Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

 
   Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να κάνει την εβδομάδα σας να έχει νόημα; Υπάρχει κάποια συνάντηση που την περιμένετε πώς και πώς; Για το Μόρι και το Μίτσελ κάθε Τρίτη ήταν μια ιεροτελεστία, ήταν μια μέρα όπου μαθητής και κόουτς συναντιόντουσαν και συζητούσαν, μελετούσαν, απολάμβαναν ο ένας την παρέα του άλλου. Είχαν δεθεί μέχρι που ο Μίτσελ τελείωσε το Πανεπιστήμιο και πέρασε την «πόρτα» της ζωής. Η φιλία αυτή χάθηκε με τα χρόνια καθώς οι ζωές των δύο ανθρώπων δεν τέμνονταν πια πουθενά.
 
mori255

   Είκοσι χρόνια μετά, μέσα από μια εκπομπή ο Μίτσελ μαθαίνει ότι ο μέντοράς του πεθαίνει. Έχει την νόσο ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis), αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Η νόσος αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση και εν τέλει τη διακοπή της αναπνοής. Δεν χάνει καιρό και φτάνει στο σπίτι του αγαπημένου του καθηγητή για να το συναντήσει. Η πρώτη αυτή συνάντηση έμελλε να είναι η αρχή μιας νέας αναζήτησης και για τους δύο. Ο Μίτσελ έχοντας καταφέρει πολλά σε προσωπικό επίπεδο θεωρούσε ότι όλα στη ζωή του κυλούσαν ποτάμι. Ο Μόρι, έχοντας μάθει πως η ζωή του κρεμιόταν από μια κλωστή και ότι ο χρόνος του πάνω στη Γη ήταν περιορισμένος, πίστευε πως δεν υπήρχε χώρος για μεμψιμοιρία. Καθηγητής και μαθητής είχαν άλλη μια ευκαιρία για μάθηση. Μια ευκαιρία να πάρουν όσα περισσότερα μαθήματα μπορούσαν ζωής. Αυτή την καταγραφή εκείνων των στιγμών βιώσαμε στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. Τον κοινωνιολόγο Μόρι να «διδάσκει» τη ζωή στο μαθητή του.

   Η παράσταση ξεκινά με το Μιτς που επισκέπτεται τον τάφο του φίλου του Μόρι. Του μιλά και περιμένει απαντήσεις που δεν έρχονται ποτέ. Από εκείνο το σημείο, ξεκινά η ιστορία μας, από κείνο το σημείο ζωντανεύουν οι αναμνήσεις του μαθητή. Μιλά για τα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο και τη συνάντηση που έμελλε να είναι καθοριστική για τη ζωή του. Έτσι ξεκινάμε και εμείς ως θεατές να γνωρίζουμε το Μόρι. Η ιστορία περιγράφει τη σχέση των δυο ανδρών αλλά και φωτίζει πολλά σημεία των χαρακτήρων τους. Ο Μόρι και ο Μίτσελ γίνονται οικείοι καθώς μαζί τους εξερευνούμε και εμείς τη δική μας θέση στη ζωή.
 
mori258

   Ο Γρηγόρης Βαλτινός για άλλη μια φορά μας κατέπληξε. Είναι από τους ηθοποιούς που μεγαλουργούν πάνω στη σκηνή. Που φωτίζουν το χώρο με το «φως» τους. Μοναδικός στο ρόλο του Μόρι. Μας συγκίνησε βαθύτατα. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης έδωσε πνοή στο ρόλο του Μίτσελ. Οι δύο τους αποτελούν ένα μοναδικό δίδυμο επιτυχίας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στο σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε να αποδώσει μαγικά αυτή την παράσταση.

   Μια παράσταση που σου δίνει τα δικά της μαθήματα. Σε ταρακουνά. Σε φέρνει αντιμέτωπο με το θάνατο και τη ζωή. Σου κλείνει το μάτι και σου υπενθυμίζει πως η ζωή δεν είναι για πάντα. Πως ο καθένας έχει τη δική του μοίρα, τα δικά του όνειρα και επιβάλλεται να τα κυνηγήσει. Σου θυμίζει τις αξίες που ίσως ξέχασες ή άφησες στην άκρη προκειμένου να επιβιώσεις στο σκληρό αυτό κόσμο. Σου δίνει την ώθηση να αγαπήσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Γιατί, όπως είπε και ο Επίκουρος «Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος».

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
mori256
Πρωταγωνιστούν:
Γρηγόρης Βαλτινός
Γιάννης Σαρακατσάνης

Ταυτότητα Παράστασης:
Αρχική Μετάφραση: Ζαφείρης Χαϊτίδης
Απόδοση: Νικορέστης Χανιωτάκης / Γρηγόρης Βαλτινός
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Φωτογραφίες Παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ
Διεύθυνση Παραγωγής: Μελίνα Καραβά
Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
 
mori695
 
Χώρος: Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Παπαδιαμαντοπούλου & Βασιλίσσης Σοφίας
(μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:15 Λαἵκή, Πέμπτη στις 21:15, Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:15 και 21:15, Κυριακή στις 19:15
Διάρκεια: 120’
Εισιτήρια: Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 15 ευρώ Πέμπτη και Παρασκευή: 18 ευρώ, Σάββατο (απογευματινή): 15 ευρώ, Σάββατο (βραδινή) 18 ευρώ, Κυριακή: 18 ευρώ.
Φοιτητικό (όλες τις ημέρες): 12 ευρώ.
Κρατήσεις: 210 7223010 (10:00 – 13:00 & 17:00 - 21:00)
Parking με 50% έκπτωση (Παπαδιαμαντοπούλου 26 & Μιχαλακοπούλου – Αδαμόπουλος)
Joomla Social by OrdaSoft!