Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ήταν όλοι τους παιδιά μου

 
   Με αρκετή καθυστέρηση "φούλαρε" το θέατρο Εμπορικόν χθες 23 Νοεμβρίου στου Ψυρρή. Η ώρα 20:20 και το καμπανάνι χτύπησε 3 φορές με ορισμένους από τους ηθοποιούς να κάθονται στίς θέσεις του κοινού και να περιμένουν να "βγουν".

   Το γκρίζο, μεγάλο σκηνικό άνοιξε τα φώτα του και βγήκαν οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Ξεκίνησε η παράσταση "Ηταν όλοι τους παιδιά μου". Ένα απο τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ.
 
oloitous55
 
   Όλα ξεκινούν κατά τη μεταπολεμική περίοδο στην Αμερική και η ιστορία διαδραματίζεται μέσα απο μία πλούσια αμερικάνικη οικογένεια, την οικογένεια Κέλλερ. Είναι 25 Νοεμβρίου και ο δυνατός αέρας της προηγούμενης βραδιάς ξερίζωσε το δέντρο που φύτεψε η οικογένεια εις μνήμην του αγνοουμένου πολέμου, Λάρυ. Η μητέρα του, Κέητ (Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου), πάλι είδε εφιάλτη με το γιο της το Λάρυ να πέφτει με το αεροσκάφος. Είναι η μοναδικη όμως που πιστευει πως ο γιος της ζει και περιμένει να γυρίσει πίσω σπίτι. Ο άντρας της, ο Τζο (Δημήτρης Καταλειφός) και ο Κρις (Γιώργος Βουρδαμής) επιμένουν στην προσπάθεια να τον ξεχάσουν και να προχωρήσουν με τις ζωές τους. Πάνε τρία χρόνια από την εξαφάνισή του.
 
   Το ήρεμο κατά τ' άλλα σκηνικό έρχεται να ταράξει ο ερχομός της Άννυ (Δανάη Επιθυμιάδη). Η παλιά φιλενάδα του Λάρυ. Η εμφάνισή της μετά από τόσο καιρό θα φέρει άσχημες μνήμες στην επιφάνεια, η Κέητ θέλει απεγνωσμένα να μην έχει ξεχάσει το γιο της, ώστε να βρει ένα μπρατσο να σηκώσει το ανάστημά της και να φωνάξει σε όλους ότι ο Λάρυ ζει, δύο το ελπίζουμε, δύο το νοιώθουμε! Ο Κρις υποδέχεται την Άννυ, όχι όμως ως παλιό κορίτσι του αδερφού του και ο κύριος Τζο, αυτή η σκεπτική φυσιογνωμία, ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια του έργου, από ιδανικό οικογενειάρχη, σε έναν επιχειρηματία που ίσως να πλούτισε, αδιαφορώντας τι συνέπειες θα είχε αυτό.
 
   Οι ζωές όλων θέλουν να αλλάξουν, το παρελθόν όμως δεν τους αφήνει. Το εργοστάσιο που τώρα παρασκευάζει χύτρες ταχύτητας και πλυντήρια, κάποτε έφτιαχνε κυλίνδρους αεροσκαφών για τον πόλεμο. Μια λάθος "φουρνιά" και 121 κύλινδροι με ρωγμές χρησιμοποιήθηκαν και "σκότωσαν" 21 πιλότους που πέταγαν με αεροσκάφη Ρ40.
 
oloitous525
   Ο ένοχος και πατέρας της Άννυ, βρίσκεται στη φυλακή ενώ οδύρεται πως ο συνέταιρος του Τζο έδωσε ουσιαστικά την άδεια να χρησιμοποιηθούν αυτόι οι κύλινδροι. Πίστευαν πως θα λειτουργούσαν καλα ή τουλάχιστον θα γινόταν ένας τελευταίος έλεγχος, μα μέσα στον πυρετό του πολέμου είναι δύσκολο να μην βαψεις τελικά με αίμα τα χέρια σου.
 
   Ο Κρις, βαθιά ιδεαλιστής, νιώθει ενοχή και ντροπή που ζει και δεν σκοτώθηκε και εκείνος στον πόλεμο. θεωρεί την περιουσία τους λάφυρα πολέμου και βρίσκεται διχασμένος. Σε έναν κόσμο που μόνο οι νεκροί δεν είναι ρεαλιστές, μόνο η παρουσία της Άννυ του δίνει ξανά την ελπίδα για εξυγίανση.
 
   Ένα έργο με τόσες ανατροπές και σασπένς σε κάνει ως κοινό να αναρωτηθείς ποιος είναι πραγματικά ο ένοχος. Λιγο όμως, πρίν το τέλος, ο Τζο σκυθρωπά και μετανιωμένα θα υποστηρίξει πως στα μάτια του τελικά "ήταν όλοι τους παιδιά μου".. και ο Λάρυ και οι 21 πιλότοι...
 
Έφη Αργυρού
 
Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική-Ήχοι : Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου

Πρωταγωνιστούν:
Τζο Κέλλερ: Δημήτρης Καταλειφός
Κέητ Κέλλερ: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου
Κρις Κέλλερ: Γιώργος Βουρδαμής
Ανν Ντήβερ: Δανάη Επιθυμιάδη
Τζωρτζ Ντήβερ: Κώστας Βασαρδάνης
Δρ. Τζιμ Μπέηλις: Δημήτρης Καραμπέτσης
Σου Μπέηλις: Ευγενία Αποστόλου
Φρανκ Λούμπεϊ: Γιώργος Τζαβάρας
Λύντια Λούμπεϊ: Ιωάννα Πιατά

Θέατρο Εμπορικόν
Σαρρή 11, Ψυρρή

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.
Διεύθυνση Marketing & Επικοινωνίας: Ελίνα Λαζαρίδου
Γραφείο Τύπου: Γλυκερία Παπαγεωργίου
 

Θεατρικές Παραστάσεις