Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Κοριολανός

 
Κοριολανός του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
 
   Ο Γάιος Μάρκιος ήταν Ρωμαίος στρατηγός γνωστός για την ανδρεία του, καθώς και για την έπαρσή του. Απέκτησε το τοπωνυμικό παρατσούκλι Κοριολανός ως ένδειξη τιμής, όταν κυρίευσε τα Κορίολα, πόλη των Ουόλσκων και χάρισε στη Ρώμη μια τεράστια νίκη. Αλλά ας δούμε την ιστορία από την αρχή…
 
koriolanos212
   Στην Αιώνια Πόλη διανύουμε περίοδο λιμού… Ο κόσμος πεινάει και πεθαίνει στους δρόμους. Οι πολίτες της Ρώμης έχουν αρχίσει να επαναστατούν με ό,τι έχουν, με ό,τι τους έχει μείνει. Η Σύγκλητος δυσανασχετεί αλλά προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα δέχεται τους Δημάρχους ως αντιπροσώπους του λαού και τους εκχωρεί ένα κομμάτι εξουσίας.

   Οι Δήμαρχοι δεν συμπαθούν τον Κοριολανό, τον αντιμετωπίζουν ως ζωντανή απειλή για τη θέση και την εξουσία τους. Αναγνωρίζουν φυσικά την ανδρεία τους και ό,τι έχει σώσει τη Ρώμη από τους Ουόλσκους. Όμως αναγνωρίζουν και την έπαρση του χαρακτήρα του, όπως και τις ακραίες αριστοκρατικές του πεποιθήσεις. Έτσι, στηριζόμενοι στον εκρηκτικό του χαρακτήρα του, ετοιμάζουν μια παγίδα λεκτική και τον καταστούν μισητό στο λαό. Ο ίδιος, μη μπορώντας να αποφύγει το παιχνίδι των Δημάρχων, προτείνει την κατάργηση του αξιώματός τους. Ο λαός μαθαίνει ότι ο Κοριολανός τους είχε στερήσει το στάρι την περίοδο του λιμού, καταδικάζοντάς τους σε θάνατο. Όπως είναι αναμενόμενο, σε αυτή τη μάχη βγαίνει ηττημένος και εξορίζεται.

   Η καρδιά του πλημμυρίζει με μίσος για τους Ρωμαίους. Αυτοί οι άνθρωποι που πάντα περιφρονούσε, ο λαός, κατάφεραν να τον εξορίσουν από τη χώρα του. Από μια χώρα που θεωρεί ότι ο ίδιος την έκανε ανώτερη και τώρα αυτοί, τα ποντίκια, τη βυθίζουν στο σκοτάδι. Η Σύγκλητος – οι ευγενείς – απέτυχε να τον υπερασπιστεί και ίδια μοίρα αξίζει και σε κείνη.
 
koriolanos213
   Επισκέπτεται τους Ουόλσκους και τους προσφέρει συμμαχία μαζί του, καθώς και εκδίκηση κατά της προδότριας Ρώμης. Οι μάχες του είναι νικηφόρες. Στη Ρώμη επικρατεί αναταραχή και φόβος. Πολλοί απεσταλμένοι της μάταια προσπαθούν να το μεταπείσουν. Επιστρέφουν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο τέλος όμως τον επισκέπτονται η μάνα και η γυναίκα του. Τον εκλιπαρούν και ο ίδιος υποχωρεί. Έρχεται σε συμφωνία με τη Ρώμη υπέρ των Ουόλσκων. Οι Ουόλσκοι θεωρούν ότι τους πρόδωσε και το δολοφονούν λίγο πριν φύγει για την προσωπική του εξορία.

   Ένας θίασος που αποτελείται μόνο από έξι ηθοποιούς. Μια σκηνοθεσία αρκετά εναλλακτική, λιτή και όμως τόσο γεμάτη. Οι εναλλαγές των ρόλων γίνονται μπροστά στο κοινό, είτε αφαιρώντας ένα μικρό στοιχείο από την ενδυμασία είτε χρησιμοποιώντας τη μαγική τέχνη της χροιάς της φωνής. Αν σας ακούγεται κάπως σαν μπέρδεμα σας εγγυώμαι ότι δεν θα χάσετε ούτε λέξη.

   Ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Κοριολανός ένιωθε άνετα και φάνηκε. Ο Κοριολανός σίγουρα βρήκε το πρόσωπο που του ταιριάζει. Η Παρθενόπη Μπουζούρη ήταν η Βολούμνια, μάνα του Κοριολανού. Ήταν επίσης και ο Αουφίδιος, ο μισητός εχθρός του. Μεγάλο βάρος της παράστασης είναι στην ίδια και αυτό την άγχωσε αυτή την πρώτη μέρα. Η ίδια όμως φάνηκε αντάξια των ρόλων της και ξεπέρασε όποια αντιξοότητα και αν της προέκυψε.
 
koriolanos217
   Ο Στάθης Μαντζώρος είναι ο Μενένιος και Βόλσκος Συνωμότης. Εξαιρετική ερμηνεία και υπέροχη φωνή. Έκπληξη αποτέλεσε η Ορόρα Μαριόν ως Βρούτος και Βιργίλια. Τις εκφράσεις της και την ερμηνεία της ακόμα μπορώ να τις φέρω ζωντανές μες το μυαλό μου. Εξίσου υπέροχοι και η Άρτεμις Γρύμπλα ως επαναστάτης, Κομίνιος, Βαλέρια και Βόλσκος Άρχοντας, καθώς και ο Νικόλας Μίχας ως επαναστάτης, Σικίνιος, Λάρκιος και Νικάνωρ.

   Συνοψίζοντας, στο Θέατρο Σημείο κάθε Δευτέρα και Τρίτη ανεβαίνει ο Κοριολανός και εμείς σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

   Είναι άραγε επίκαιρο το έργο του Σαίξπηρ στις μέρες μας; Σε μια χώρα έτοιμη να εκραγεί, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν, έχει ο λαός την ωριμότητα να επιλέξει με σοφία; Είναι ο Κοριολανός ο μόνος εχθρός ή όσοι παρουσιάζονται ως φίλοι του λαού είναι εξίσου επιτήδειοι; Μπορεί το πλήθος να αντιληφθεί τους κερδοσκόπους πολιτικούς και την ανηθικότητα; Υπάρχουν οι δομές της σωτηρίας της χώρας ή σταδιακά θα μετατραπεί σε μια χώρα-φάντασμα τρεφόμενη από τις ίδιες τις πληγές της;

   Αυτά τα ερωτήματα σας ακούγονται οικεία;

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής
Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτόρια Στιμπέλσκι

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Ιωάννης Παπαζήσης: Κοριολανός
Παρθενόπη Μπουζούρη: Βολούμνια-Αουφίδιος
Στάθης Μαντζώρος: Μενένιος-Βόλσκος Συνωμότης
Ορόρα Μαριόν: Βρούτος-Βιργίλια
Άρτεμις Γρύμπλα: Επαναστάτης-Κομίνιος-Βαλέρια-Βόλσκος Άρχοντας
Νικόλας Μίχας: Επαναστάτης-Σικίνιος-Λάρκιος-Νικάνωρ

Παραστάσεις:
Από 6 Νοεμβρίου έως 16 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ώρες: 21:15
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο: 8 €
Ομαδικό: 10 €

Θέατρο Σημείο
Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα
όπισθεν Παντείου Πανεπιστημίου
τηλ. 2109229579
 

Θεατρικές Παραστάσεις