= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω

 
   Διαβάζοντας το θέμα της παράστασης γνώριζα από πριν ότι το έργο θα ήταν λίγο βαρύ, μια παράσταση ενηλίκων με θέμα τα παιδιά. Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν κάτι ειλικρινά πρωτόγνωρο..
katanoise1963 
   Επτά νέοι ηθοποιοί επί σκηνής, λιτά ντυμένοι, με χειροποίητες κούκλες στα χέρια τους… Κάθε κούκλα ένα διαφορετικό παιδί.. Ένα παιδί με μεγάλα μάτια, με χέρια έτοιμα να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν. Κάτι έχουν να μας πουν… το κάθε παιδί, μια διαφορετική ιστορία…

   Παιδική εργασία και σκλαβιά… Τα παιδιά πίσω από τα χειροποίητα τζιν, τα παιδιά με τα μικρά δαχτυλάκια που υφαίνουν έναν έναν κόμπο για να ετοιμάσουν τα ευφάνταστα χειροποίητα χαλιά... Αυτή η παράσταση σου λέει με πολύ θεατρικό και δημιουργικό τρόπο όλα αυτά που ξέρεις, αλλά επιλέγεις να αγνοείς, γιατί η αλήθεια είναι ωμή και άγρια.. 14ωρα καθισμένα στην ίδια θέση, με ελάχιστο φαγητό, να υπομένουν το σκοτάδι, τις κακουχίες… Σκοτάδι και τιμωρίες βαριές όταν δεν έχουν την επιθυμητή απάνθρωπη απόδοση να φτιάξουν συγκεκριμένο αριθμό ρούχων…Τα παιδιά που το σκάνε δεν έχουν καλό τέλος. Φυλακίζονται, πεθαίνουν… Και το νομικό σύστημα μπάζει από παντού…
katanoise1964
   Παιδική πορνεία και εκμετάλλευση… Διήγηση αληθινών ιστοριών από παιδιά που βίωσαν την κακοποίηση μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται μπροστά σου δεν αφορούν μόνο κράτη που ανθεί ο σεξοτουρισμός, όπως η Ταϊλάνδη, αλλά και παιδιά της γειτονιάς σου, παιδιά που δεν έχουν φωνή, που τα βλέπεις, τα ακούς και τα προσπερνάς. Οι θύτες έχουν πάντα το αγνό καθημερινό πρόσωπο του ευυπόληπτου πολίτη που είναι ο θείος, ο παππούς, ο αδερφός, πρόσωπα που δε θα σκεφτείς να κατηγορήσεις ποτέ γιατί η σιωπή είναι πιο εύκολη από την αντίδραση.

   Κλειτοριδεκτομή… Όσο τα παιδιά ξετυλίγουν παραστατικά μπροστά στα μάτια μας το κουβάρι της ζωής τους, απλώνεται παντού ησυχία μέχρι να σπάσει τη σιωπή… «Είσαι τυχερή εσύ που ζεις, άλλες κοπέλες δε τα κατάφεραν, το κάναμε για να φύγει το κακό». Αυτή η απαράδεκτη τακτική «εξαγνισμού», που στην ουσία πρόκειται για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων κοριτσιών με σκοπό να μπορέσουν να παντρευτούν, έχει στοιχίσει τη ζωή αλλά και την παιδική ηλικία εκατομμύρια γυναικών στον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι κάθε έξι λεπτά ένα κορίτσι θα υποστεί κλειτοριδεκτομή.
katanoise1965
   Παιδιά στρατιώτες… Ένα παιδί διηγείται πότε κράτησε το πρώτο του όπλο, πώς ένιωσε. Τι κι αν μαζί με την πρώτη σφαίρα που έριξε δολοφόνησε για πάντα την παιδική του ηλικία. Παιδιά - ασπίδες πολέμου, σεξουαλικοί σκλάβοι στρατιωτών… Τα παιδιά αυτά δείχνουν ότι ο πόλεμος είναι το χειρότερο κακό γιατί αφήνει χώρο να ανθίσουν όλες οι διαστροφές, όλοι οι τρόποι για να βλάψει κάποιος το συνάνθρωπό του.

   Μέσα από τις ιστορίες που μας διηγούνται αυτά τα παιδιά, υπάρχουν ένοχοι αλλά και αφανείς ήρωες… Πρόσωπα που έχουν τη δική τους ευθύνη στην ιστορία, αλλά σε αυτή την παράσταση έχουμε έλθει για να ακούσουμε αυτούς που δεν έχουν φωνή και καλούμαστε φεύγοντας να γίνουμε εμείς η φωνή τους.
katanoise1966

   Αυτή η παράσταση με έκανε ενδιάμεσα του έργου να θέλω να φωνάξω ένα τεράστιο «Μπράβο» στους επτά ηθοποιούς αλλά και όλους τους συντελεστές που ασχολήθηκαν πολύ σοβαρά με το να κάνουν μια παράσταση για να αφυπνίσουν, να ενημερώσουν αλλά και να παρασύρουν τη σκέψη όλων μας να ενθαρρύνουμε δράσεις που βοηθούν ουσιαστικά να αλλάξει η ζωή αυτών των παιδιών. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται και καταθέτονται στην παράσταση, οι φωτογραφίες πραγματικών παιδιών που βίωσαν κάποια μορφή κακοποίησης, είναι από έγκυρους οργανισμούς και έρευνες.

   Η Θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα», χρησιμοποιώντας ψυχοσωματικές τεχνικές, μιμήσεις και χορευτικές κινήσεις, φορώντας συχνά μάσκες κατά τη διήγηση, καταπιάνεται με αληθινά γεγονότα και καταφέρνει να μας συγκινήσει, να μας «ξυπνήσει», ώστε να μη ξεχνάμε και να μην εφησυχαζόμαστε όσο υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν.

Σία Λύκου - Ρόδιου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή
Μουσική: Χρήστος Κότσι
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης
 
Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη
Αντώνης Καραθανασόπουλος
Ντίνα Κούκου
Δημήτρης Μακρής
Σοφία Ρούβα
Γιάννης Τριαντάκης
Αναστασία Τσούτση
Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης
Κοραής Δαμάτης
 
Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Κοραής Δαμάτης
& Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος παράστασης: Δημήτρης Μακρής
Τυπογραφείο για την έκδοση του προγράμματος: Εκδόσεις ΚΨΜ
Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας
Trailer παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

*Ευχαριστούμε θερμά την μικρή Αθανασία Γκόγκα και τον μικρό Μαρίνο Παπαγεωργίου που μας χάρισαν τις φωνές τους για την ολοκλήρωση του ακουστικού υλικού της παράστασης.
 
*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
 
ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΜΕ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΩ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Προπώληση viva : 10 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
 
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
https://vaulttheatre.gr
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
Προπώληση viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις