Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η Φόνισσα

 
   Η Φόνισσα είναι νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα. Αποτελεί κοινωνικό μυθιστόρημα και είναι η πρώτη φορά που το έγκλημα αποκτάει κοινωνική, ψυχολογική και ηθική διάσταση. Ο Παπαδιαμάντης γράφει με συμπόνια και κατανόηση για τη Φραγκογιαννού, χωρίς όμως να τη λυτρώνει.
 
fonissa260
   Υπεύθυνος για κάθε έγκλημα είναι φυσικά το άτομο που το διαπράττει. Όμως υπάρχουν και άλλα αίτια που συντελούν στην διάπραξή του. Η Φραγκογιαννού είναι μια γυναίκα φτωχή, χωρίς παιδεία, η οποία σπρώχτηκε από την οικογένειά της να τελέσει έναν γάμο που κάθε άλλο παρά ευτυχισμένος ήταν. Και αυτό ήταν μια πραγματικότητα για πολλές κοπέλες της δικής της κοινωνικής τάξης. Η καταπίεση, ο εξευτελισμός και η σκληρή δουλειά ήταν ολόκληρη η ζωή της. Ήταν οι καταλυτικοί λίθοι που έχτισαν ολόκληρη τη βιοθεωρία της. Νιώθει την καταπίεση του φύλλου της ολοένα και πιο έντονα.

   Η Φραγκογιαννού, καθώς ξενυχτάει πάνω από το προσκεφάλι της εγγόνας της, συνειδητοποιεί πως η ζωή είναι μάταιη, άδικη και σκληρή αν γεννηθείς γυναίκα. Και τότε ξεσπάει. Το ξέσπασμά της όμως μεταφράζεται σε φόνο. Έγκλημα και βία είναι τα όπλα της και η αντίδρασή της σε μια κοινωνία που συνεχώς εγκληματεί απέναντί της. Η ίδια αποτελεί θύτη και θύμα. Ο νους της θολώνει και αποκτάει δικαιοδοσίες που δεν ανήκουν στον κόσμο των θνητών. Δολοφονεί μικρά κορίτσια νομίζοντας πως προσφέρει λύτρωση και δικαιοσύνη γύρω της. Εφόσον η ζωή μόνο πόνο και ματαιότητα προσφέρει στις γυναίκες, εκείνη τις βοηθά να ξεφύγουν από το άσχημο ριζικό τους. Το τέλος της δεν αργεί να έρθει. Καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τη χωροφυλακή που την καταδιώκει, συναντάει το θάνατό της. Πνιγμός μέσα στην παλίρροια. Ένα τέλος ανάμεσα στους δύο κόσμους, όπως πορευόταν και το μυαλό της.
 
fonissa261
   Στο θέατρο Αλκμήνη ανεβαίνει για περιορισμένες παραστάσεις το αριστούργημα «Η Φόνισσα» και σας περιμένει να το απολαύσετε. Μέσα από χορό και παραδοσιακές μουσικές που δένουν και σέβονται την ιστορία της, θα σας συνεπάρει στο ταξίδι του μυαλού της. Ο Πέτρος Γούτης μεταμορφώνεται στον Άγιο των γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Παρακολουθούμε επί σκηνής όλη την διαδικασία της δομής της σκέψης του μέχρι να ολοκληρώσει την ιστορία της γραίας της Φραγκογιαννού. Δοκιμάζουμε μαζί του τον πόνο του, την συμπόνια του και την τιμωρία της. Ίσως και ένα εναλλακτικό τέλος να ήταν πιθανό, αλλά όχι, δεν της αξίζει αυτό της Φραγκογιαννού. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι ο άνδρας. Για την ακρίβεια είναι όλοι οι άνδρες μιας μικρής και ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Δεν είναι ο δολοφόνος φυσικά, μα είναι και αυτός ένας μικρός ηθικός αυτουργός. Η Θάλεια Μελισσαράτου, η Σοφία Κρανιά, η Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη και η Ανθή Κακουλίδου είναι η ομάδα χορού «Υπέρ Ορίων» και υποδύονται τη Φόνισσα. Στα χορευτικά τους και στις εκφράσεις τους ο κόσμος ολάκερος της Φραγκογιαννού. Οι τύψεις της, οι αποφάσεις της, η αγωνία της και η καταστροφή της. Τα χορευτικά συμπληρώνουν οι Παντελής Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Καφρίτσα, που υποδύονται τις ερινύες και την παλίρροια.

   Ένα εναλλακτικό ανέβασμα που εστιάζει στην εικόνα, τη μουσική και το συναίσθημα που δημιουργείται μέσα από την αφήγηση. Μια ιστορία σταθμός στην ελληνική πραγματικότητα, άλλαξε τον τρόπο που έκρινε και αντιμετώπιζε το έγκλημα. Την έφερε αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και με όλα αυτά τα δράματα που έμεναν κεκλεισμένων των θυρών.

   Αφεθείτε στην μαγεία του χορού, της μουσικής και του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αφεθείτε, νιώστε και απολαύστε.

Καλή σας θέαση,
Χάρις Μολυβιάτη
 
fonissa262
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ : Δέσποινα Γιαννάτου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : Χαράλαμπος Νίκου
ΣΚΗΝΙΚΑ : Ντέιβιντ Νεγρίν
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Χριστίνα Μπακαλοπούλου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Ντέιβιντ Νεγρίν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Παναγιώτης Δέμος

ΔΙΑΝΟΜΗ
Πέτρος Γούτης (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)
• Θανάσης Κουρλαμπάς (Άνδρας)
Ομάδα χορού "Υπέρ Ορίων":
• Θάλεια Μελισσαράτου (Φόνισσα)
• Σοφία Κρανιά (Φόνισσα)
• Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη (Φόνισσα)
• Ανθή Κακουλίδου (Φόνισσα)
• Παντελής Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Καφρίτσα (ερινύες)
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 29/10 ΣΤΙΣ 20:15 ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 20:15 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 17/12
ΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΚΜΗΝΗ"
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΛΚΜΗΝΗΣ 8, ΓΚΑΖΙ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210 3428650
 
fonissa259

Θεατρικές Παραστάσεις