Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Κομμώτριες / Μεταπολίτευση

 
Κομμώτριες / ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Τζιανγκ - Σιν - Μπι - Σιν
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΔΙΚΗ ΣΟΥ
 
   Μια παράσταση για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης γεμάτη ερωτήσεις, απαντήσεις, αμφισβητήσεις, γεμάτη πρόσωπα που χάραξαν μια ολόκληρη εποχή και διαμόρφωσαν το σήμερα. Μια παράσταση μνήμης, για το χρόνο που φυλακίζεται σε φωτογραφίες, σε μουσικές, σε στιγμές βαθιά χαραγμένες μέσα μας.
 
kommotries2045
   Ως μεταπολίτευση ορίζουμε τη χρονική περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που ξεκινά μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών το 1974. Η λήξη του ψυχρού πολέμου (1989-91) και ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου (1996) θεωρούνται από πολλούς ιστορικούς το τέλος της μεταπολίτευσης, ενώ για άλλους το τέλος σηματοδοτείται με την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2009.

   Λιτό λευκό σκηνικό με δύο πάγκους και ένα τραπέζι με ποτήρια γεμάτα ποτά, στίχοι του Έλιοτ, αποσπάσματα του Walter Benjamin και του Νίτσε και πολλή μουσική… από συνθέσεις του Larry Gus, μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και γνωστά σουξέ της Άντζελας. Τα κυριότερα σημεία αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι και τα γεγονότα, αποτυπώνονται μέσα από τη χρήση εικόνων από βιντεοπροβολέα στους τοίχους της αίθουσας και τις μουσικές που βγαίνουν από τα κινητά των ηθοποιών.
 
kommotries2046
   Ξαναθυμόμαστε γεγονότα όπως η αλλαγή πολιτεύματος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, το νέο Σύνταγμα, η νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος, η άφιξη του Καραμανλή, η ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής, η κατάργηση των ανελεύθερων νόμων, η ίδρυση των δύο μεγάλων κομμάτων, της Νέα Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Μνήμες από την εισβολή στην Κύπρο, την είσοδο των πρώτων Αλβανών μεταναστών, της καταστροφής των δίδυμων πύργων, της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Θα περάσουν από μπροστά σας ατομικές και συλλογικές μνήμες και έπειτα ερωτήσεις όπως «Πότε τελειώνει η Μεταπολίτευση»; Στο έργο αυτό θα δείτε άπειρους συμβολισμούς με άλλοτε κωμικά και ξεκαρδιστικά στοιχεία, άλλοτε με συγκίνηση και πανηγυρισμούς. Μια ιστορία που αποτυπώθηκε από τα πολιτικά έδρανα, τις πίστες που μεσουρανούσαν με την άνοδο της λαϊκής μουσικής και τις συζητήσεις στα κομμωτήρια.

   Όσο παρακολουθούσα την παράσταση κοιτούσα εκστασιασμένη την ερμηνεία των ηθοποιών και αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια. Θα σταθώ και στους πρωταγωνιστές της παράστασης, Χάρη Φραγκούλη και Ηλέκτρα Νικολούζου, που επικοινώνησαν λεκτικά, εκφραστικά, σωματικά όλο το πνεύμα της εποχής.

Ασπασία Πίζγα
 
kommotries2047
 
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Δραματουργία: Μιχαήλ Μαρμαρινός - Theseum Ensemble
Μουσική: Larry Gus
Σκηνογραφία-Σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου, Ξανθή Σπανού
Βοηθός Σκηνογράφου: Αμαλία Κακαλοπούλου
Γραφίστας: Πέτρος Παράσχης
Τρέιλερ παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Γρηγόρης Πανόπουλος, Kristina Bratuska
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
 
ΠΡΟΣΩΠΑ (κατά αλφαβητική σειρά): Μάιρα Γραβάνη,
Ηλέκτρα Νικολούζου,
Άρης Νινίκας,
Ανδρομάχη Φουντουλίδου,
Χάρης Φραγκούλης,
Adrian Frieling
 
kommotries2044
 
Theseum Ensemble είναι επίσης οι:
Ρένα Ανδρεαδάκη, Στάθης Γραφανάκης,
Πάνος Λουκαΐδης, Ευφροσύνη Μαστρόκαλλου,
Σπυριδούλα Παπαζησίμου, Αντώνης Τσίλλερ,
Ρένα Φουρτούνη.
 
θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ – Τουρναβίτου 7, Ψυρρή Τηλ 210 3255444

Πρώτη παράσταση: Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020
 
Παραστάσεις:
Τετάρτη - Σάββατο, 20:30
Κυριακή, 19:30
 
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ γενική είσοδος, μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ) 15 ευρώ
 
Joomla Social by OrdaSoft!