Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος

 
   Βρισκόμαστε στη Γερμανία τη δεκαετίας του ’60, σ’ ένα δωματιάκι που ενοικιάζει ο Στάμος, Έλληνας μετανάστης. Όμως η ιστορία δεν ξεκινάει από ‘κει. Η Ελλάδα τότε έφερε ακόμα τις πληγές του εμφυλίου, που την έκανε ανήμπορη να βοηθήσει τα παιδιά της. Έτσι, πολλοί, κυρίως νέοι, αποφάσισαν να φύγουν, να μαζέψουν λεφτά για να ζήσουν όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους. Άλλοι θέλησαν να φύγουν για να γίνουν «πολίτες του κόσμου». Ποιος νέος άραγε δεν επιθυμεί να ζήσει, να φύγει από τη μιζέρια και να μαζέψει λεφτά; Ο Στάμος είναι ένα παιδί που έφυγε από την Ελλάδα για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει, για να βοηθήσει την αδερφή του να σπουδάσει νομική. Τότε πολλοί ήταν στην εξορία, άλλοι στις φυλακές και πιο πολλοί ήταν κυνηγημένοι , αυτοεξόριστοι και φυγάδες. Ένας από τους φυλακισμένους λοιπόν, ήταν και ο πατέρας του Στάμου, ο Παγκράτης, ο οποίος δεν πρόδωσε ποτέ τα πιστεύω του. Μ’αυτόν τον τρόπο όμως κατάφερε ν’απομακρυνθεί από τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο ‘’Γρανίτης’’, όπως τον έλεγαν, είχε κι αυτός τ’ αδύνατά του σημεία, τη δική του ιστορία. Το πώς έφτασε στην Ελλάδα από τον Πόντο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά έγινε Γρανίτης και πάλεψε για τις πεποιθήσεις του. Ο πατέρας του Στάμου και η σχέση τους είναι από τα κυρίαρχα θέματα της παράστασης.
 
xenos2
 
   Ο Στάμος στη Γερμανία δουλεύει σε ορυχείο και μένει σε ένα μικρό δωματιάκι. Η επικοινωνία με τους δικούς του πίσω στην πατρίδα ήταν δύσκολη. Δεν ένιωθε μόνος όμως, του κρατούσε συντροφιά το ραδιόφωνο και η εκπομπή για τους μετανάστες στα βραχέα, με αφιερώσεις και τραγούδια, κυρίως του Καζαντζίδη, τη φωνή της ξενιτιάς. Ήταν η μόνη άμεση επαφή με την πατρίδα. Ο Στέλιος δεν υπήρχε μόνο στο ραδιόφωνο, ήταν ο φίλος που μπορούσε να μιλάει γυρνώντας από τη δουλειά, να του λέει τα προβλήματα κα τις σκέψεις του, γιατί νιώθει πως τα τραγούδια του μιλούν για το δικό του δράμα. Στο σπίτι όμως που μένει, μένουν κι άλλοι μετανάστες. Ένας έγχρωμος και μια Ιταλίδα. Ο καθένας με το δικό του καημό και τη δική του ιστορία. Τα τραγούδια του Στέλιου γίνονται και δικά τους, γίνονται η γέφυρα που θα τους συνδέσει, θα τους βοηθήσει να γνωριστούν, να μάθει ο ένας την ιστορία του άλλου και να δουν πόσο ίδιοι είναι τελικά. Ο μονόλογος του Στάμου παρουσιάζει σημαντικά σημεία της ιστορίας της Ελλάδας. Την προσφυγιά του ’22, τον εμφύλιο πόλεμο του ’46, τη μετανάστευση του ‘60 και τη χούντα των συνταγματαρχών το ’67. Η ιστορία του Στάμου είναι η ιστορία κάθε οικογένειας που είχε κάποιο πολιτικό κρατούμενο, γι’ αυτό και δεν είναι μυθοπλαστική, αλλά αληθινή και βγαλμένη από την ίδια την πραγματικότητα.
 
xenos3
   Ο Λευτέρης Ελευθερίου που υποδύεται το Στάμο, εναλλάσσει με ταχείς ρυθμούς την ερμηνεία του από την κωμωδία στο δράμα, επιδεικνύοντας ωριμότητα και σεβασμό απέναντι στην ιστορία. Η ερμηνευτική εκφραστικότητα που το χαρακτηρίζει, σε συνδυασμό με τη σκηνική λιτότητα, δίνει έμφαση στη δραματική χροιά της πλοκής. Η μεγάλη γκάμα μιμήσεων που μπορεί να κάνει το βοήθησαν να πατήσει σε ασφαλή μονοπάτια, ώστε η παράσταση ν’ απογειωθεί και να κρατήσει τους θεατές σε εγρήγορση.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
xenos4
Συντελεστές
Σκηνοθεσία & Θεατρική Προσαρμογή: Γιώργος Σουξές
Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος
Σκηνικά - Κουστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Κινησιολογία: Βάσια Aγγελίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Ηχητικά εφέ: Γιώργος Ζιώτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Τσιμπρή
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γουζιλόπουλος
Επικοινωνία-Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση Παραγωγής: Χρυσάνθη Γεωργαντίδου
Παίζουν: Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Σουξές
Συμμετέχουν: Φωνή Εκφωνητή: Νίκος Μενεμένογλου
Φωνή Φράου Γκρίτε: Ίρις Τσιμπρή
 
xenos7
Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20, Αθήνα
Παραστάσεις
Από 5 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα στις 21.00
Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 12 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65)
Διάρκεια παράστασης:
80 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων :
Στα ταμεία του Θεάτρου Χώρα & στο δίκτυο του www.viva.gr
Πληροφορίες: 2108673945, 2121050020, www.enterta
Communications & Public Relations
Joomla Social by OrdaSoft!