Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ξανθίππη


   Αλήθεια, ξέρετε πώς είναι να είσαι παντρεμένη με φιλόσοφο και άνεργο; Ξέρετε πώς είναι να μένεις με τρία παιδιά και ο σύζυγος να μην βοηθά; Ξέρετε πώς ήταν η ζωή μιας γυναίκας στην αρχαιότητα; Ξέρετε πώς είναι ο σύζυγος να μπλέκει με εταίρες αλλά εσύ να βγαίνεις δύστροπη και  μέγαιρα;
 
xanthippi02
   Η Ξανθίππη, γυναίκα του φιλόσοφου Σωκράτη, μας ανοίγει την ψυχή της, μας μπάζει στο σπιτικό της και μας εξιστορεί τη ζωή της. Η ζωή και το τέλος του Σωκράτη μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που στάθηκε δίπλα του μέχρι την τελευταία του πνοή.

   Άλλοτε σοβαρή, άλλοτε σατυρική, άλλοτε ειρωνική, άλλοτε ευτυχισμένη, μας εξιστορεί επεισόδια από τη ζωή τους και μας δίνει να καταλάβουμε πώς αυτός ο άνθρωπος έγινε το σύμβολο της φιλοσοφίας. Η ιστορία αδίκησε την Ξανθίππη, άλλωστε δεν λένε ότι πίσω από έναν μεγάλο άνδρα πάντα κρύβεται μια γυναίκα; Στη δική της περίπτωση η ιστορία δεν της έδωσε τη θέση που της αξίζει και είναι πολύ φυσικό να εναντιώνεται σε αυτές τις φήμες και να θέλει να μας δώσει τη δική της εκδοχή.

   Η ζωή και το τέλος αυτού του μεγάλου φιλοσόφου επηρέασε την ζωή και την σκέψη όλων των επόμενων γενιών του κόσμου αλλά και τη ζωή της Ξανθίππης και των παιδιών τους.
 
xanthippi01
   Ένας χειμαρρώδης μονόλογος  από τη Ματθίλδη Μαγγίρα, που μας μάγεψε. Ένας μονόλογος όπου η κωμωδία μπλέκει με το δράμα, όπου η εκφραστικότητα της Μαγγίρα δίνει άλλη διάσταση στο ρόλο… Ο τρόπος που μας μεταφέρει γεγονότα και καταστάσεις της ζωής του Σωκράτη είναι εκπληκτικός και ο τρόπος που μιμείται τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια της ζωής της είναι ασύλληπτος. Η Μαγγίρα μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως έχει το σθένος και το ταλέντο μιας μεγάλης ηθοποιού.

   Στη πρεμιέρα βρέθηκαν αρκετοί φίλοι, πλήθος μέσων ενημέρωσης και αρκετός κόσμος που «συμπαραστάθηκε» στη πρωταγωνίστρια, βίωσε τον πόνο, την απλότητα αλλά και το μεγαλείο της. Όσο αναφορά τη σκηνοθεσία του Κωστή Παπαϊωάννου, ήταν καθοριστική για να μας μπάσει στο κλίμα του έργου. Το κείμενο έχει την υπογραφή του βραβευμένου Γιώργου Α. Χριστοδούλου, ενός ανθρώπου που εκτιμώ βαθύτατα για τις δουλειές και το ήθος του.

   Στο τέλος της παράστασης, η Ξανθίππη μας φίλεψε «Βαρβάρα», μια λεπτή κρέμα με βάση το ζουμί του σιταριού, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, που στην αρχαιότητα ήταν μια εξευμενιστική προσφορά στη γη.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Κωστής Παπαϊωάννου
Σκηνικά - Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική: Νίκος Βασιλείου
Κινησιολογία: Χρυσηίς Λατζιβίρη
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Στεφάνου, Βάνα Ντόβα
Επιστημονική επιμέλεια – επιμέλεια προγράμματος: Δρ. Φιλοσοφίας Κώστας Καλαχάνης
Επιμέλεια χτενίσματος: Παναγιώτης Κελαδίτης
Κοσμήματα: Δημήτρης Ντάσιος
 
Θέατρο Γκλόρια Μικρό
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
(Μετρό Σταθμός Πανεπιστήμιο)
Πρεμιέρα: 13 Δεκεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια: 80’
 
Εισιτήρια: ευρώ 14 γενική είσοδος, ευρώ12 φοιτητικό και άνω των 65, ευρώ 10 ανέργων
Κρατήσεις: 210 36 42 334
 

Θεατρικές Παραστάσεις