Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση κορυφαίας παράστασης: Ρένα

 
   Το τρίτο κουδούνι χτυπά και η Ρένα (Υρώ Μανέ) εμφανίζεται στον κεντρικό διάδρομο του θεάτρου, παρέα με κάποιους δημοσιογράφους (Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης και Μιχάλης Αβρατόγλου). Την εντόπισαν στο Athens Pride Parade και της ζήτησαν συνέντευξη. Η Ρένα τους καλεί στο σπίτι της και ξεδιπλώνει την ιστορία της. Το «ρολόι» γυρνά πίσω και η ιστορία της Ρένας ξεκινά από την ηλικία των δώδεκα ετών, σε έναν οίκο ανοχής. Η μητέρα της «τη βγάζει στη δουλειά» και η μικρή Ρένα βλέπει από πρώτο χέρι πώς είναι η ζωή. Η ιστορία της περνά μέσα από τα Χαυτεία, τη Μικρασία, τη δικτατορία Πάγκαλου, τα Δεκεμβριανά, την κατοχή, τον πόλεμο, τον εμφύλιο και το Πολυτεχνείο. Περνά όμως και μέσα από τον έρωτα. Η Ρένα είναι ένας ζωντανός άνθρωπος, αγαπά με πάθος.
 
rena1944

   Ο πρώτος της έρωτας, ο Μάρκος (Άγης Εμμανουήλ), πρόσφυγας από τη Μικρασία, μάγειρας στο επάγγελμα και αγωνιστής για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Η Ρένα κάνει τα πάντα για να είναι στο πλάι του. Το στηρίζει, το φροντίζει και στο τέλος, όταν εκείνος πάει στα βουνά, μένει μόνη με την καρδιά της σπασμένη σε χίλια κομμάτια. Θα περάσουν χρόνια για να συνέλθει αλλά θα τον αναζητά μια ζωή. Η πρώτη αγάπη λένε δύσκολα βγαίνει από το μυαλό μας. Τα χρόνια περνούν, τα γεγονότα τρέχουν, η ίδια περνά χρόνια στην εξορία και επιστρέφοντας συνεχίζει να κάνει το ίδιο επάγγελμα και βρίσκει τον επόμενο σημαντικό άνδρα της ζωής της, το Βασίλη (Μιχάλης Αβρατόγλου), υποστηρικτή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νέοι «μπελάδες», νέα καρδιοχτύπια και ένα άδοξο τέλος θα κλείσει τις πύλες αυτού του έρωτα και εκείνη θα μπει στο τρελάδικο, μην αντέχοντας άλλο πόνο. Όμως η δύναμη της ψυχής αλλά κα η θέληση για ζωή θα την ελευθερώσουν από τα πάθη του μυαλού και θα σπάσει τα «δεσμά» του ψυχιατρείου. Η Ρένα συνεχίζει με σθένος τη ζωή της, κουβαλά τα κομμάτια της πάντα στο μέρος της καρδιάς και θα μάχεται μέχρι το τέλος της. Ο τελευταίος έρωτας έρχεται απροσδόκητα και κρύβεται πίσω από τα μάτια μιας γυναίκας. Η Ρένα μπορεί να είναι αναλφάβητη αλλά έχει τη σοφία των χρόνων. Είναι ένας αυθεντικός χαρακτήρας, ένας άνθρωπος με ουσία, που άρπαξε τη ζωή από τα μαλλιά και δεν την άφησε να του φύγει όσα εμπόδια και αν του έστησε. Την ιστορία της Ρένας πλαισιώνουν μουσικά ο Παναγιώτης Τσεβάς στο ακορντεόν και το πιάνο και ο Κώστας Νικολόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι φτιαγμένα από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη, ενώ η εξαιρετική Νικαίτη Κοντούρη υπογράφει τη σκηνοθεσία αυτής της κορυφαίας παράστασης.
 
rena1945

   Οι Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης και Μιχάλης Αβρατόγλου είναι εντυπωσιακοί στους διπλούς τους ρόλους. Η Υρώ Μανέ δεσπόζει σε όλη την παράσταση. Ο ρόλος είναι απαιτητικός αλλά και δύσκολος, καθώς πρέπει να εναλλάσσεται με βάση τις διάφορες «ηλικίες» της Ρένας. Είναι υπέροχος ο τρόπος που έχει διεισδύσει στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας. Έχει ζωντανέψει τη Ρένα που έπλασε ο Αύγουστος Κορτώ στο ομώνυμο βιβλίο του. Της έδωσε υπόσταση και την έφερε πολύ κοντά μας. Θα σταθώ σε μια φράση της Ρένας προς τους δημοσιογράφους που θα μείνει έντονα στο μυαλό μου. «Ανώμαλο είναι να αρνείσαι ό,τι σε κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο» . Αυτός είναι για μένα ο επίλογος αυτής της εκπληκτικής παράστασης που δεν πρέπει να χάσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα παράστασης
Στο ρόλο της Ρένας η Υρώ Μανέ.
Συμπρωταγωνιστούν:
Άγης Εμμανουήλ
Κωνσταντίνος Φάμης
Μιχάλης Αβρατόγλου
Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς
Κώστας Νικολόπουλος
 
rena1946
 
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Video: Στέφανος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα
Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Μαντώ Βασίλη
Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης και video: Ευάγγελος Κοντομούς
Σχεδιασμός αφίσας: Θωμάς Παλυβός
 
rena1947
 
Παραστάσεις:
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Α ΖΩΝΗ: 25 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ έκπτωση 5 ευρώ. Ισχύει για όλες τις ζώνες.
 
Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα
Διάρκεια παράστασης: 100΄ (χωρίς διάλειμμα)
 
Joomla Social by OrdaSoft!