Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η Γελάδα

 
   Η ζωή είναι γεμάτη τραγελαφικές (τρΑγελαδικές στην παρούσα περίπτωση) καταστάσεις. Άλλοτε διδακτικές κι άλλοτε απλά ως στοιχείο τιμωρίας των επιλογών σου. “Η Γελάδα” του Ναζίμ Χικμέτ είναι εκείνο το θεατρικό δρώμενο που μέσα σε μια απλότητα περιγράφει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνικής ζωής και των οικογενειακών σχέσεων. Το κείμενο του Χικμέτ καθρεφτίζει μια καταναλωτική έξαρση, που παρατήρησε ο ίδιος στις αρχές του 20ου αιώνα και αφορά ασφαλώς σε διαχρονικές διαθέσεις της ανθρώπινης φύσης προς την υπερβολή και τα τεχνητά δεσμά των εξαρτήσεων.
 
gelada1945
   Η σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου είναι λιτή, σαν δήλωση απέχθειας προς το οτιδήποτε υπερβολικό και γιγαντώδες, που μπορεί να πνίξει τον ίδιο τον άνθρωπο εντός του. Ταυτόχρονα καταφέρνει να υπερασπιστεί το κείμενο του “ρομαντικού επαναστάτη” Χικμέτ με τις σαφείς πολιτικές του δηλώσεις να υποβόσκουν δίχως να “θολώνουν” τη δραματουργική διάθεσή του και την όποια grotesque αισθητική.
   “Η Γελάδα” σε αφορά σε κάθε επίπεδο. Είτε υπάρχει πρόθεση εμβάθυνσης είτε απλά θες να περάσεις ένα δίωρο “ξεκούρασης”, με βάση το χιούμορ και την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων του έργου. Σαφής βοηθός στο παραπάνω η εξαιρετική παρουσία των ηθοποιών της “Γελάδος”, που αρμέγουν κάθε στιγμή το γέλιο, την σκέψη, τη συνείδηση και την αυτογνωσία. Σατιρικό όσο και δραματικό το πλαίσιο της “Γελάδας”, έχει μια αναφορικότητα που σπάει την πόρτα του στάβλου μας και κρίνει την σχέση μας με το κοπάδι. Η Μίνα Χεμώνα ενσαρκώνει εξαιρετικά εκείνο το πρότυπο μάνας, που θα έκανε τα πάντα για να πετύχει τα όνειρά ΤΗΣ για τα παιδιά της και γίνεται δέσμια των μέσων επίτευξης. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες λειτουργούν δορυφορικά αυτής, με αποτέλεσμα όχι την σύγκρουση αλλά τη διατήρηση των αποστάσεων μέχρι την οριστική λύση που θα ανακαλύψετε μετά τη θέαση της παράστασης.
 
gelada1944
   Αγαπημένο στοιχείο αισθητικής για εμένα προσωπικά η επιμέλεια της κίνησης (Ελβίρα Μπαρτζώκα) των χαρακτήρων. Η οπτική απολαβή των κινήσεων, ο τόνος της φωνής των ηρώων και οι εκφράσεις, που μέσα από την επαναλληψιμότητά τους πρεσβεύουν τον κάθε ένα ξεχωριστά, ακόμα και οι τελούμενες μεταστροφές δεν γίνονται αποδεκτές από το κοινό σαν έκπληξη, αλλά σαν εξέλιξη μιας ατομικής πορείας του καθενός μέσα στο όλο καλλιτεχνικό πλαίσιο.
   “Η Γελάδα” είναι μια από τις πιο γλυκές και ουσιαστικές παραστάσεις αυτή την στιγμή στην πόλη μας.
Δημήτρης Μπάρμπας
 
Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Ναζίμ Χικμέτ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού
Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα
 
Παίζουν:
Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης
 
Φωτογραφίες/Video: Αντώνης Κυριτσάνης
Hairstyling/Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου
Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη ώρα 21:00
Διάρκεια: 90’

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ - 12€ Φοιτητικό
8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α)

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr
Θέατρο Altera pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός
Τηλ. 210 3410011
Joomla Social by OrdaSoft!