκει, που πετά το βέλος του και… που μας στέλνει τα ανάσκελα, καθώς λένε.
 
lampsi774
 
   Δεύτερη χρονιά για αυτή τη μοναδική παράσταση στο θέατρο Επί Κολωνώ. O ήρωας αυτής της παράστασης λέγεται Τόμμυ (Δημήτρης Αλεξανδρής) και είναι ένας πενηντάρης, χωρισμένος, με μια κόρη που… δεν τον πολυσυμπαθεί και μένει σε ένα δωμάτιο - αποθήκη στο σπίτι του θείου του Μόρις (Ερρίκος Λίτσης). Προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά και ψυχικά, καθώς η ζωή του έκανε τα όνειρα σμπαράλια. Ακόμα όμως και τώρα δεν χάνει την αθωότητά του. Παλεύει μαζί με το φίλο του Ντοκ (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) για τα προς το ζην. Ένα βράδυ λοιπόν, σώζει μια κοπέλα, την Έιμι (Κατερίνα Μαούτσου), που την είχε κάνει «τόπι» ο χμ… σύντροφος; Δεσμός; Νταβάς; Ε, λίγο από όλα (Νικόλας Μπράβος). Μαζί με το σπίτι του ανοίγει και την καρδιά του στο κορίτσι που δείχνει πως χρειάζεται τον ιππότη του παραμυθιού. Η Έιμι είναι κορίτσι «παροχής υπηρεσιών», έχει τα δικά της θέματα και συνάμα μια απίστευτη «δυσκολία» να σπάσει τα δεσμά με το καλόπαιδο (είδατε, είμαι κυρία…) που έχει μπλέξει. Κουρνιάζει στο σπίτι του Τόμμυ και τον αφήνει να κάνει όνειρα, ίσως γιατί ενδόμυχα θα ήθελε και εκείνη μια άλλη ζωή. Το αποθηκάκι του Τόμμυ γεμίζει φως, γέλια, όλα αυτά βέβαια μέχρι το καλόπαιδο να εμφανιστεί και να επιτεθεί στο Ντοκ, που εκείνη τη στιγμή ήταν μόνος του στο σπίτι. Από εκεί και πέρα η ψυχολογία αλλάζει, το κορίτσι φεύγει, επιστρέφει στον άνθρωπο που την πατρονάρει και ο Τόμμυ ξαναβρίσκεται στον πάτο του βαρελιού. Δύσκολες ώρες, γεμάτες πόνο και αγανάκτηση και με τον θείο που δεν βοηθά καθόλου τα πράγματα…
 
lampsi776
 
   Δεν θα σας πω τι γίνεται στο τέλος, αν δηλαδή ο Τόμμυ βρίσκει διέξοδο, αν το κορίτσι γυρνά και αν μαλακώνει ο θείος Μόρις. Θα σας πω ότι ήταν από τις πιο συγκλονιστικές παραστάσεις που έχω δει. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής μας θάμπωσε πραγματικά. Μέσα σε περίπου δύο ώρες, τόσο κρατά η παράσταση, εναλλασσόταν με τόση ευκολία στα συναισθήματα που έπρεπε να βγάλει προς τα έξω ο Τόμμυ. Άλλες φορές είχε κωμική διάθεση και παιχνιδιάρικο βλέμμα, άλλες φορές, μέσα από την απόγνωση του ήρωα, έβλεπες τη λύπη και τον πόνο να καθρεπτίζονται στα μάτια του και να φτάνει στο κλάμα σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα. Έντονος σε όλη την παρουσία του επί σκηνής και τόσο «κουμπωμένος» στο ρόλο, που έβγαζε και τα δικά σου συναισθήματα στην επιφάνεια και γινόταν χείμαρρος.
 
   Ο Ερρίκος Λίτσης, επιβλητικός, σταθερή αξία στο θέατρο άλλωστε, έδινε τη δική του ερμηνεία στο θείο Μόρις, τον έκανε τρωτό και γήινο. Η Κατερίνα Μαούτσου, το... κορίτσι «παροχής υπηρεσιών» που λέγαμε, με πολύ δυναμισμό ενσάρκωσε όλες τις πτυχές της Έιμι, έγινε θύμα και θύτης και μας εντυπωσίασε πάρα πολύ.
 
lampsi777
 
   Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο γλυκύτατος Ντοκ, απίστευτος στο ρόλο… Οι εκφράσεις του, οι κινήσεις του… Ήταν ο κρυφός ήρωας της παράστασης. Άφησα για τελευταίο το Νικόλα Μπράβο, τον κακό της υπόθεσης που νομίζω όλοι μισήσαμε. Έπαιξε το ρόλο μοναδικά, ταυτίστηκε μαζί του (για να ξέρετε, δυο φορές έπιασα τον εαυτό μου έτοιμο να σαλτάρει στη σκηνή και να του κάνει τη μούρη κρέας, αλλά κρατήθηκα).
 
   «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» είναι μια παράσταση όπου η νύχτα είναι μόνιμα φωτεινή, αφού το επιτελείο των ηθοποιών λάμπει μέσα από τις ερμηνείες του. Καταφέρνει να καθρεφτίζει πολλές δικές μας στιγμές, να αφήνει ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις, ενώ δεν παύει να δίνει ελπίδα και δύναμη.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
lampsi778
 
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου 
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου 
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική, επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης
Δημόσιες σχέσεις/Βοηθός παραγωγής: Μαρία Αναματερού
               
Παίζουν:
Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου, Νικόλας Μπράβος
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9:15 μμ
Κυριακή στις 6:00 μμ
από 27/10/18
κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 9:15 μμ
και Σάββατο στις 6:00 μμ
(δηλαδή αλλάζει το ωράριο του Σ/Κ)
 
lampsi779
 
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό:
Καθημερινές 15,00€
Σαββάτο, Κυριακή, αργίες: 17,00€
Φοιτητικό/Ανέργων :
 Καθημερινές 12,00€
 Σαβ, Κυρ & αργίες 14,00€
άνω των 65
Καθημερινές 12,00€
Σαβ, Κυρ & αργίες 15,00€
Διάρκεια: 120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Κεντρική Σκηνή Επί Κολωνώ
               
Joomla Social by OrdaSoft!