= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο κάτω Παρθενώνας
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ο κάτω Παρθενώνας

 
   Τα τελευταία χρόνια η κρίση, με ό,τι συνεπάγεται, έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού αρκετό κόσμο. Έχε κάνει πολύ κόσμο να μένει άστεγος, χωρίς δουλειά και αξιοπρέπεια. Στα πιο απίθανα σημεία της πόλης οι ταλαιπωρημένες ψυχές βρίσκουν έστω και για λίγο στέγη και μέσω κάποιων συσσιτίων λίγο φαγητό. Κάποιοι την περνούν ζωή και κότα και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τον πλησίον τους. Όταν όμως κάποιο βράδυ όλα χάνονται και η αξιοπρέπεια πάει περίπατο, όλα παίρνουν έναν άλλο αφιλόξενο δρόμο.
 
kato2064 
   Στην ιστορία που διαδραματίστηκε στο θέατρο Άλμα, μπροστά από το γκρεμό, την χρεοκοπία, στέκεται ένας χρηματιστής που τα έχασε όλα σε μια νύχτα. Πενήντα χιλιάδες Ευρώ του απέμειναν (ψιλοποσά, δηλαδή) και σκέφτεται πώς θα αποκαταστήσει τα δυο του παιδιά από δύο διαφορετικούς γάμους. Μια ασφάλεια ζωής που έχει κάνει θα δώσει ένα υπέρογκο ποσό στα παιδιά του, αν ο ίδιος πέσει θύμα δολοφονίας. Η ύστατη θυσία λοιπόν για τα παιδιά του, η πρώτη δηλαδή, αφού λόγω δουλειάς τα έβλεπε σπανίως. Πώς όμως; Οι δολοφονίες δεν γίνονται κατά παραγγελία… Ή μήπως γίνονται; Πιο κάτω στο δρόμο υπάρχει ένας άστεγος. Πουλάει διάφορα για να ζήσει. Σίγουρα λοιπόν χρειάζεται χρήματα. Με πενήντα χιλιάδες Ευρώ θα ζήσει ανθρώπινα. Θα σταθεί στα πόδια του. Θα ξαναδημιουργήσει τη ζωή του. Έτοιμο το πλάνο.

   Ο γιάπης λοιπόν με δόλιο τρόπο ανεβάζει στο διαμέρισμά του τον άστεγο και κάποια στιγμή του ξεφουρνίζει το σχέδιο. Τον άστεγο το ρώτησε όμως; Και εκεί έρχονται τα πάνω κάτω και για τους δυο ήρωες. Δεν θα σας πω την κατάληξη, θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η μαύρη κωμωδία που εξελίσσεται στο θέατρο Άλμα είναι εξαιρετική. Πιάνει σοβαρά θέματα με ακραίες ίσως αντιδράσεις και ξετυλίγει το κουβάρι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Με τα καλά του αλλά και τα άσχημά του. Τα συμπεράσματα που θα βγάλετε θα είναι δυνατά μηνύματα και θα δώσουν και άλλες διαστάσεις που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ.
 
kato2065
   Όταν είχαμε λάβει το δελτίο τύπου, για κάποιο λόγο πίστευα πως ο Λεωνίδας Κακούρης θα είχε το ρόλο του γιάπη. Θες το αυστηρό του αναστήματός του… δεν ξέρω. Ξεκινώντας η παράσταση ανακάλυψα πως είχα κάνει λάθος εκτίμηση. Ο Χρήστος Σαπουντζής ήταν στο ρόλο του χρηματιστή γιάπη, με τους δύο γάμος και την επικείμενη κηδεία, συγνώμη, δολοφονία. Απόρροια της τελευταίας η πρώτη, τέλος πάντων… Ήταν εκπληκτικός στο ρόλο του, οι ατάκες βοηθούσαν να γκριζάρουν οι μαύρες σκιές που σκορπίζονταν ολόγυρα. Είπαμε, ο άνθρωπος ήθελε να πεθάνει για να ζήσουν μες τα πλούτη, όπως άλλωστε είχαν συνηθίσει, τα παιδιά του.

   Στο ρόλο του άστεγου, πρώην βιβλιοπώλη, ο Λεωνίδας Κακούρης από την άλλη, έδωσε τις δικές του διαστάσεις στο ρόλο. Ένας άνθρωπος με γνώση, αξίες αλλά και διανόηση φαντάζει αρχικά απίστευτο να έχει βρεθεί στο δρόμο. Και όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Η κρίση είπαμε δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά στο ψαχνό. Η αντίθεση αυτή έπαιξε μεγάλο ρόλο σε όλη την έκβαση της ιστορίας. Το τέλος μας άφησε με πολλά ερωτηματικά, δεν θα σας πω γιατί, αλλά είχε μια απρόσμενη κατάληξη που θα σας βάλει σε περαιτέρω σκέψεις. Τελικά το μάτι του σκηνοθέτη βλέπει πιο μπροστά από αυτό που εμείς ως κοινό αντιλαμβανόμαστε από το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν η Βάνα Πεφάνη κατάφερε να κρατήσει έντονο το ενδιαφέρον όλων μας μέχρι το τέλος της παράστασης. Τα σκηνικά ήταν πολυμορφικά, έτσι ώστε να βοηθούν και να μην μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας.

   Η παράσταση «Ο Κάτω Παρθενώνας» είναι μια εκπληκτική δουλειά και χαίρομαι διπλά που πρόλαβα να την παρακολουθήσω. Θα παίζεται για λίγες μόνο παραστάσεις, οπότε πραγματικά σπεύσατε να την απολαύσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ
Σκηνοθεσία ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ
Παίζουν ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ και ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ
Σκηνικά-κοστούμια ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ
Φωτισμοί ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΑΣ
Μουσική : ORESTIS
Δημόσιες Σχέσεις ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ, ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ

A Βοηθός σκηνοθέτη ΝΤΕΠΥ ΠΑΓΚΑ
B Βοηθός σκηνοθέτη ΕΛΙΟ ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΕΙΚΟ
Φωτογραφίες ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
 
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ημέρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Διάρκεια παράστασης : 80΄ λεπτά
 
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ
Μειωμένη τιμή: 12,00 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων στο https://www.viva.gr/tickets/theatre/alma/o-kato-parthenonas/ και στο ταμείο του θεάτρου 210 5220100
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις