Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο κύριος και η κυρία Λοτ

 
   Η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλλα. Άντρας και γυναίκα στην πρώτη γραμμή. Η αναμονή και οι προσδοκίες. Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα των αιώνιων εραστών, σε ένα χρονικό πλαίσιο μη καθορισμένο και αυθαίρετο. Σαν να εμπνευστήκαν λιγάκι από το βιβλίο «Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη».
 
kyrioskyrialot01

   Η κυρία Λοτ έχει χαθεί μέσα στους αιώνες. Η ίδια είναι μια λαίδη που περιμένει τον ιππότη της να την απελευθερώσει από τη δική της φυλακή. Τι και αν έχει ουσιαστικά μετοικήσει στον κόσμο του Άδη, η ίδια περιπλανιέται σαν ψυχή καταραμένη και συνεχώς αναζητά την πραγματοποίηση του ονείρου της αληθινής αγάπης. Αναζητά τον έρωτα σε ένα πρόσωπο πλασματικό, σε αυτό που η ίδια έχει φτιάξει και προσπαθεί να βρει μορφή να το ταιριάξει.

   Ο κύριος Λοτ είναι ο ιππότης. Καταραμένος και αυτός, αιώνια καταδικασμένος να ψάχνει την κυρά του για να τη λυτρώσει. Ο Λοτ όμως είναι ένας ιππότης πραγματικός και αρκετά διαφορετικός από ό,τι εκείνη προσμένει. Σκόρπιες λέξεις, ασυνάρτητες φράσεις μας παραπέμπουν στον Πύργο της Βαβέλ, χιλιάδες ίδιες λέξεις με τόσο διαφορετική ερμηνεία. Όλα φιλτράρονται από τον αποδέκτη τους και όλα καταλήγουν στο πουθενά.
 
kyrioskyrialot02

   Με φόντο το κενό που επικρατεί στο σύμπαν, οι δυο τους περιπλανιούνται στους αιώνες. Χάνονται, συναντιούνται και πάλι από την αρχή, σε έναν φαύλο κύκλο αρχής και τέλους. Εκείνος προσπαθεί να την πείσει και εκείνη που τόσο θέλει να πειστεί συνεχώς αμφιβάλλει. Πολεμάνε ο ένας τον άλλον και οι ρόλοι εναλλάσσονται σε έναν ατέρμονο αγώνα για επικράτηση αλλά και δημιουργίας εμπιστοσύνης.

   Απογοήτευση, απόγνωση και επιμονή. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ζευγαριού. Με έντονο το συναίσθημα και την έλξη ανάμεσά τους, καταργούν την ιδέα του χρόνου και μας αποδεικνύουν ότι άντρας και γυναίκα είναι δυο δυνάμεις αντίρροπες. Ότι η γυναίκα φοβάται σήμερα, φοβόταν πάντα και ότι ο άντρας θέλει να κατακτήσει… αυτό προσδοκούσε πάντα.

   Το κείμενο ήταν προσαρμοσμένο στην εποχή μας, στοχεύοντας σε ένα νεανικό κοινό, χρησιμοποιώντας εκφράσεις αργκό της γενιάς μέχρι τα πρώτα –άντα. Ο λόγος κατά κύριο λόγο ήταν συμβολικός, αφήνοντας τον κάθε έναν θεατή μεμονωμένα να καταλήξει στα συμπεράσματα που τον εκφράζουν.
 
kyrioskyrialot03

   Σκηνοθετικά παρατηρούμε έντονη επιρροή από το θέατρο του παραλόγου, που, σε πλήρη αρμονία με το κείμενο, επιτρέπει στους ηθοποιούς να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Τα σκηνικά ακολούθησαν τη ροή του έργου, μια γόνδολα – μπανιέρα να τους ταξιδέψει και να ξεπλύνει τις ψυχές τους. Μουσικά ενισχύθηκε το απόκοσμο και παράλογο που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα.

   Ο Νικόλας Ανδρουλάκης σε διπλό ρόλο, ως σκηνοθέτης και ως ιππότης. Σαν ένας μεταμοντέρνος Λάνσελοτ, που δεν θα εγκαταλείψει την εκλεκτή της καρδιάς του, θα επιμείνει στις αντιστάσεις της και θα διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Η Αντιγόνη Σταυροπούλου, ως μια διαφορετική Lady of Shalott, θα ψάξει στο κενό να βρει τον ιππότη της και όσο και αν την τρομάζει η διαφορετικότητα, θα καταφέρει να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς της. Γιατί καμιά φορά ο ιππότης δεν είναι ό,τι φανταζόμαστε, αλλά απλώς ένας άνθρωπος που παλεύει για εμάς. Αρκετά εκφραστική και με ωραία κίνηση.
Μια πρόταση για μια αφαιρετική παράσταση δίχως χρονικό ορίζοντα και όρια λογικής. Η παράσταση ξεκινά 11:11 μμ, όπως και οι ψυχές που περιπλανιούνται όταν τα σκοτάδια έχουν κυριέψει την μέρα.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Νικόλας Ανδρουλάκης
Κείμενο: Αντιγόνη Σταυροπούλου
Σκηνoγραφία: Δημήτρης Κωνσταντάρας
Μουσική επιμέλεια: Το κλαμπ δίπλα | στο πιάνο ο μικρός Γιαννάκης
Κινησιολογία: Έμιλυ Νικόλα
Φωτογραφίες: Manuel Silvestri | Μαριάμ Χοροζιάν
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Βερβενιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Αξιώτης
Παραγωγή: Ντουέντε
Παίζουν: Νικόλας Ανδρουλάκης, Αντιγόνη Σταυροπούλου

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 10/11/2018
Κάθε Σαββάτο, στις 11:11 το βράδυ
Τοποθεσία:
Tempus Verum - Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι

Eισιτήρια:
10 ευρώ
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 21 0342 5170 |Ντουέντε
Joomla Social by OrdaSoft!