Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η σιωπή ΔΕΝ είναι Χρυσός

 
Όνειρα...

   Σε νεαρή ηλικία ο κάθε άνθρωπος πλημμυρίζεται από όνειρα και στόχους. Όνειρα για να γυρίσει και να αλλάξει τον κόσμο, να κάνει καριέρα, να ερωτευτεί... Οι ανθρώπινοι όμως παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια, που το παιδί δυσκολεύεται να ξεπεράσει. Γιατί τα εμπόδια αυτά επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή του. Και αν κανείς δεν πιστεύει στον εαυτό του, δεν θα φτάσει ποτέ στον στόχο του.
 
siopi526
 
   Ο Βαγγέλης Ευαγγέλου είναι ένα από αυτά τα παιδιά. Το όνειρό του από την παιδική ακόμη ηλικία ήταν να γίνει μεγάλος καλλιτέχνης. Τραγουδιστής και συνθέτης. Ξόδεψε άπειρες ώρες και μέρες μπροστά από το πιάνο για να τα καταφέρει. Όμως αυτό δεν αρκούσε. Σε μια κοινωνία που η χρήση του «μέσου» είναι πράξη υποχρεωτική και η απόρριψη σε αγγίζει καθημερινά, το ταλέντο και η πειθαρχεία δεν επαρκούν. Χρειάζεται γερό στομάχι και αυτοεκτίμηση. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος που έχει βιώσει bullying σε μικρή ηλικία, να έχει τόση μεγάλη πίστη στις ικανότητές του; Ο Βαγγέλης μπόρεσε. Το κατάφερε λόγω της οικογένειάς του.
Bullying...

   Μια ξενόφερτη έννοια που στην Ελλάδα έγινε μόδα. Πολλοί το μεταφράζουν ως εκφοβισμό. Ουσιαστικά είναι οποιαδήποτε φράση, λέξη, βλέμμα, χτύπημα, που στόχο έχει να κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και τη διαφορετικότητά του. Όλοι έχουμε βιώσει, έχουμε δει, αλλά και έχουμε ασκήσει bullying. Είτε σε ελαφριά μορφή, όπως ένα αστείο για την εμφάνιση κάποιου, είτε σε βαριά, που είναι η καθημερινή σωματική και λεκτική βία. Σίγουρα, το “έκανα πλάκα” δεν είναι δικαιολογία. Το “δεν είμαι εγώ κακός, είναι αυτός διαφορετικός” δεν έχει καμία βάση και λογική. Η παράσταση έχει τρεις σκηνές με θέμα το bullying. Στις δυο, ο πρωταγωνιστής είναι αποδέκτης και στην πρώτη παρατηρητής. Ή μάλλον, όχι απλός παρατηρητής. Είναι αυτός, που όχι μόνο επιλέγει να μιλήσει, αλλά που κατορθώνει να χαρίσει με μια απλή πρόταση την αυτοεκτίμηση, που άλλοι προσπάθησαν να κλέψουν. Είναι στο δημοτικό και όλοι οι συμμαθητές του κοροϊδεύουν ένα κοριτσάκι για τα γυαλιά μυωπίας του. Εκείνος δεν χρειάζεται να μπει μπροστά και να τους πει πόσο λάθος κάνουν για να την σώσει. Μιλάει σε εκείνη και της λέει την αλήθεια που ο ίδιος αισθάνεται, ότι είναι όμορφη και ότι τα γυαλιά της πάνε. Στη δεύτερη σκηνή είναι στο γυμνάσιο και είναι υπέρβαρος. Στην τρίτη, στο στρατό και καλλιτέχνης. Το τι ακριβώς βίωσε εκεί, δεν χρειάζεται να σας το πω. Το γνωρίζετε ήδη χωρίς να έχετε δει την παράσταση.
 
Οικογένεια...

   Πόσο σημαντικό ρόλο έχει η οικογένεια; Σύμφωνα, με το Μαυρίκιο Μαυρικίου, συγγραφέα και πρωταγωνιστή της παράστασης, το σπουδαιότερο. Ο ίδιος είχε τεράστια στήριξη από την οικογένειά του. Ένα παιδί, που ήταν αρκετά τυχερό να έχει σωστούς γονείς δίπλα του και αποφάσισε να δείξει μέσα από ένα έργο τη μεγαλειότητά τους και πως οι γονείς-θεατές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Πίστευε και πιστεύει ότι τα παιδιά είναι λουλούδια που ανθίζουν όταν εισπράττουν αναγνώριση και εκτίμηση. Όχι τιμωρία. Κάποιος που γνωρίζει πόσο υπέροχος είναι, χτίζει ένα τείχος μπροστά του, που καμία κακία δεν μπορεί να διαπεράσει. Τα θεμέλια αυτού του τοίχου τα βάζουν οι γονείς του. Και αυτός ο λεπτός τοίχος μπορεί να καθορίσει το μέλλον του παιδιού τους. Λειτουργεί ως τροχοπέδη για το μίσος και γέφυρα που οδηγεί στα όνειρά του.
 
siopi525
 
   Το έργο προσπαθεί να αφυπνίσει τόσο τους γονείς όσο και τους υπόλοιπους «θεατές» του bullying. Να τους δείξει πως έχουν απόλυτη ευθύνη για το τι συμβαίνει γύρω τους. Το να βλέπεις και να μην καταδικάζεις είναι εφάμιλλο με την ενοχική πράξη. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Η σιωπή είναι ενοχή. Αν κάποιος γνωρίζει, βλέπει, ακούει και δεν πράττει, είναι συνένοχος στην καταστροφή μιας ζωής.
 
   Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε πλήθος καλλιτεχνών για να τιμήσει την παράσταση. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μας χάρισε λίγα δευτερόλεπτα από το ταλέντο του παίζοντας πιάνο, με το Μαυρίκιο Μαυρικίο να τραγουδά συγκινημένος στο ρυθμό του. Ύστερα, σηκώθηκε και αποστόμωσε το κοινό λέγοντας “Με πλησιάζουν και μου λένε ‘Είσαι πολύ μεγάλος’. Το ξέρω ότι είμαι μεγάλος. Προσπαθώ όμως να μικρύνω μέσα από τα νιάτα που με αναγνωρίζουν».
 
   Συνήθως θεωρώ επιτυχημένο ένα έργο, όταν τα μηνύματά του είναι κρυμμένα και προβαλλόμενα με έναν καλλιτεχνικό τρόπο, ώστε ο θεατής να πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης για να τα αναγνωρίσει. Στη συγκεκριμένη παράσταση τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή. Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η παράσταση είναι εξαιρετική, διότι δεν κουράζει καθόλου τους θεατές, λόγω των άψογων ερμηνειών των ηθοποιών, αλλά και της ίδιας της δομής του έργου. Τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, η κινησιολογία, η ευχάριστη εναλλαγή από σκηνή σε σκηνή, προσφέρουν στους θεατές ένα ιδιαίτερο θέαμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως το έργο δεν αναφέρεται απλώς στο bullying ως ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά προτείνει λύσεις. Μιλάει για την πραγματική ιστορία ενός παιδιού, που κατάφερε να αντιμετωπίσει τα πάντα. Οι λύσεις λοιπόν είναι δοκιμασμένες. Το μόνο που μένει είναι να τις ακολουθήσουμε.
 
Ασπασία Λανάι
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενο - Πρωτότυπη Μουσική - Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης
Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Σκηνικά - Ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής
Στούντιο φωτογράφησης: Athens Art Studio
Video Director: Μαρία Χατζηγιάννη
Music Production: G-Production Studio
Μίξη - Mastering: Τίτος Γεωργιάδης
Ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Γιαννέλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάνια Μπουρμπούλια
Μακιγιάζ - Χτενίσματα: Νικολέτα Πικέα
Τεχνικός σκηνής: Στάμος Γιαννίσης
Οργανωμένες παραστάσεις: Τατιάνα Κόγια
Graphic design: Funky Glam – Derek Liontis
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Παραγωγή: Music & Drama Productions - Μαυρίκιος Μαυρικίου
 
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Μιχάλης Μητρούσης, Ελευθερία Ρήγου, Έλενα Δελακούρα, Νίκος Παρασκευόπουλος, Άκης Δήμας, Φίλιππος Τριπικέλης, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης και ο Μαυρίκιος Μαυρικίου
ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Πιάνο - Ακορντεόν: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Κιθάρα - Μπαγλαμαδάκι - Τρομπέτα: Νίκος Παρασκευόπουλος
Βιολί: Φίλιππος Τριπικέλης
Μεταλλόφωνο: Έλενα Δελακούρα
Μπεντίρ: Κωνσταντίνος Τσουμπάρης
Κρουστά: Άκης Δήμας
 
INFO
ΘΕΑΤΡΟ: "Χώρος Τέχνης Ασωμάτων"
Αγίων Ασωμάτων 6, Τ.Κ.: 10553, Θησείο - Αθήνα.
Τηλ. θεάτρου: 2118009838 & 6939238611
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από 5 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
- Προπώληση: €12
- Ταμείο (ημέρα παράστασης): €15
- Φοιτητικό - Ανέργων - Ομαδικό: €10
- Μαθητικό: €8
Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ:
https://www.viva.gr/tickets/theater/texnis-asomatwn/h-sioph-den-einai-xrysos/
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
*Το ομώνυμο CD - βιβλίο «Η σιωπή ΔΕΝ είναι Χρυσός» του Μαυρίκιου Μαυρικίου,
κυκλοφορεί τον Οκτώβριο και μπορείτε να το προμηθευτείτε
από το θέατρο "Χώρος Τέχνης Ασωμάτων" που ανεβαίνει η παράσταση.
Περιλαμβάνει τα τραγούδια, τους στίχους, κείμενα και τα μουσικά θέματα του έργου
ερμηνευμένα από τον δημιουργό και τους ηθοποιούς της παράστασης.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
 
Joomla Social by OrdaSoft!